25/10/23

L'Ajuntament d'Olesa demana a la Generalitat mesures contundents per solucionar els problemes de convivència al barri d'Oasis amb els usuaris de la residència de salut mental

L’Ajuntament es va reunir ahir amb els veïns del barri per recollir les seves inquietuds i informar-los de les accions que ha fet i farà el consistori envers l’activitat de la residència de salut mental. 

Image
L'Ajuntament es reuneix amb els veïns d'Oasis per recollir les seves inquietuds sobre la Residència

L’Ajuntament d’Olesa demana a la Generalitat mesures decissives  per donar resposta als problemes de civisme i convivència que hi ha al barri d’Oasis amb la trentena d’usuaris de la Residència de Salut mental de la urbanització, que té regim obert.

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent; el regidor de Salut Pública, Marc Serradó; i el regidor de Benestar Social, Jordi Martínez es van reunir ahir amb els veïns del barri per recollir les seves inquietuds i informar-los de les accions que ha fet i farà el consistori envers l’activitat de la residència de salut mental. 

L’Alcalde d’Olesa, Jordi Parent, va explicar que l’Ajuntament es va posar en contacte la setmana passada amb l’Associació de Veïns d’Oasis arran de l’aparició en l’entorn natural d’una persona morta que era interna de la residència de salut mental. 

Des de l’Ajuntament es va explicar als veïns l’històric del centre que, des del 2015, presenta problemes. Abans era una residència de gent gran i la Generalitat ja la va tancar. Posteriorment es va obrir com una residència de salut mental amb la mateixa direcció. “Tenim l’històric de totes les actuacions que s’han fet des del 2015 però la sorpresa va ser majúscula perquè a la reunió amb els veïns ens vam donar compte de la magnitud de la tragèdia” va explicar l’Alcalde.

Audio file

El regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, va dir que hi ha constància de tots els  problemes derivats de la manca de civisme i convivència dels usuaris de la residència  amb el veïnat. “La direcció del centre ha de vetllar perquè els conflictes dels residents no interfereixin en el dia a dia dels veïns. Les queixes dels veïns són perquè els usuaris, que poden sortir i entrar de la residència, es colen a les propietats privades, deixen la medicació pel carrer, i assetgen les adolescents. Això genera molta sensació d’inseguretat. Les víctimes son els veïns del barri d’Oasis i de Ribes Blaves, però també els residents que ens han dit que no tenen el tracte adequat”, va apuntar Martínez. 

Audio file

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament d’Olesa fa anys que es reclama a la Generalitat, que és qui té les competències en aquest àmbit, que emprengui les accions necessàries per evitar conflictes. “Fa molts anys que l’Ajuntament treballa per millorar i evitar alguns dels conflictes derivats i generats per aquesta residència. Sabem que hi ha problemes però durant tot aquest temps s’han fet inspeccions i les ha passat. Ens sorprèn perquè  tenim registrades una infinitat d’actuacions policials i queixes que ens han fet arribar els veïns” va dir Martínez. 

Des de l’Ajuntament d’Olesa s’ha notificat aquest situació tant al departament de Benestar Social com de Salut de la Generalitat de Catalunya. “La Generalitat és conscient i coneixen dels conflictes des de fa molts anys. Els veïns demanen una solució ja i com a govern ens preocupa la convivència del barri” va explicar l’Alcalde.

Audio file

Els veïns assistents a la reunió van exposar les seves queixes i demanen el tancament de la residència pels problemes de convivència que genera i pel mal funcionament de la residència i falta de control dels interns. No entenen que la residència hagi passat les inspeccions de Salut i demanen que es facin sense previs avís. “Les principals queixes són per problemes de convivència perquè els interns entren a les propietats particulars, es deixen la medicació pel carrer, i assetgen als adolescents que tenen por d’agafar el bus urbà perquè els interns les molesten” va concretar el president de l’Associació de Veïns, Pitus Sans.

Audio file

Per aquest motiu, i fins que la Generalitat, posi en marxa les corresponents actuacions, s’intensificarà la presència policial a la zona per tal d’evitar conflictes i reduir a sensació d’inseguretat que manifesten els veïns.

L’Ajuntament d’Olesa també ha habilitat el correu electrònic queixes@olesademontserrat.cat per tal que el veïnat adreci les seves queixes i documentació com imatges, vídeos o documents sonors per tramitar-les posteriorment a la Generalitat de Catalunya.