01/10/24

L’Ajuntament d’Olesa explica la seva experiència a la Trobada de Ciutats Intel·ligents del Baix Llobregat Nord

L’objectiu és fomentar la cooperació i l'intercanvi de coneixement entre municipis del nord de la comarca en matèria de tecnologia i innovació. 

Image
L'alcalde, Jordi Parent, a la Trobada de les Ciutats Intel·ligents

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, durant la ponència de la Trobada de Ciutats Intel·ligents

L’Ajuntament d’Olesa ha participat a la Trobada de Ciutats Intel·ligents del Baix Llobregat Nord que ha organitzat l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. L’objectiu és crear una xarxa de ciutats intel·ligents que permeti treballar de forma conjunta per assolir un futur més sostenible i eficient, buscant el benestar i la millor qualitat de vida dels veïns i veïnes.

Durant la trobada, celebrada ahir al DFactory de la Zona Franca, s'han compartit experiències sobre projectes en marxa, com ara sistemes de gestió de dades geolocalitzades per optimitzar serveis municipals, iniciatives d'indicadors de sostenibilitat ambiental, solucions tecnològiques per a la connexió i comunicació directa amb la ciutadania o el desplegament de fibra òptica. 

El programa de la jornada s’ha obert amb la presentació dels projectes de l’Ajuntament d’Olesa. L’alcalde, Jordi Parent, ha explicat l’experiència del municipi en aplicacions per comunicar incidències i sistemes d’informació geogràfica que permeten recopilar, gestionar i analitzar dades. “Les solucions tecnològiques permeten millorar la comunicació amb la ciutadania i optimitzar serveis municipals, tenint en compte indicadors de sostenibilitat ambiental. Per aquest motiu hem tirat endavant, d’entre d’altres, el SIG, un sistema d’informació geogràfica que ens dona dades sobre l’estat de la ciutat per poder prendre millors decisions” ha explicat Parent.

Audio file

L’Ajuntament d’Olesa treballa amb sistemes de geocalització des de l’any 2018. “Tenir les dades geocalitzades permet tenir informació per actuar de manera ràpida i eficaç. En un cas d’incendi, per exemple, ens permet saber quina és la via d’accés més ràpida, però també on està el punt d’aigua més proper i el punt de gas, per saber si hi ha perillositat o no” ha apuntat l’alcalde d’Olesa. 

Audio file

A part de la implementació i la gestió diària dels Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), també compta amb el servei de Geoportal, un espai web que permet a la ciutadania visualitzar milers de dades locals geolocalitzades en el mapa del municipi. Les dades geoespacials que s’hi representen permeten fer-ne una localització ràpida i consultes interactives, i alhora accedir al contingut de la informació. 

D’altres projectes executats pel consistori olesà que es van exposar a la ponència són els plans pilots per l’eficiència energètica, la tele-gestió del reg al parc municipal o de l’enllumenat públic, la plataforma per promoure la participatiu ciutadana Participa Olesa de Montserrat, l’app Línia Verda per la gestió d’incidències a la via pública, entre d’altres. Entre els projectes en curs destaca el desplegament de la fibra òptica als edificis municipals, la constitució d’una comunitat energètica municipal o la gestió intel·ligent del servei de recollida de residus i neteja urbana.

Amb aquests serveis, l’Ajuntament dona continuïtat al projecte d’administració electrònica iniciat fa uns anys en l’àmbit intern amb un nou sistema de gestió dels expedients i la possibilitat de fer tràmits en línia tramitació.  “Al final es tracta de posar la tecnologia al servei de les persones i al servei de l’Ajuntament perquè al final donem millorar el servei a la ciutadania” ha ressaltat Parent.  

Audio file

A la trobada de ciutats intel·ligents hi han assistit alcaldes, regidors i personal tècnic dels consistoris del Baix Llobregat Nord;  el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro; i  institucions i empreses com Pimec Baix Llobregat, Localret, la Fundació i2cat, entre d’altres.