04/10/24

Comença la participació ciutadana en l’elaboració de l’Agenda Urbana d’Olesa

A la primesa sessió ciutadana, celebrada a L’Escorxador aquest dimecres, una vintena de persones va debatre sobre els projectes i actuacions a executar en el municipi en els propers 15 anys, en els àmbits d'urbanisme, sostenibilitat, cohesió social i innovació.

Image
Sessió de participació ciutadana per elaborar l’Agenda Urbana d’Olesa

Sessió de participació ciutadana per elaborar l’Agenda Urbana d’Olesa

Olesa de Montserrat segueix avançant en l’elaboració de l’Agenda Urbana del municipi. En els darrers dies, s'han celebrat diverses sessions participatives amb membres del grup tècnic de l'Ajuntament, així com amb representants polítics, amb l'objectiu d'elaborar una diagnosi sobre les necessitats del municipi en àmbits com l’urbanisme, el medi ambient, el canvi climàtic, el progrés social i econòmic, sempre des d’una perspectiva sostenible i inclusiva. Aquest dimecres a la tarda, L’Escorxador va acollir la primera sessió adreçada a la ciutadania, on hi van participar una vintena de persones, que van debatre distribuïdes en quatre grups.

Els principals temes en els què van coincidir els diferents grups en l’exposició de les conclusions van ser la dificultat d’accés a l’habitatge; la millora en la gestió de residus i en la neteja viària; el civisme; la comunicació amb l’Ajuntament; la formació a la gent gran, el transport públic i la mobilitat, entre d’altres. 

El 1r tinent d'alcalde i regidor responsable de l'Agenda Urbana, Marc Serradó, ha detallat que l’agenda es desenvoluparà en dues fases: una primera, de diagnosi, i una segona, dedicada a les propostes d'acció. “Ha de ser un document aplicable i pragmàtic, que prioritzi projectes i que, per tant, sigui concret i específic”.

En la fase actual de diagnosi, la ciutadania té un paper de participació activa. Més enllà de les sessions presencials a L’Escorxador, Serradó ha explicat que a l’edició d’enguany de la Fira de Tardor, s’instal·larà una carpa del Departament de Participació Ciutadana, d'11 a 14 h, que servirà per promoure les aportacions ciutadanes en l'Agenda Urbana. El regidor també ha avançat que la Fira de Nadal també comptarà amb una carpa per recollir les propostes de la ciutadania en general. En concret, les carpes se centraran a elaborar una DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) del projecte.

A més, les aportacions ciutadanes també es poden fer a través de la plataforma Participa Olesa de Montserrat.

Audio file

La fase de propostes del grup de ciutadania continuarà amb una sessió presencial a L’Escorxador a mitjans de novembre, i es preveu que finalitzi al desembre, moment en què s'iniciarà l'elaboració del pla d'acció amb les propostes concretes. 

L’Agenda Urbana és un document estratègic que té per objectiu definir quin és el model de vila, i que ha de recollir com a objectius generals la regeneració de la vila i la lluita contra la segregació espacial, la protecció del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic, i la generació d’oportunitats de progrés social i econòmic per a tothom, entre d’altres. 

El projecte sorgeix de l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment de l'ODS 11, que impulsa la promoció de ciutats sostenibles. Per a Serradó, aquest objectiu busca construir municipis “pensats per a les persones, enfocats en la sostenibilitat, la reducció de l'impacte del canvi climàtic, i que siguin inclusius per a tothom”.

Audio file

Per a l’elaboració de l'Agenda Urbana, Serradó ha explicat que l’Ajuntament d’Olesa compta amb el suport de dues empreses: GEOCyL, contractada per la Diputació de Barcelona per a fer la diagnosi i la redacció del document final, i Raons, contractada pel consistori per a coordinar la fase de participació ciutadana.