18/10/22

L’Ajuntament d’Olesa explica la seva experiència en el foment de la cultura de la pau

L’Ajuntament d’Olesa ha participat  a les jornades de la Xarxa Alcaldes i Alcaldesses per la Pau per explicar la seva experiència sobre memòria històrica.

Image
Assistents a la jornada "Fomentem la cultura de la pau"

L’Ajuntament d’Olesa ha participat en la jornada “Fomentem la cultura de pau. El paper de les polítiques de memòria i patrimoni en municipis petits i intermitjos”, organitzat aquest mes d’octubre a Santa Margarida i els Monjos. Aquesta jornada està promoguda per la Xarxa Alcaldes i Alcaldesses per la Pau.

En la trobada, la cinquantena d'assistents han explicat les diferents experiències municipals emergents sobre memòria, patrimoni i cultura de la pau, impulsades en els municipis; han tractat els reptes als quals fan front i les oportunitats que tenen per promoure la cultura de pau i aprofundir la democràcia al nostre país.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, va ser l’encarregat d’explicar l'experiència d’Olesa amb les diferents activitats que organitza l'Ajuntament en matèria de memòria històrica. “És una fita inèdita a Catalunya que es facin tantes activitats sobre memòria històrica en un sol municipi”, ha explicat el regidor, qui ha destacat l’experiència de les audiències Memorial: "un fòrum públic en què descendents de víctimes de la violència de la Guerra Civil i de la dictadura franquista, tant víctimes de la rereguarda republicana com de la repressió franquista, exposen les seves vivències personals. A Olesa vam poder comptar amb la participació de gent jove, descendents de quarta generació, que van explicar l’experiència personal de les seves famílies i com ho han viscut”.

 

Premi a les Audiències Memorials

Precisament el projecte Audiències Memorials ha estat guardonat per la Generalitat de Catalunya amb un dels premis ADR sobre mediació i resolució de conflictes. Un dels sis premis atorgats, a la millor iniciativa en mediació impulsada per institucions i organitzacions públiques o per professionals d’empreses o entitats privades amb seu social a Catalunya, ha recaigut en Mireia Vives i Puig i Jordi Palou-Loverdos, responsables de la iniciativa. L’acte d’entrega de guardons es farà al gener.

El premi reconeix el projecte de les Audiències Memorials, que són una iniciativa de veritat, justícia i reparació que, en el marc de les polítiques de memòria democràtica, pretén superar les pors i els silencis de les víctimes de la violència de la Guerra Civil i el Franquisme i els seus descendents, mitjançant una sessió publica on exposen les seves vivències i experiències.

Aquest format s’ha realitzat a quatre municipis de la Província de Barcelona, entre ells Olesa, per iniciativa de la Diputació de Barcelona.

Aquest premi, mostra de la qualitat, entrega i professionalitat en la iniciativa que combina acompanyament, escolta, respecte i  tancament de ferides en un tema tan delicat com és la memòria històrica a nivell local. “És un premi que atorga el departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya molt merescut per la gran feina que es fa en recerca de persones, per com es tracta la informació”, ha destacat Rota.

Olesa va acollir el passat mes d’abril l’Audiència Memorial. Aquest acte públic i solemne comença amb la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes i culmina amb el compromís de responsables institucionals en termes de justícia, reparació i no repetició.