28/06/24

Resum del ple extraordinari del mes de juny

La sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament d’Olesa del mes de juny va estar protagonitzada per les modificacions i reconeixements de crèdit, per la l’augment de les tarifes de l’aparcament de la plaça Catalunya i per la ampliació del contracte de recollida de residus i neteja viària. 

Image
imatge del Ple municipal 27 de juny 2024

Fotografia general del ple extraordinari de juny de 2024.

Un dels temes destacats va ser la modificació de l'ordenança fiscal número 27 per reflectir l'increment de les tarifes del pàrquing soterrani de la Plaça Catalunya. L'alcalde i regidor de Mobilitat, Jordi Parent, va explicar que "la modificació es du a terme basant-se en una sol·licitud presentada per l'empresa concessionària, justificada per un estudi econòmic". En l'estudi s'exposa que l'última revisió d'aquestes tarifes s'havia fet fa més d'un any i el nou increment no superava l'acumulat dels IPCs dels anys anteriors. Les noves tarifes es van detallar de la següent manera:

  • Tarifa per minut: 0,0416 €
  • Tarifa de dia complet: 30,12 €
  • Talonari de 50 hores: 97,58 €
  • Abonament mensual cotxe: 96,87 €
  • Abonament mensual moto: 51,54 €
  • Abonament mensual furgoneta: 110,78 €
  • Abonament per cotxe del mercat municipal: 56,19 €
Audio file

En el seu torn, José María Paniello, regidor de Ciutadans, va manifestar el seu vot favorable en aquest punt, tot i que va apuntar que “en l’article 2 de la ordenança 27, s’hauria d’haver inclòs a les autoescoles”.

Audio file

Samuel Rodríguez, regidor d’Olesa Oberta, va expressar la seva preocupació per l'increment de les tarifes d'aparcament, un augment del 12,7% segons el contracte vigent. Tot i assenyalar que "és una extensió que sembla que és inevitable”, va manifestar que les tarifes “són més cares que aparcaments de Barcelona o Madrid”. Rodríguez també va criticar la gestió dels aparcaments dissuasius i la pèrdua de places situades en propietats privades, posant com exemple el tancament dels aparcaments nocturns de dos supermercats o les obres a un solar a Vilapou.

Audio file

En aquest sentit, Jordi Parent va anunciar que s’està treballant amb aquests supermercats perquè part del seu aparcament sigui públic a canvi de reservar una part exclusivament per als seus clients. Va apuntar que amb aquests acords, Olesa acabaria tenint les mateixes places d’aparcament que s'han perdut o fins i tot més. D’aquesta manera, també va explicar que s’està treballant amb altres terrenys privats que disposen de solars buits per poder establir un conveni en pro de l’aparcament. Finalment, Parent va comentar que les tarifes de l’aparcament soterrani de la plaça Catalunya no es poden comparar amb les de les gran ciutats, ja que la gran oferta d’aparcament privat en aquestes fa que els preus siguin més competitius.

Audio file

La regidora del PP, Jessica Fernández, va manifestar el rebuig del seu partit a l'augment de tarifes, argumentant que els ciutadans ja es troben sota una gran pressió econòmica. "El PP votarà en contra perquè la pujada dels impostos és innecessària, especialment en les circumstàncies actuals" va afirmar, tot destacant “la falta de places d'aparcament a la ciutat i la insuficient acció per part de l'Ajuntament per solucionar aquest problema”.

Fernando Vicente i Lourdes García, del PSC, van expressar el seu suport a l'equip de govern en les seves accions per col·laborar amb entitats privades a l’hora aconseguir noves places d’aparcament. Tot i això, van considerar que "el preu d'abonat és massa alt i cal buscar alternatives parlant amb el concessionari", com va dir Vicente, recordant que el PSC havia signat la concessió inicial​.

Audio file

L'alcalde Jordi Parent va agrair les contribucions dels regidors del PSC i va explicar que l'augment de les tarifes estava estipulat pel contracte de concessió i estan dins la normativa i bases establertes en el seu moment.

Les noves tarifes de l’aparcament soterrani de plaça Catalunya van quedar aprovades amb els vots favorables del Bloc Olesà-CUP (5), Esquerra (4), Junts per Olesa (2), Ciutadans (1) i el del regidor no adscrit. La modificació va rebre el vot en contra del PP (1) i les abstencions del PSC (6) i Olesa Oberta-En Comú Podem (1).

Ampliació del contracte de residus

Un altre dels punts destacats del debat plenari d'aquest mes de juny va ser la continuïtat del contracte de gestió de serveis públics per a la recollida de residus sòlids urbans i neteja viària. Aquest contracte, adjudicat a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente S.A., ha estat un dels més grans i complexos de l'Ajuntament.

Ivan Carreira, regidor de Medi Ambient, va explicar que el contracte actual finalitza al setembre de 2024, però degut a imprevistos en la redacció dels nous plecs, s'ha hagut de negociar una continuïtat del servei per 6 mesos més. "El contracte de neteja és el més gran de la casa i la seva complexitat requereix temps per a la redacció i aprovació dels nous plecs", va afirmar Carreira. Va destacar que la revisió de preus és necessària per evitar que el concurs quedi desert i garantir la continuïtat del servei essencial per a la ciutadania.

Audio file

José María Paniello, de C's, va expressar que el seu partit s'abstindria en la votació, assenyalant la necessitat de millorar l'actuació i "una recollida de residus econòmica i eficient”.

El regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, va expressar la seva oposició a la continuïtat del contracte amb Fomento de Construcciones y Contratas, criticant la gestió de l'empresa. "Estic totalment en contra de la seva manera de gestionar l'empresa i com tracta la gent. La nostra proposta és crear una mercantil municipal per poder gestionar diferents serveis", va declarar Rodríguez, advocant per un model de gestió més sobirà i públic.

Audio file

Carlos Fernández, regidor del PSC, va mostrar preocupació per l'increment del cost del servei, afirmant que el preu augmentarà un 20% per al mateix servei. Es va queixar sobre la falta de transparència i comunicació per part de l'equip de govern i va criticar la gestió del contracte actual, insistint que ja es va avisar que això podia passar.

Audio file

Ivan Carreira va matisar que no es tracta d’un augment, sinó d’una actualització de preus que, de no fer-se, “ens obligaria a fer una ampliació de dos anys i mig”. El regidor de Medi Ambient va assegurar que el servei de neteja fa la seva feina cada dia de la setmana. Va afegir que hi ha tot un seguit de circumstàncies que juguen en contra, com les limitacions derivades de la sequera.

Audio file

La continuïtat del contracte va ser aprovada amb un total de 12 vots a favor, corresponents al Bloc-CUP (5), Esquerra (4), Junts per Olesa (1) i al regidor no adscrit. Per altra banda, es van registrar 8 vots en contra, corresponents al PSC (6), PP (1) i Olesa Oberta-En Comú Podem (1), i una abstenció de Ciutadans.

Modificacions de crèdit

Una altre dels punts tractats va ser la modificació de crèdit 22/2024. Aquesta modificació té l'objectiu d'assignar fons addicionals a diferents departaments municipals per tal de cobrir necessitats emergents i ajustar partides pressupostàries segons les necessitats actuals.

Ivan Carreira, regidor d’Hisenda, va ser l’encarregat d’explicar la naturalesa de la modificació de crèdit, destacant que aquesta es fa seguint els principis d'eficiència i eficàcia. Va subratllar “la necessitat d'aquestes modificacions per mantenir un pressupost equilibrat i funcional”.

Marc Serradó, regidor de Planejament i Urbanisme, va exposar tres principals partides dotades amb aquesta modificació en la seva regidoria: 65.000 € per l'obra de L'Escorxador, 130.000 € per a la redacció de nous projectes urbanístics que serviran per optar a subvencions futures; i 12.304,09 € per la instal·lació d'un pas semafòric a la carretera de Les Carpes (BV-1201). Va destacar aquesta última partida ja que “és important per signar un conveni amb la Diputació de Barcelona que permetrà procedir amb la instal·lació aprofitant les obres de millora que començaran dilluns 1 de juliol.

Audio file

El regidor d'Espai Públic, Raül Asensio, va ressaltar la necessitat urgent de fons per resoldre problemes existents en equipaments i infraestructures. Va mencionar la normativa europea que obliga a adequar els equipaments per motius de seguretat i els problemes amb el clavegueram antic que necessita reparacions immediates, ja que "són de molta afluència de pas”.

Audio file

El tercer regidor en exposar les modificacions va ser Santi Gallardo, regidor de TIC. Va explicar la destinació de 10.900 € a la seva regidoria, anirien principalment a l'adquisició de nous equips multifunció i a l'actualització d'eines informàtiques per als treballadors municipals.

Audio file

Ja en els torns de regidors i portaveus, Jose M. Paniello, regidor de Ciutadans, va expressar preocupacions sobre la freqüència i la magnitud de les modificacions de crèdit. Va subratllar la importància de planificar millor per evitar tantes modificacions. No obstant això, va celebrar la col·laboració amb la Diputació per instal·lar el pas semafòric, un projecte demanat des de fa anys.

Audio file

Davant la crítica de Paniello, Samuel Rodríguez, regidor d'Olesa Oberta, va apuntar que “les modificacions presentades al llarg de l’any estan en al voltant del 2% del pressupost" i que, per tant, cal reservar les crítiques per quan aquestes siguin més representatives. També va aprofitar el torn per demanar aclariments sobre un dels projectes realitzats per Planejament i Urbanisme, els aixecaments topogràfics al polígon de Vilapou.

Marc Serradó va explicar que aquests estudis serveixen per normalitzar urbanísticament un polígon en que l’actual POUM hi contempla una futura actuació urbanística.

Fernando Vicente, portaveu del PSC, va també celebrar la instal·lació del pas semafòric, però va expressar la seva preocupació pel fet que “a mes de juny, la partida destinada a projectes estigui quasi exhaurida”. A més, va demanar conèixer les obres que s’han de dur a terme a la Riera de Can Carreras.

Audio file

Asensio va explicar que les obres de la riera són per arreglar el deteriorament del ferm degut a l’alta freqüència de pas. Per la seva part, Marc Serradó va posar en valor el haver pogut “tirar endavant tota la feina prevista pels primers 6 mesos de l’any”. Va defensar que no es tracta d’una mala previsió, sinó a la limitació del pressupost de la regidoria. Serradó va apuntar que “gràcies a aquests diners, ara podem avançar el que teníem previst fer en el 2025, com s'ha fet altres exercicis pressupostaris on aquesta partida s’anava incrementat amb modificacions o romanent”.

Audio file

La modificació de crèdit va quedar aprovada gràcies als vots del PSC (6), Bloc Olesà-CUP (5), Esquerra (4), Junts per Olesa (2), Olesa Oberta-En Comú Podem (1) i el regidor no adscrit.  El PP i Ciutadans es van abstenir.

Transport adaptat

Una altra de les modificacions de crèdit, la 25/2024, que es va presentar tenia l'objectiu de traspassar fons per valor de 8.000 € dins del Departament de Benestar Social, destinats al transport adaptat gestionat conjuntament amb l'associació Santa Oliva per la Inclusió. El regidor d’Hisenda, Ivan Carreira, va explicar la necessitat de la modificació de crèdit, destacant que és un mecanisme legal per traspassar diners d'una partida a una altra dins de la mateixa regidoria quan no són partides vinculades.

L’encarregada d’exposar la modificació va ser la regidora de Benestar Social, Emma Duran. "A dia d'avui és necessari poder aprovar aquests 8.000 euros de modificació de crèdit per poder cobrir la pujada de preu que ha patit aquest servei adaptat que s'està duent a terme," va afirmar Duran. També va apuntar que la regidoria està explorant constantment vies alternatives per fer front a aquests preus, com és la recent ampliació de la línia M3 del transport públic que acosta als usuaris a Can Comelles.

Audio file

En el seu torn, Fernando Vicente, del PSC, va agrair les explicacions proporcionades per Duran i va oferir el suport del seu grup. En la mateixa línia va anar regidor no adscrit, Jordi Martínez, reconeixent la responsabilitat compartida en la gestió d'aquests fons. "Evidentment votaré a favor perquè en soc absolutament corresponsable," va dir, oferint-se per col·laborar amb la regidoria en la gestió futura dels recursos.

Audio file

Duran va agrair l’oferiment i va apuntar que actualment s’està treballant amb la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i amb poblacions veïnes per mirar de trobar una alternativa, com podria ser un transport col·lectiu.

Samuel Rodríguez, d’Olesa Oberta, i Jessica Fernández, del Partit Popular, van coincidir en la necessitat de la modificació però també van expressar una preferència per obtenir els fons d'una altra partida fora del Departament de Benestar Social. Rodríguez va afirmar que "m’hagués agradat que aquests 8.000 € haguessin vingut de una altra regidoria perquè, com bé sabem, les ajudes que donem a Olesa són insuficients".

Audio file

La regidora de Benestar Social els va recordar que es tracta d’una situació d’urgència per poder acabar l’any de servei en les condicions necessàries. Tot i això, si és necessari, es buscarà la manera de recuperar aquests 8.000 €.

La modificació crèdit va quedar aprovada amb vots favorables del PSC (6), Bloc Olesà-CUP (5), Esquerra (4), Junts per Olesa (2), Olesa Oberta-En Comú Podem (1), Ciutadans (1) i el regidor no adscrit. La regidora del PP es va abstenir.

Adhesions

A part d'una autorització de compatibilitat i del reconeixement extrajudicial de dos crèdits, relatius al pagament d’unes factures pendents d’energia i productes per a la piscina municipal, es van aprovar la adhesió del consistori a dues iniciatives.

La primera, presentada pel regidor d’Aigua i Energia, Ferran Cerdeira, va ser l’adhesió a la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'ambició climàtica promoguda per la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat. La segona, presentada al torn de precs i preguntes, va ser al manifest de suport per a la preservació i reconstrucció de Santa Salvador de les Espases. Aquest manifest va ser presentat per L’Arrel Acció Cultural, responsable del seu redactat conjuntament amb el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques.

Precs i preguntes

En l'apartat de precs i preguntes dels grups municipals es van tractar temes respectius al mobiliari urbà, a la proliferació de paneroles i a l'abocament de deixalles per part de comerços, entre altres. 

Un punt recurrent que va aparèixer durant aquesta part, va ser el debat sobre l'ús de les banderes durant les celebracions de la Festa Major i el Dia per l'Alliberament LGTBIQ+. Per part dels grups polítics PSC, PP i Ciutadans, es va demanar fer un ús de les banderes constitucionals i que representin a tots els ciutadans. L'equip de govern va contestar que la utilització de banderes estelades respon a una opció política legítima. En tot cas, va afegir Jordi Parent, "cal saber escollir el moment oportú en que una bandera ha de prende el protagonisme", en referència a la penjada de la bandera espanyola, per part de la regidora del PP, durant el pregó de Festa Major.

Pel que fa a les preguntes del públic, més enllà del manifest sobre Sant Salvador de les Espases, les qüestions van girar al voltant de l'AV Ribes Blaves, el pacte de govern i les necessitats en Salut Pública.

Podeu veure el Ple municipal ordinari del mes de juny al canal de Youtube de l’Ajuntament d’Olesa.