21/06/24

La Policia Local farà formació a la gent gran a residències, casal d'avis i associacions de veïns per prevenir estafes i furts

Agents de Policia Local es desplaçaran a les residències del municipi, el Casal Cívic de Sant Bernat, el Casal d’Avis i les associacions de veïns per donar consells d’autoprotecció en els robatoris i estafes més comuns entre el col·lectiu de la gent gran. 

Image
Detall del pany d'una porta

El departament de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament d’Olesa durà a terme un projecte per fer prevenció d’estafes i furts entre la gent gran. Agents de Policia Local es desplaçaran a les residències del municipi, el Casal Cívic de Sant Bernat, el Casal d’Avis i les associacions de veïns per fer formació als usuaris i usuàries i donar consells d’autoprotecció en els robatoris i estafes més habituals. 

Es tracta de consells bàsics que serveixen a aquest col·lectiu més vulnerable conèixer els comportaments de possibles lladres i estafadors a la vegada que els ajuden a actuar per prevenir aquests riscos.
Explicaran com prevenir els delictes més comuns, les estafes de falsos operaris i sobre tot les que arriben  a través del telèfon mòbil via WhatsApp, sms i correu electrònic. “La gent gran és un col·lectiu especialment vulnerable i susceptible d'aquest tipus de delictes. Expliquem les situacions més comuns entre la gent gran, sobretot  trucades de números desconeguts que la gent gran respon pensant  que són familiars, o visites de falsos operaris o de transportistes que venen a portar un paquet i amb aquesta excusa entren a casa” explica Carmelo Carrasco, caporal encarregat de projectes de la Policia Local d'Olesa.

Des de la Policia Local es recorda el telèfon d’emergències  112 o el de la Policia Local el 93 778 31 31 per a comunicar aquests fets o qualsevol situació d’urgència. Els agents aconsellen sempre a les víctimes que denunciïn els fets “sovint les víctimes no presenten denuncia per vergonya i és molt important que ho facin perquè és la única manera per a que la policia hi pugui actuar” insisteix el caporal. 

Des del departament de Seguretat Ciutadana ja s’ha contactat amb les residències, casal d’avis i associacions veïnals per a explicar el projecte i començar a concretar les dates de les formacions.


Consells de seguretat per a la gent gran

  • No obris la porta a desconeguts: Mira sempre per l’espiell i fes ús de la cadena de seguretat de la porta. No obris la porta de la finca ni la de casa a desconeguts. Quan entris a la finca vigila que no hi hagi alguna persona desconeguda a l’interior. Si desconfies, demana que t’acompanyin.
  • No donis informació per telèfon: No donis cap dada personal ni bancària per telèfon. Desconfia sempre de qui et digui que has guanyat un premi o un regal. Solen ser un engany o una trampa.
  • Evita parlar amb desconeguts: No donis cap informació a persones desconegudes. En cap cas tampoc no donis dades personals (adreça, número de telèfon...). No acceptis cap regal, ni compris res al carrer. No facis cas de qui et digui que portes el vestit tacat.
  • Vigila quan surtis de les entitats bancàries: No surtis mai de les entitats bancàries ni dels caixers automàtics amb els diners a la vista. Procura anar acompanyat/ada i no treguis grans quantitats de diners.
  • Vigila als caixers automàtics: Procura fer-ne ús quan l’oficina on siguin estigui oberta al públic. Si està tancada, passa el pestell i no deixis la cartera sobre el caixer mentre fas les operacions. Evita utilitzar els caixers que estiguin al carrer.
  • Vigila les teves pertinences: Evita portar al mateix lloc els diners, les claus i la documentació personal (DNI, targetes, carnets...); distribueix-los en diferents espais. 
  • Escull bé la teva bossa de mà: Evita dur la motxilla o la bossa a l’esquena en llocs molt concorreguts. Recorda dur sempre la bossa ben tancada. Les més segures són les que porten cremallera. Porta la bossa sempre en bandolera i pel costat de les façanes dels edificis, mai pel costat de la calçada, ja que pots patir una estrebada.
  • Ves amb compte amb les cues: Vigila les teves pertinences. És un moment que els carteristes aprofiten per intentar el furt. No portis la motxilla a l’esquena ni deixis cap cremallera de la bossa oberta.