27/07/20

La piscina municipal d'estiu d'Olesa es suma un any més a la campanya Mulla't per l'esclerosi múltiple (3)

A les 12 del migdia s'ha fet un salt conjunt solidari a la piscina, on també s'han nedat 28.000 metres solidaris gràcies a la col·laboració dels nois i noies dels casals d'estiu

Image
La piscina municipal d'estiu d'Olesa es suma un any més a la campanya Mulla't per l'esclerosi múltiple (3)

 

La piscina municipal d’Olesa de Montserrat s’ha sumat un any més a la celebració del Mulla’t per l’esclerosi múltiple, l’acte simbòlic de solidaritat amb les persones que pateixen aquesta malaltia impulsat per la Fundació Esclerosi Múltiple. Enguany, en comptes de celebrar-ho un diumenge, com era habitual, la celebració s’ha fet aquest dilluns al migdia i de forma diferent per complir les mesures d’higiene i seguretat que marquen les autoritats sanitàries. De fet, la cita solidària s’allargarà durant els mesos de juliol i agost arreu de Catalunya degut a la pandèmia. A Olesa, una vuitantena de persones han fet avui el salt conjunt i s’han mullat per l’Esclerosi Múltiple.

 

La campanya “Mulla’t per l’esclerosi Múltiple” és una activitat de sensibilització i participació coneguda arreu de Catalunya, que aquest any arriba a la seva 27a edició i que representa el segon acte de solidaritat més multitudinari de Catalunya. Es defineix com un acte simbòlic de solidaritat amb els malalts d’esclerosi múltiple, en el que, un dia d’estiu, es convida la població a fer un bany col·lectiu a les piscines de tot Catalunya. Al costat d’una àmplia participació ciutadana també donen suport un important nombre de personalitats del món de l’esport, la ciència, la cultura i l’espectacle.

       

En aquest any excepcional, Olesa no ha volgut renunciar a la celebració, tot i que adaptant-la a les circumstàncies. A diferència d’altres anys en què l’activitat es desenvolupava els diumenges per atraure el màxim nombre de participants, enguany s’ha fet entre setmana amb l’objectiu de desenvolupar les diferents iniciatives a les instal·lacions de la Piscina d’estiu amb més seguretat. Com sempre, l’activitat principal ha estat, a les 12 del migdia, el salt del Mulla't.

 

Dioni Garcia, tècnic del departament d’Esports de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, destaca l’espectacularitat d’aquest salt, en el qual, cada any, hi ha participat una mitjana de 300 persones. Aquest any, aquesta xifra no s’ha pogut mantenir per qüestions de seguretat i hi han participat una vuitantena d’olesans i d’olesanes, respectant les distàncies de seguretat. Garcia ha explicat que amb aquest acte es busca sensibilitzar la població i donar visibilitat a la Fundació Esclerosi Múltiple. A banda de conscienciar, la iniciativa ha servit per recollir fons per a la causa. El departament d’Esports de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s’ha encarregat d’higienitzar tot el merchandising rebut, com samarretes, tovalloles o ampolles d’aigua que mantenen el fred.

 

A  més, les persones usuàries de la piscina poden fer metres solidaris  pel Mulla’t. Fins al migdia, i gràcies a la participació dels noies i noies dels casals d’estiu, ja s’havien nedat 28.000 metres solidaris.

 

Què és l'esclerosi múltiple?

 

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia crònica i de moment sense cura del sistema nerviós central. És una de les malalties neurològiques més comuns entre les persones joves d’entre 20 i 40 anys i la segona causa de discapacitat en els països desenvolupats.

 

L’esclerosi múltiple també és coneguda com la malaltia de les 1.000 cares i es presenta en diferents símptomes en cada persona. El fet de tenir una diversitat tan gran de síptomes, dificulta el diagnòstic que es fa a través de diverses proves mèdiques que descarten altres malalties. Els diferents símptomes poden ser la manifestació de diferents malalties que s’han de descartar abans d’arribar a un diagnòstic definitiu.

 

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune. Això vol dir que el sistema immunològic ataca estructures pròpies de l’organisme, com és el cas de la mielina en l’esclerosi múltiple. La mielina afavoreix la conducció dels impulsos nerviosos, de manera que quan resulta danyada es produeix una interrupció d’aquesta transmissió i apareixen els símptomes i signes característics de la malaltia. Aquests atacs del sistema immunològic a la mielina es coneixen com a brots. L’evolució de l’esclerosi múltiple és diferent en cada persona.