18/09/24

L’Ajuntament d’Olesa commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer i altres demències

El 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer i altres demències, i l’Ajuntament d’Olesa i la delegació d'Olesa de l'associació AFA Baix;  s’hi sumen  amb l'organització de diferents activitats.

Image
Pancarta d'Afa Baix Llobregat al balcó de l'Ajuntament d'Olesa

Pancarta de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer al balcó de l'Ajuntament

El dia 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer i altres demències per donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries i per posar en valor a les persones afectades, a les seves famílies i a les persones cuidadores.

Per a visibilitzar-ho l’Ajuntament penjarà al balcó al llarg de tota la setmana (des del 18 al 25) una pancarta de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer, i dissabte 21 s'il·luminarà de verd la Torre del Rellotge. A més, en col·laboració amb l’associació AFA Baix (Associació de Familiars de persones amb Alzheimer i altres demències del Baix Llobregat), també s’ha programat diferents activitats de caire formatiu i sensibilitzador per donar a conèixer la delegació d'aquesta entitat a Olesa.

Dimecres 18, el cinefòrum amb la pel·lícula “Un amigo para Frank”, conduït per Francesc Hernández. Serà a les 18h a la Casa de Cultura.

Dimarts 24, tindrà lloc el “Voltem Olesa” amb una caminada i xerrada sobre temes relacionats amb l’Alzheimer i l’Afa Baix. La sortida serà l’habitual de les caminades, a les 9.30h, a la plaça de Fèlix Figueres i Aragay.

Dimecres 25, s’ha organitzat la xerrada “Trastorns de conducta i gestió d’emocions del cuidar”, a càrrec de la psicòloga Astrid Llorens, a les 18h a l’Auditori de la Casa de Cultura.

El 3 d’octubre, es farà la xerrada sobre “Els equips d’atenció integral ambulatòria (EAIA) de trastorns cognitius i geriatria”, a càrrec de Juan Carlos Cejudo, neuro-psicòleg de L’Hospital Sagrat Cor de Martorell.  L’activitat es farà a les 18h a la seu de la Comunitat Minera Olesana.

A banda d’aquestes activitats, al Casal Cívic i Comunitari d’Olesa s’ha programat el taller “Promovent el benestar de les persones cuidadores” que es farà en 4 sessions els dies 24 de setembre i 1, 10 i 17 d’octubre. Les inscripcions es poden fer al mail cc.olesa@gencat.cat o al telèfon 93 778 46 02.

Des del CAP Olesa també s’ha creat el Grup Cuidador Expert per familiars de persones amb demència. La presentació es farà el 7 d’octubre i el grup engegarà el 14 d’octubre.

30 anys plantant cara a l’Alzheimer

A Olesa, des de l’any passat, hi ha una delegació de l'associació AFA Baix Llobregat. L’entitat comarcal, però, fa 30 anys que hi treballa pels afectats d’aquesta malaltia i les seves famílies. La seva presidenta Mercè Rull, explica que “l’objectiu d’aquesta commemoració és reivindicar tot l’esforç que han de fer les famílies de persones afectades, com és de complexa la malaltia, i donar a conèixer els serveis que hi ha. Encara ara, que la malaltia és més coneguda, quan es diagnostica és un trasbals per a pacients i familiars”.

Audio file

L’entitat va engegar amb un grup de famílies que es reunien per fer xarxa i recolzar-se mútuament. Actualment està fortament arrelada al territori amb tres Centres de Dia, l’espai Fem Memòria, les Aules de Memòria, més d’un miler de socis i més de 40 tallers arreu de la comarca.

Audio file

Francesc Hernàndez, membre del Grup de Suport de l’associació, ressalta que “és molt important tenir un espai on compartir experiències, on les persones cuidadores tinguin ajut i poder gestionar millor aquesta malaltia tan complexa”.

Audio file

La campanya d’enguany de l’Afa Baix Llobregat se centra en el 30è aniversari de l’entitat i vol posar en valor la trajectòria de l’associació i la tasca imprescindible que fan les Associacions de Familiars que hi ha arreu del país.

L’Alzheimer és una malaltia neurogenerativa progressiva on tant el pacient com la seva família ho pateixen i necessiten suport. Des de l'entitat es treballa per millorar la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer i les seves famílies des de diferents àmbits: oferint serveis per a familiars i persones malaltes, activitats de conscienciació i difusió de la problemàtica i tasques de representació davant l’Administració.

El Grup de Suport de l’AFA reprendrà les reunions periòdiques aquest més de setembre. Serà els divendres alterns, a les 18h, a l’edifici de Cal Rapissa.