29/07/24

El servei de bicibús dels centres escolars d'Olesa entrarà en funcionament al setembre

L'Ajuntament d'Olesa està en contacte amb les diferents AFAs de les escoles del municipi i engegarà el proper curs amb l'escola Puigventós i l'Escola Creixen Povill.

Image
Jornada de prova del bicibús a les escoles

Jornada de prova del bicibús a les escoles

L’Ajuntament d’Olesa col·labora amb les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de les escoles Puigventós i Creixen Povill i la Unió Ciclista Olesana (UCO) per posar en marxa el servei de bicibús, una modalitat de transport sostenible i segur per anar a l’escola en bicicleta i en grup. 

L’Ajuntament és l'agent facilitador per posar en marxa el servei, dona suport i proporciona la coordinació necessària amb els centres educatius per a engegar-lo amb èxit. De moment, les AFAs de les escoles Puigventós i Creixen Povill són les que s’han mostrat més interessades. La UCO també hi participa, aportant la seva experiència en el món de la bicicleta.

L’escola Puigventós ha estat la primera que s’hi ha sumat i a les primeres jornades de prova hi va participar una vintena d’infants amb els seus pares i mares. Ivan Carreira, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i responsable del projecte, ha valorat molt positivament aquesta primera resposta “només de l’escola Puigventós ja hi va participar una vintena d’infants i de cara al setembre s’hi sumaran més infants a la iniciativa. La idea és aprofitar el recorregut del carril bici que passa per les escola Puigventós i Creixen Povill sobre el que farem alguna modificació en base a l’experiència de la prova que vam fer”. 

Audio file

El recorregut del bicibús està dissenyat amb parades definides, semblants a les parades de transport públic, i amb horaris establerts per arribar als centres escolars a l’hora d’entrada. La tornada serà lliure.

En aquesta primera ruta es connectaria les escoles Puigventós i Creixent Povill  en un itinerari que va des del barri de Sant Bernat fins a la carretera de Les Carpes “i un cop ja funcioni, tornarem a parlar amb la resta d’escoles per mirar de fer una altra línia que vagi a la inversa, des de la rotonda de la carretera de Les Carpes fins a Sant Bernat, passant per l’escola Montserrat. Amb la intenció d’anar implicant a la resta d’AFA’s progressivament ” ha explicat el regidor. 

Audio file

El servei comptarà amb el suport d’una aplicació mòbil que permet a les famílies conèixer els horaris de pas per cada una de les parades, poder inscriure els infants per a que els coordinadors sàpiguen qui puja a cada parada i que, un cop acabat el recorregut, els pares rebin un missatge conforme el seu fill i filla ha arribat sense incidències al centre. “El servei del bicibús ajunta infants i adults per anar a l’escola en grup de manera segura i organitzada. Al davant hi ha adults, el que s’anomena el motor, i al darrera, l’escombra, que vetllen perquè el grup sigui homogeni, segur i circuli conforme a les normes de circulació”.

Audio file

Fa mesos que es treballa en aquest projecte. Al maig l’escola Puigventós va acollir la presentació del projecte a càrrec de l'empresa Canvis en Cadena. Posteriorment es va fer una formació sobre el funcionament i organització d’aquests grups rodats i dues jornades més de prova amb l’alumnat i els pares i mares.

Aquesta iniciativa s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment pel que fa a la salut i el benestar; l’educació de qualitat, i les comunitats sostenibles.