05/09/24

El Centre Cultural Cal Puigjaner torna a obrir portes amb un seguit d'activitats

L'equipament cultural oferirà exposicions, conferències i activitats culturals en els propers mesos, amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni local d'Olesa de Montserrat.

Image
Fotografia de la nit d'espelmes a Cal Puigjaner del 9 de desembre de 2023

El Centre Cultural Cal Puigjaner d'Olesa de Montserrat torna a obrir les portes i ha anunciat la seva programació per als mesos de setembre i octubre. Com sempre, oferint un ampli ventall d'activitats culturals que tenen com a objectiu la promoció i difusió del patrimoni històric i cultural local. Entre les propostes destacades hi ha exposicions, conferències, activitats participatives i concerts.

El regidor de Patrimoni i Turisme, Xavier Rota, ha ressaltat la importància d'aquestes activitats com una manera de fer arribar el patrimoni local a la ciutadania: "El coneixement i la valoració del nostre patrimoni és fonamental per la seva preservació i, amb activitats com aquestes, fem que no només els visitants, sinó també els veïns i veïnes d'Olesa, s'acostin i valorin allò que ens fa únics".

Audio file

Una de les primeres activitats previstes és la conferència i sortida guiada sobre el patrimoni geològic d'Olesa, en particular les conegudes Ribes Blaves. Anirà a càrrec de l'expert geòleg Isaac Camps que descobrirà als participants l'interessant context geològic de la falla, una dels més singulars de la comarca. La conferència tindrà lloc a l'Espai Celler, el divendres 27 de setembre i la sortida guiada partirà de l'Estació del Nord. Aquesta anirà fins a l'aflorament geològic, passant per Sant Pere Sacama i oferint als assistents una experiència enriquidora per conèixer de primera mà la geologia del territori. Olga Solà, tècnica de Patrimoni i Turisme, explica que "aquesta activitat s'emmarca dins la celebració del Dia Internacional del Turisme que, enguany,  es commemora per primer cop a Olesa de Montserrat".

Audio file

A més, durant aquest setembre, l'exposició mensual de "L'Objecte del Mes" se centrarà en l'Esbart Olesà, una entitat de gran rellevància per a la cultura popular d'Olesa que celebra enguany el seu 95è aniversari. L'exposició mostrarà una retrospectiva sobre la trajectòria de l'entitat, mostrant objectes, fotografies i vestuari que expliquen la seva importància dins del teixit associatiu del municipi. Aquesta exposició estarà oberta al públic del 13 al 22 de setembre a l'Espai Celler. Per Rota, "amb el cicle "L'Objecte del Mes" volem donar a conèixer la vessant patrimonial de les activitats culturals que es fan a Olesa".

Audio file

De cara a l'octubre, el Centre Cultural jugarà un paper rellevant dins de la Festa dels Miquelets, un dels esdeveniments més importants del municipi. Acollirà activitats especials, com ara exposicions temàtiques i la recreació del campament històric al pati de l'equipament. "L'Objecte del Mes" d'octubre es dedicarà a aquesta festa i es combinarà amb l'exposició dedicada al Marquès del Poal, que es mostrarà de l'11 al 25 d'octubre.

Una altra activitat destacada de la programació de tardor és la nova edició de la "Nit d’Espelmes", que enguany canvia de format i se celebrarà al pati de Cal Puigjaner. Combinant música en directe i gastronomia en un ambient íntim i acollidor, on els assistents podran gaudir d'una experiència única. Hi haurà un tast musical a càrrec de les músiques locals Sonia Zurriaga i Marie Perera, avantsala del concert que oferirà el Quartet BRS amb un repertori de clàssics del rock adaptats per a cordes. La Nit d’Espelmes es farà el dissabte 5 d'octubre. El regidor de Patrimoni i Turisme apunta que "amb aquest canvi de format volem potenciar l'experiència i esperem poder aglutinar el màxim de persones".

Audio file

Més enllà de les activitats, la Regidoria de Patrimoni i Turisme segueix treballant per convertir el Centre Cultural Cal Puigjaner en un element transversal per a tots els departaments municipals. En aquest sentit s'està parlant amb el guia de natura municipal establir el centre com a punt de partida de les sortides a l'entorn natural, que inclourien una visita prèvia a l'Espai Montserrat. A part, se segueix treballant, conjuntament amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, per obtenir el distintiu PIT (Punt d'Informació Turística).