09/11/22

Olesa commemora el centenari de l’arribada del tren estrenant un vagó dedicat al municipi

Per a celebrar l’efemèride s’ha organitzat una jornada festiva amb activitats gratuïtes per a tota la família a la plaça de Doctor Fleming, amb trenets tripulats, xocolatada, exposicions i espectacles de ball i música.

Image
Cartell amb fotografia antiga de l'estació dels ferrocarrils, amb la descripció de les activitats que es faran

El proper dissabte Olesa commemora els actes institucionals de l'arribada del ferrocarril, un mitjà de transport vital per al desenvolupament econòmic i social del municipi. 

La jornada festiva se celebrarà a la renovada plaça de Doctor Fleming (davant de l'estació) i començarà amb  activitats per als més petits, hi haurà trenets tripulats des de les 10.30h fins a les 13.30h, i , a les 10.30h,  xocolatada popular (també s’obsequiarà amb un got del centenari). 

Cap al migdia, hi haurà actuació de l’Esbart Olesà amb una mostra de ball de l’espectacle “Balneari”; i tot seguit farà entrada a l’estació el vagó de FGC dedicat a Olesa de Montserrat. “Aquest cotxe s’ha retolat amb imatges antigues de  l’estació i també imatges actuals del municipi i estarà en circulació durant 6 mesos, donant a conèixer i promocionant turísticament el municipi i es complementarà amb l’explicació de l’exposició sobre els 100 anys dels ferrocarrils a càrrec del responsable de planejament i patrimoni històric ferroviari” ha destacat el regidor de Festes, Jordi López.

Durant la commemoració també es farà el repartiment del llibret commemoratiu del centenari  que porta per títol “La formació dels Ferrocarrils Catalans. Cent anys del tren a Abrera, Olesa i Monistrol”, escrit per Antoni Gras, responsable de planejament i patrimoni històric de FGC  i Antoni Pérez, antic arxiver municipal d’Olesa. Després hi haurà el parlament de les autoritats: de la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà; l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera; i del conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández.

Tancarà la festa l’actuació del grup de música swing “The Lindy Hoppers”.

Motor econòmic i social del municipi

Els ferrocarrils catalans han estat un mitjà de transport vital per al desenvolupament de la vila i des de la seva arribada, ara fa 100 anys, han estat un motor de transformació en la vida econòmica i social dels habitants d’Olesa. 

“L’arribada del ferrocarril a Olesa és un dels fets més remarcables de la historia socioeconòmica local. Amb la posada en servei de la línia, les comunicacions locals van experimentar una millora notable, i això va ajudar a convertir l’Olesa de principis del segle XX en una vila dinàmica i pròspera” ha destacat l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, qui ha afegit “ un aniversari com aquest, doncs, és una oportunitat per fer balanç i per identificar oportunitats de millora. Tenim com a reptes escurçar la durada dels trajectes; augmentar-ne les freqüències; reduir les tarifes; desenvolupar la xarxa que ens connecti amb el Vallès i la resta de Catalunya, i continuar confiant la prosperitat i la vertebració del territori a una xarxa i a una gestió que ha estat exemplar i que sentim molt nostra”.

Va ser el 29 de març de 1922 quan va arribar el primer ferrocarril a la vila d’Olesa. El passatge del comboi inaugural era un important representació dels principals càrrecs polítics i empresarials del moment. Va sortir de Barcelona, i en arribar a l’estació d’Olesa, va tenir lloc l’acte oficial d’inauguració i a continuació els viatgers van visitar la Colònia Sedó. El mateix dia que es complien 100 d’anys de la efemèride l’Ajuntament d’Olesa va organitzar una exposició i una conferència a la biblioteca Santa Oliva i es va presentar el llibret commemoratiu que es repartirà dissabte.