31/10/23

L’Ajuntament d’Olesa homenatja les víctimes de la Guerra Civil el dia de Tots Sants

Homenatjar les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista i mantenir viva la memòria històrica és l'objectiu de l'ofrena floral que el dia de Tots Sants fa l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat al cementiri de Can Singla i al Cementiri Vell d'Abrera. 

Image
Ofrena floral al cementiri Can Singla per Tots Sants 2023.

Mantenir viva la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista i que allò que va passar no es repeteixi mai més. Aquest ha estat el missatge que ha planat aquest dilluns, diada de Tots Sants,  al cementiri de Can Singla d’Olesa primer i també al cementiri vell d’Abrera, on el febrer de 1939 van morir afusellats diferents veïns i veïnes d’Olesa.

El regidor de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte al Cementiri de Can Singla, recordant que "ja fa 19 anys que es va instal·lar aquest monument dedicat a totes les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista" i que va ser el 2016 quan es va refer i ampliar la xifra fins a un total de 333 persones comptabilitzades gràcies a l'estudi de l'olesà Carles Roca. 

Audio file

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, ha assegurat que "és important que avui hi siguem aquí per aquest homenatge" i que l'acte "ha de ser un clar recordatori del que va significar la Guerra Civil i que la memòria ens marqui el camí per construir una societat més justa i més igualitària".

Audio file

Tot seguit, tant l’Ajuntament, com els  partits PSC , Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa han fet l’ofrena floral a la làpida del cementiri de Can Singla que recorda les víctimes. Angelina Antón, familiar d'una de les víctimes també ha participat en l'acte de l'ofrena floral. 

Des de Junts per Olesa, el regidor Domènec Paloma ha remarcat que, com cada any, han assisitit a l'acte de record i homenatge a les víctimes "per fer un recordatori, sobretot a les generacions futures, per no caure de nou en els mateixos errors":

Audio file

Pel president de la secció local d’ERC, Martí Fortuny, ha lamentat que no hagin assistit representants de tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament i ha remarcat que en contetx actual encara "és més viu que mai el record" i la voluntat d'explicar-ho a les generacions presents i de futur:

Audio file

Des de Bloc Olesà- CUP, el regidor Marc Serradó ha destacat que "no es pot faltar a un acte per retre homenatge a les persones que van defensar la llibertat i commemorem la dignitat d'aquestes persones que van lluitar contra la por, el terror i la dictadura":

Audio file

El PSC d'Olesa de Montserrat ha participat amb una ofrena per part del partit i també per les Joventuts del PSC. El regidor Carlos Fernández ha reivindicat i definit de "molt necessaris" aquest tipus d'actes institucionals en matèria de memòria històrica, de la llibertat i de reivindicació de la Segona República espanyola:

Audio file

L’homenatge a Abrera

L’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil ha continuat al migdia al Cementiri Vell d’Abrera, on s’ha recordat els afusellats el 19 de febrer del 1939 en aquest indret, com l’exalcalde d’Olesa, Fèlix Figueras i Aragay. Tant l’Ajuntament d’Olesa com el d’Abrera, i la família de Fèlix Figueras, han fet una ofrena floral al monument que recorda els afusellats. Per part de l'Ajuntament d'Olesa, regidors i regidores de Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa han participat en l’ofrena al Cementiri Vell d’Abrera.

L’acte ha comptat amb l’assistència de Fèlix Figueras, nét de l’exalcalde republicà. Des del mateix lloc on van afusellar el seu avi, Figueras ha aportat dades sobre l'impacte de la Dictadura franquista a Olesa de Montserrat, incloent assassinats, represaliats, empresonats o exiliats. Figueras va destacar que "446 persones van haver d'exhiliar-se, sobretot de famílies senceres". Figueras ha reivindicat que en els espais de memòria històrica, "cal donar protagonisme a totes les víctimes":

Audio file

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, ha explicat que és important "recordar les víctimes perquè fets similars no tornin a passar mai més" i va procedir a recordar tots els noms de les persones afusellades i a qui es ret homenatge: Ramon Badia Blasi, Josep Bayona Vidal, Juan José Campos Peris , Juan Campos Peris, Josep Pont Cugat, Joan Heredia Martínez, Mateo Hinojosa Izquierdo, Joan Jané Casajoana, Martí Lahosa Queralt, José Martí Pons, José Martínez López, Juan Antonio Martínez Moreno Tomàs Matas Campanya, Jaume Piques Vila, Joana Piñero Fernández, Lluïsa Xifré Morros, Joan Garrido Abad, Ginés González Gallardo, Joan Pérez Garviche i Fèlix Figueras i Aragay:

Audio file

L’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, ha contestat Fèlix Figueres que "realment encara hi ha molt per fer". Naharro ha destacat que cal explicar a tothom què és el deure de les institucions explicar-ho perquè "el feixisme no es torni a reproduir en altres formats moderns":

Audio file

L'ofrena floral al Cementiri Vell d'Abrera ha acabat amb el Cant dels Segadors.