03/10/22

La Festa dels Miquelets torna a omplir els carrers d'Olesa

El programa de La Festa d’enguany, ha recuperat de ple l’afluència dels actes d’abans de la pandèmia.

Image
Batalla els Miquelets i exèrcit borbònic

Olesa ha celebrat, aquest cap de setmana, una de les cites més esperades de l’any al municipi, la Festa dels Miquelets, que enguany ha arribat a la seva 15a edició. L’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa, van organitzar un seguit d’activitats per traslladar la vila fins als fets que van succeir en el transcurs de la guerra de Successió a Olesa i al seu entorn. La batalla entre els Miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic, i l’homenatge al Memorial 158, van ser dos dels actes destacats. L’edició d’enguany va comptar amb la presència del Molt Honorable President, Quim Torra, durant l’acte institucional d’inauguració de La Festa i a “La marxa del 158”, i de la Consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, al Consell de Guerra.

L’alcalde accidental de l’Ajuntament d’Olesa, Jordi Martínez, ha fet una valoració molt positiva de La Festa d’enguany, destacant l’elevada participació de la ciutadania: “Hi ha participat moltíssima gent, de dins i fora del municipi. El Nucli Antic estava constantment ple”.

Xavier Rota, regidor de Cultura, també s’ha mostrat satisfet amb els resultats de La Festa. Segons el regidor, l’edició d’enguany ha comptat amb canvis importants, “alguns han funcionat molt bé i d’altres caldrà revisar-los”, ha dit. Rota ha agraït especialment l’esforç dels membres de l’Associació cultural La Festa dels Miquelets, una col·laboració “que és voluntària”, per tal que “tot surti bé”.

El programa va engegar el divendres, 30 de setembre, a la tarda, amb la presentació de la festa al celler de Cal Puigjaner, on també es va inaugurar l’exposició "15 anys de La Festa dels Miquelets", que es va poder visitar durant tot el cap de setmana. Tot seguit, va arrencar la conferència “La documentació històrica i l’origen de La Festa dels Miquelets”, a càrrec de Xavier Rota, obrint un cicle de conferències per compte d’historiadors locals.

La 15ª edició de La Festa dels Miquelets es va inaugurar de manera oficial, al vespre, durant l’acte institucional i els parlaments de les autoritats des del balcó de l’Ajuntament d’Olesa.

El regidor de Cultura, Xavier Rota, va obrir els parlaments institucionals, davant de més d’un centenar de persones que omplien la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, agraint a la ciutadania la seva participació a La Festa. El president de l’Associació cultural La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras, també va mostrar la seva satisfacció al veure l’afluència de gent “després d’uns anys de sequera cultural”. Carreras va aprofitar l’ocasió per agrair la col·laboració de tots els organitzadors, i especialment, la participació, aquest 2022, de nous regiments procedents de diferents indrets de Catalunya, de l’Estat Espanyol i d’Europa a la recreació històrica, ja que és “un dels trets diferencials que la fa única”, va dir.

Rota va donar pas a la intervenció del Molt Honorable President, Quim Torra, que prèviament a l’acte institucional, va signar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament d’Olesa. El regidor de Cultura va destacar la implicació de Torra, al llarg de tota la seva trajectòria, per a la recuperació de la memòria de la guerra de Successió.

Torra va començar destacant la importància de La Festa a l’hora d’entendre els fets històrics que van succeir al segle XVIII, amb la figura clau dels Miquelets durant l’episodi del setge de Barcelona el 1713-1714. “Fins que no entenguem que a la guerra de Successió érem nosaltres mateixos els que estàvem defensant el nostre país, no arribarem a entendre què van significar aquells fets”, va dir. El Molt Honorable President va felicitar els Miquelets d’Olesa pel seu 15è aniversari i va destacar l’especial homenatge que es faria, tot seguit, durant La Marxa dels 158.

A continuació, Jordi Martínez va manifestar que La Festa dels Miquelets és un acte de recreació i memòria i, per aquest motiu, “no podem ni volem oblidar a aquells que van perdre la vida defensant, a casa nostra, els drets de Catalunya”, va dir. L’alcalde accidental d’Olesa, va destacar que la lluita del 1714 no va ser “en defensa de la terra sinó en defensa d’una manera d’entendre la societat”. Tot seguit, va recordar la vigília, fa cinc anys, del referèndum de l’1 d’octubre, i va agrair la col·laboració de la ciutadania durant aquells dies: “Els que van perdre la vida a Olesa el 1714 i els milers que han mort en defensa de la llibertat de Catalunya, voldrien que acabéssim el que ells van començar”.

Després de l’acte institucional, va començar “La marxa dels 158”, una ronda nocturna amb homenatge i ofrena floral al Memorial 158, al monument que es va dedicar a Olesa als 158 soldats, homes i dones, del bàndol austriacista, morts a Olesa entre 1705 i 1714. L’homenatge, que va acabar amb el cant d’Els Segadors i El Virolai, va ser un acte amb “molta força emotiva”, segons ha descrit Jordi Martínez.

Quim Torra va destacar les recreacions històriques com una manera de mostrar, de manera propera, els fets històrics. En el cas dels Miquelets, “fem memòria d’uns fets i d’unes persones que van defensar les llibertats del país fins al final”, va dir.

A la nit, una cinquantena de persones va conèixer les anècdotes més curioses i inquietants de la vila durant el segle XVIII a "L’Olesa Fosca i Misteriosa del segle XVIII", una visita guiada organitzada per l’Associació cultural La Festa dels Miquelets.

Dissabte, al matí, gran part de les activitats es van concentrar a la plaça Nova, amb el mercat barroc i les parades de productors del Mercat Origen Montserrat, amb productes d’artesania i de proximitat. Les famílies van gaudir de contes, cançons i danses tradicionals, jocs temàtics, taller de cuina i de corones de flors, mostra d’oficis antics, així com d’una petita gimcana per a la mainada. Paral·lelament, el grup Xuriach va ambientar La Festa amb música tradicional mentre els diferents regiments feien ronda pel Nucli Antic. Tot plegat, va traslladar els carrers d’Olesa fins als fets que van succeir en el transcurs de la guerra de Successió a Olesa i al seu entorn.

Andreu Felip, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, va visitar La Festa dels Miquelets al migdia. I a la tarda, la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i el director dels Serveis Territorials, David Agustí Belart, van visitar el municipi amb l’objectiu de posar en valor la Festa dels Miquelets d'Olesa. L'alcalde accidental, Jordi Martínez, el regidor de Cultura, Xavier Rota, i membres del consistori olesà, els van rebre a l'Ajuntament. Vilagrà va signar el Llibre d'Honor de l'Ajuntament, on va deixar constància que "mantenir les tradicions, conservar el llegat de la història i dels nostres valors és imprescindible en una societat catalana que beu de referents tan emblemàtics". A continuació, van assistir a un dels actes del programa de La Festa dels Miquelets, a la recreació del Consell de Guerra que va tenir lloc el 20 i el 21 d'agost de 1714 a Olesa, i que es va representar enguany a l'Església de Santa Maria.

Un dels plats forts de La Festa dels Miquelets, la gran batalla i captura del “Capitán Maria”, es va celebrar, dissabte a la tarda, als terrenys propers a la cruïlla entre el carrer del Conflent i el carrer del Mestre Joan Llongueras. L’activitat va comptar amb un gran èxit d'assistència, amb prop de cinc-centes persones que van veure el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”. Gràcies a les característiques del nou escenari, la recreació va guanyar realisme i espectacularitat.

La jornada de dissabte de La Festa dels Miquelets va finalitzar amb el sopar popular al parc del Porxo de Santa Oliva i concert dels Randellaires i de Carles Belda. Les persones participants en el sopar van gaudir del menú a base d'entrants de formatge i raïm, cigrons a la boscana, porc rostit, coca i moscatell, vi i aigua, i com és tradició, van rebre el bol de La Festa.

Ja diumenge, l’acte central va ser la recreació de la batalla urbana pels carrers del Nucli Antic, i l’ajusticiament del “Capitán Maria” a la Font del Roure.