21/06/23

Olesa commemora el Dia internacional per l'alliberament LGTBIQ+ que tindrà lloc el 28 de juny.

L’objectiu d’aquesta diada és visibilitzar la diversitat de gènere i sexoafectiva i reclamar la igualtat de drets de les persones LGTBIQ+.

Image
Cartell dels actes pel Dia per l'alliberament LGTBIQ+

En motiu d'aquesta commemoració, el Servei d’Atenció Integral (SAI) d'Olesa ha preparat una sèrie d’activitats que començaran avui, 21 de juny, amb la penjada de la bandera irisada al balcó de l'Ajuntament. Aquesta lluirà al balcó fins el 28 de juny, dia que aglutina el gruix dels actes. 

Concretament, el 28 de juny, de les 17 a les 20 h, el SAI instal·larà un punt d'informació a la Pl. Fèlix Figueras i Aragay. A les 18 h hi haurà la lectura del manifest commemoratiu i, a les 18.30 h, l'actuació musical de la vedette Mega Pubilla, una còmica que destaca per la seva simpatia i bon humor. Per tancar els actes, el 30 de juny, l'Escorxador acollirà el Quiz del SAI sobre salut sexual amb perspectiva de gènere.

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar l'any passat entrar a formar part de la Xarxa de Municipis LGTBIQ+, un organisme que té per objectiu fomentar que els pobles i ciutats adherides respectin la diversitat sexual, defensin la igualtat com a garantia d’expressió de la diversitat, i lluitin contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, entre d’altres. Alhora, la xarxa busca Impulsar el treball conjunt entre els municipis, afavorint l’intercanvi de coneixements entre els governs locals, fomentant l’acció conjunta per impulsar polítiques d’igualtat de gènere i LGTBIQ+, compartint actuacions i serveis, cooperant en la realització de projectes innovadors, i possibilitant l’intercanvi d’experiències.

El 28 de juny es commemora la revolta d’Stonewall, una sèrie de disturbis ocorreguts el juny de 1969 al Stonewall Inn de Nova York. Va ser un punt d'inflexió en la lluita pels drets LGTBIQ+, ja que va desencadenar protestes i va marcar l'inici del moviment modern pels drets LGTBIQ+. Les manifestacions van continuar durant diversos dies i van donar lloc a la celebració anual de l'Orgull LGTBIQ+ a tot el món.

Recentment, s’ha aprovat a escala estatal la coneguda com a “Llei trans” (Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBIQ+), fet molt rellevant, ja que no totes les comunitats autònomes disposaven d’una llei en termes de drets LGTBIQ+.