13/06/22

TGO DX celebra l'acte principal pel seu centenari

El passat 10 de juny, l'empresa olesana TGO DX va celebrar l'acte central de commemoració del seu centenari. Un acte institucional fet a l'Espai Vitruvi de l'escola Daina Isard, on van assistir diferents autoritats del sector i el territori.

Image
Foto grup autoritats del Transport: Grup Direxis, TGO, i l'Alcalde d'Olesa i el secretari d'Empresa i competitivitat de la Generalitat

TGO DX, una companyia olesana de referència al sector del transport a Catalunya i encarregada durant molts anys del transpor urba`a Olesa de Montserrat, va organitzar l'acte destacat de la celebració dels cent anys des de la seva fundació.

Durant l'acte es van repassar els orígens i història de l'empresa, citant fragments del llibre que TGO DX ha publicat per celebrar l'efemèride. Tot seguit, es donà peu al vídeo commemoratiu i als parlaments de Carles Fàbregues, director general del Grup Direxis; Carme Pros, gerent de TGO DX; Miquel Riera, alcalde d'Olesa de Montserrat i Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya.

En la seva intervenció, Miquel Riera va destacar la responsabilitat social de l'empresa olesana. Riera va recordar que, un segle enrere, Olesa es trobava en un temps d'innovació tecnològica en el camp de la mobilitat amb la inauguració de l'estació del ferrocarril i l'aeri de Montserrat. Un procés de modernització que va acabar esdevenint en la popularització i posterior massificació del vehicle personal. Però, els valors de salut i socials promoguts pels ODS, fan que avui en dia es torni a reivindicar la importància d'un transport col·lectiu i sostenible. L'alcalde va acabar agraint a TGO DX per haver posat en el centre les dones, les persones, el medi ambient i l'arrelament al territori durant la seva trajectòria.


En el seu torn, i manifestant-se orgullosa de formar d'haver entrat a formar part del Grup Direxis, Carme Pros va agrair els serveis prestats als professionals i clients que han fet possible la trajectòria de la companyia. Va voler fer especial menció a Joaquín Vilá i Bruno Blanes, fundadors de TGO, i a Amèlia Camats i Teresa Figueras, gerents durant la postguerra i la dictadura. En aquest punt, Pros va remarcar la importància que la companyia hagi estat més de cinquanta anys dirigida per dones, una dada que encara avui en dia és destacable en el món dels transports. Seguidament, va parlar de Salvador Alapont, a qui va descriure com a gran impulsor de la companyia des del 1984 fins al 2015, quan va morir. En aquest punt, Carme Pros es va emocionar recordant la seva figura i com va convertir l'empresa en una família, cohesionant com a tal als seus treballadors. Va comentar que la mort d'en Salvador va ser un moment difícil per a tots els membres de la família TGO DX, però que en van sortir més forts i decidits a enfrontar nous reptes.

Segons Pros, la visió de futur de la companyia passa per projectes com el Bus4.me, un servei guardonat als Premis Mobilicat. Però va posar especial interès en el procés de descarbonització que ha iniciat TGO DX i que culminarà l'any 2028 amb una flota totalment lliure d'emissions de carboni. Finalment, va agrair a Direxis l'aposta conjunta pel compromís social i mediambiental, principal punt d'unió entre les dues empreses.

Per part seva, Carles Fàbregues, director general del Grup Direxis va ressaltar els valors compartits, basats en la transformació social, la inclusivitat, la solidaritat i el compromís amb el medi ambient.

Finalment, va intervenir el senyor Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, en referència a la intervenció de l'alcalde, va remarcar que tornem a estar en un nou moment de canvis profunds en la mobilitat, centrats en descarbonització per la urgència climàtica. Castellanos va comentar que s'haurà de reduir el desplaçament privat i apostar pel transport col·lectiu. Per això, la Generalitat té prevista la inversió de dos mil milions d'euros per crear una oferta de transport públic més atractiva, amb més cobertura, velocitat i freqüència de trajectes. Va puntualitzar que aquest canvi ha d'arribar amb la col·laboració d'empreses com TGO DX, la qual ja està preparada per assumir aquest compromís apostant per iniciatives innovadores com Bus4.me, destacant la importància que suposa la digitalització i la interconnexió amb el passatger.