16/05/24

L'Ajuntament participa en l'homenatge del Baix Llobregat a les persones deportades a camps de concentració nazis

Entre les persones homenatjades, setze són originàries d'Olesa, la segona localitat amb més deportats de tota la comarca.

Image
Acte d'homenatge a les persones deportades a camps de concentració nazis al Consell Comarcal

Fotografia del Saló de Plens del Consell Comarcal del Baix Llobregat durant l'acte d'homenatge als deportats de la comarca.

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha acollit, aquest dijous 16 de maig, un emotiu acte d'homenatge als deportats del Baix Llobregat als camps de concentració nazis. Aquest esdeveniment, organitzat pel Consell Comarcal, ha comptat amb la participació de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, representat pel regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, i el primer tinent d'alcalde, Marc Serradó.

L'acte estava previst inicialment al Parc Torreblanca però la pluja ha obligat a traslladar-lo al Saló de Plens del Consell Comarcal. En aquest espai s'ha recordat la importància de la memòria històrica i la necessitat de mantenir aquests esdeveniments de manera periòdica per honorar els noms i cognoms de les persones deportades.

La cerimònia ha inclòs la lectura dels noms dels deportats i ha comptat amb la participació d'alumnes de dos instituts de Sant Feliu de Llobregat i també de l'Escola de Música de Sant Feliu. El regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, destaca que "és molt important i sobretot els noms i cognoms. No només xifres, no només estadístiques, sinó recordar els noms i cognoms".

Audio file

A la comarca del Baix Llobregat, es recorda prop d'un centenar de persones que van ser deportades als camps de concentració nazis. D'aquestes, setze són originàries d'Olesa de Montserrat, una de les localitats amb més deportats de tota la comarca. Rota recorda que "l'Ajuntament d'Olesa manté un homenatge permanent amb la instal·lació de les llambordes Stolpersteine a la plaça Fèlix Figueras i Aragay".

Audio file

Malgrat les dificultats meteorològiques, l'acte ha culminat amb una ofrena floral a l'olivera plantada al parc de Torreblanca, que recorda tots els deportats del Baix Llobregat. Aquesta ofrena ha comptat amb la presència de diverses autoritats, incloent-hi la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, el diputat de Memòria, Jesús Naharro i la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, així com representants d'entitats memorialistes.