11/05/21

L'Ajuntament exposa les decisions urbanístiques més rellevants pel barri dels Closos

La propera sessió informativa serà aquest dimecres amb els veïns del Nucli Antic i Collet de Sant Joan, a les 19 h a l'Auditori de la Casa de Cultura d'Olesa

Image
Veïns i Veïnes dels closos a l'acte informatiu a l'Auditori sobre el futur del barri

Continuen les sessions informatives d’urbanisme per barris impulsades per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. L’Auditori de la Casa de Cultura acollia ahir a la tarda una nova sessió, en aquest cas, sobre els plans urbanístics existents i de futur al barri dels Closos. A la sessió hi va intervenir l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, que va començar explicant la funció del POUM, les decisions urbanístiques més importants pels Closos i qüestions relacionades amb el model de ciutat. 

El POUM va centrar bona part de la intervenció de l’alcalde d’Olesa durant la sessió. Miquel Riera destacava que aquest pla és un instrument de planificació que ordena urbanísticament tot el terme municipal d’Olesa i va explicar que el nou POUM està dissenyat per afrontar els reptes de futur i que planteja una Olesa cohesionada i verda, pensada pels veïns i veïnes. Segons l’alcalde, aquest POUM permetrà defensar "l’habitatge protegit, respectar el patrimoni, així com fomentar la mobilitat sostenible i l’ordenació de l’activitat econòmica, alguns dels principals problemes del poble a nivell urbanístic".

Riera valorava el fet que el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal facilitarà la cohesió dels barris definint una ciutat teixida entre si, amb continuïtat física entre els barris i amb equipaments per a cada barri, tot respectant la seva identitat, com en el cas dels Closos. Tot fent un recorregut general a la planificació municipal durant el segle XX, al PGOU vigent de 1993 i situant en quin punt es troba actualment el planejament urbanístic a Olesa, Miquel Riera detallava que el POUM ja "és ben a prop de l’aprovació provisional per part del Ple municipal, però que el document que en surti encara no serà definitiu ja que haurà de tornar a la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva".

L'alcalde d'Olesa també va destacar que el POUM d’un poble no es treballa sol, sinó que hi ha altres plans per sobre com el Pla Territorial Metropolità o el Pla Director d’Infraestructures. D’aquest darrer pla aprovat l'any passat, l’alcalde informava que és específic pel territori que envolta el municipi, que condiciona el POUM, i que han reservat un espai per una nova C-55 que enllaçaria amb l’Autovia A-2. L’actual C-55 quedaria com una carretera interna de connexió més tranquil·la entre Olesa i Esparreguera.

Interacció del veïnat

Més enllà del planejament, Riera també va parlar dels projectes d’obres i de zones de millora al municipi, especialment a prop dels Closos com és la  remodelació de la plaça del Dr. Fleming i la zona del Cementiri Vell. Ja en el torn de preguntes, la primera intervenció va ser del president de l’Associació de Veïns dels Closos assenyalant que l’afectació del POUM al barri era més aviat baixa i Riera recordava que els Closos "és un barri molt construït i sense possibilitat de gran transformació, però reiterant que el planejament urbanístic afectarà significativament al barri".

Alguns dels veïns del barri dels Closos presents a l’Auditori de la Casa de Cultura van reclamar a l’alcalde poder disposar d’un local social per l'Associació de Veïns i li van recordar que, en un principi, s’havia proposat que fos a la nova comissaria de la Policia Local. Riera va explicar que van contemplar aquesta opció, que permetia evitar la despesa d'un lloguer, però que finalment no ha estat possible encabir aquest espai per al veïnat i que ja s'havia plantejat a l'entitat la possibilitat de reunir-se a un centre educatiu del barri o al local actual de Cáritas, a l'antiga llar d'infants Santa Maria.