19/10/22

VII edició de la Travessa de les tres ermites d’Olesa aquest cap de setmana

Una de les sortides més esperades que organitza l'Ajuntament d'Olesa. La ruta combina activitat física i cultural en una caminada per visitar les ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases.

Image
Participants a la sortida de les tres ermites.

Una de les sortides estrella que organitza el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i que combina activitat física i cultural. L'eix principal de la travessa són les ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases. El recorregut és de gairebé 20 quilòmetres amb un desnivell acumulat de 800 metres.

La Travessa de les tres ermites és una activitat que promou l’Ajuntament d'Olesa de Montserrat amb el suport logístic i preventiu de l'ADF d'Olesa. Una activitat consolidada que es va idear al 2015 per fer una ruta integral a tot el terme municipal d'Olesa resseguint les tres ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases. Joan Soler, guia de Natura i Rutes per l'Entorn Natural de l’Ajuntament d’Olesa, ha avançat que a més dels elements patrimonials, durant la travessa “enllacem una activitat de caire esportiu amb una activitat cultural”.

L'objectiu serà fer un recorregut de gairebé 20 quilòmetres de distància i d'una dificultat alta ja que cal estar acostumat a caminar per la muntanya així com tenir certa resistència. La VII edició de la Travessa de les tres ermites començarà diumenge, 23 d’octubre, a les 7.30 h, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay (davant de l'Ajuntament). Des d'aquí, el grup començarà la caminada cap a l'escola Puigventós per poder agafar el camí de les Pujades que connecta amb la urbanització de Ribes Blaves i per adreçar-se a la primera ermita, la de Sant Jaume. Un cop aquí, la travessa passarà per l'aflorament geològic de Ribes Blaves i continuarà durant uns dos-cents metres per la carretera B-120 fins trobar la pista forestal que va fins a Sant Pere Sacama. Després, es pujarà fins a la Creu de Saba i, tot seguit, cap a la masia del Puigventós. Des d'aquest punt, i fins arribar a Sant Salvador de les Espases, la travessa passarà per diferents corriols i d’altres indrets com el pla del Fideuer o la font de la Pastora.

Acabada la visita a Sant Salvador de les Espases, es començarà el darrer tram de tornada al nucli urbà baixant fins trobar el “Camí dels Voluntaris”, que connectarà amb la Creu de Beca i el barri de les Planes.

A causa de l’exigència del recorregut, la ruta està planificada expressament per passar per punts de retorn en cas de necessitat, és a dir, per creuament de camins que permeten retornar al poble en el cas de què algun participant no pugui completar tot el recorregut. Alguns dels llocs són: Sant Pere Sacama, pla de Puigventós, Pla del Fideuer i la Puda de Montserrat.

Tot i que no és obligatori, es recomana fer inscripció prèvia al correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat, al telèfon 93 778 0050 (ext. 3801) o a la recepció de l’Ajuntament. Cal portar aigua, esmorzar, calçat i roba adequada.