12/05/23

La Torre del Rellotge s'il·lumina avui de blau per commemorar el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i altres síndromes de sensibilitat central

L'Ajuntament d'Olesa s'adhereix, un any més, a la campanya de sensibilització social #CatalunyadeBlau, impulsada per l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia (ACAF) i d’altres Síndromes de Sensibilització Central i la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM.

Image
Torre del rellotge il·luminada de blau pel Dia Mundial de la Fibromiàlgia

Cada 12 de maig se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica (també coneguda com a Encefalomielitis Miàlgica), i d’altres Síndromes de Sensibilització Central com ara la Sensibilitat Química Múltiple i l’Electrohipersensibilitat. La campanya #CatalunyadeBlau de l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia (ACAF) compta enguany amb més de 150 adhesions de les 41 comarques de Catalunya i de l'Aran, com també d'altres territoris, com Andorra, Palma de Mallorca, Ciutadella de Menorca i Eivissa. #CatalunyadeBlau pretén la il·luminació de molts indrets del país a fi de donar visibilitat a les malalties i en solidaritat amb les persones afectades.

Catalunya de blau 2023-Dia Mundial de la Fibromiàlgia

Malalties que no són visibles però amb un impacte devastador en la vida de les persones que les pateixen

Les Síndromes de Sensibilització Central (SCC) engloben la fibromiàlgia, la fatiga crònica, la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, així com la síndrome de cames inquietes o de colon irritable. Són malalties cròniques d’origen desconegut i que, en tots els casos, alteren de forma important la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Aquestes malalties afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre d’altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Tanmateix, tenen evolució irregular, fet que provoca que les persones afectades puguin mantenir dies de normalitat i jornades on el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitant i impedeixi fer vida normal.

Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població.

Grup de fibromiàlgia al CAP Olesa

Des de fa uns mesos, el CAP Olesa organitza sessions grupals amb persones afectades per fibromiàlgia que permeten a persones afectades per la malaltia compartir experiències, a més de rebre informació sobre la malaltia i consells i teràpies per part de professionals de la psicologia o la fisioteràpia. 

Les persones interessades en formar part d'aquest grup ho han de comunicar al CAP. 

D'altra banda, dimarts passat es va realitzar una caminada urbana amb la referent de Benestar Emocional del CAP, Paula Torner, que va informar les persones assistents sobre aquestes malalties.

Caminada 9 maig 2023 en commemoració al Dia Mundial de la Fibromiàlgia