04/06/24

La remodelació de l’espai de l’antiga escola Sant Bernat pateix un retard per problemes de l’empresa constructora

L’empresa encarregada de les obres ha presentat aquest mes de maig concurs de creditors per problemes econòmics interns i ara l’Ajuntament buscarà la millor solució que permeti reprendre-les al més aviat possible.

Image
Obres a l'espai que ocupava l'antiga escola Sant Bernat

Espai en obres de l'antiga escola Sant Bernat.

Les obres de millora de l’espai de l'antiga escola Sant Bernat, que han comportat l'enderroc de tres mòduls de la part més antiga -corresponents a l’edifici d’infantil i primària- es troben actualment aturades a causa dels problemes econòmics de l’empresa constructora, que aquest mes de maig ha presentat concurs de creditors. Aquesta situació de la constructora ha afectat tots els ajuntaments dels municipis en els quals estava realitzant obres, que ara estan pendents de les passes i decisions que prengui l’administrador concursal. En tot cas, l’Ajuntament d’Olesa també està estudiant quina és la millor solució per poder reprendre les obres al més aviat possible.

Els treballs es van iniciar ara fa un any, amb l’objectiu de fer un espai aprofitable per a la ciutadania en general i per al veïnat del barri Sant Bernat en particular. El projecte es va adjudicar per 283.637,35 € (IVA inclòs).

Un nou espai de lleure i oci a Sant Bernat

El projecte inclou fer un espai d’estada, alhora que la pista esdevindrà una zona de jocs. També s’hi preveu fer zones de descans amb pèrgoles que donin ombra, un espai de jocs d’aigua per a infants i una pista esportiva polivalent per jugar i practicar esport, envoltada per unes grades de formigó.

Pel que fa al camp de futbol que hi ha al recinte, es farà una reforma integral per millorar-hi el paviment i les porteries. A la zona nord-oest del camp s’habilitarà una zona de pícnic amb pèrgoles que donin ombra i així aconseguir un espai més confortable. En aquesta plataforma, situada a la cruïlla del carrer de Jaume Balmes i de Sant Vicenç de Paül, es crearà un refugi climàtic, amb fonts lúdiques que permetran refrescar-se a l'estiu i que donaran un valor afegit a aquesta nova àrea recreativa.

També hi haurà una àrea verda, un pati i un escenari per a activitats lúdiques i culturals, ubicat a la zona oest del camp de futbol. Amb aquest escenari es pretén dotar la zona d’un nou espai on realitzar activitats com festivals, fires i esdeveniments culturals i escolars. L’escenari es farà amb un disseny format amb un conjunt de volums de diferents mides, amb estructura de formigó armat, que donarà una imatge moderna i, alhora, serà resistent i no necessitarà massa manteniment.

Finalment, la zona est s’adequarà per a noves parcel·les d'horts urbans, que són molt sol·licitades per la ciutadania. De tot el conjunt, únicament es mantenen els edificis de l’Escola Municipal d’Adults i l’espai per a entitats, i també la zona d’horts municipals, que s’ampliarà.

Imatge de com serà l'espai de l'antiga escola Sant Bernat

Aquest projecte es tracta d’una primera actuació de recuperació d’un espai abandonat, que ha estat requalificat pel Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) en vigor i que en el futur ha de permetre desenvolupar nous equipaments que dinamitzin el barri de Sant Bernat. 

Una de les prioritats és la rehabilitació de l’edifici restant de l’antiga escola, que actualment té funcions d’emmagatzematge de material municipal d'entitats.  De fet, l’actuació forma part del projecte de regeneració de Sant Bernat inclòs en la memòria en què l’Ajuntament va definir el barri com a àrea de rehabilitació residencial prioritària i que va permetre obtenir la preassignació d’1,6 milions d’euros per fer millores en els edificis d’habitatges i actuacions en l’espai públic.