01/10/21

Olesa commemora el Dia internacional de la gent gran aquest cap de setmana

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat un concert a les 18.00 h al Parc Municipal amb el grup Neus Mar que inclourà la lectura del manifest unitari que s'ha elaborat des del Consell consultiu comarcal de la gent gran del Baix Llobregat.

Image
Assistents a la dia internacional de la gent gran

El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat aquest diumenge 3 d'octubre a les 18.00 h a la zona de Cal Mané del Parc Municipal un acte commemoratiu en el marc del Dia internacional de la gent gran, que es celebra arreu cada 1 d'octubre. L'objectiu és un espai de trovada amb una activitat festiva i, per tant, es comptarà amb l'actuació musical del grup Neus Mar que es compaginarà amb la part més reivindicativa amb la lectura del manifest que ha elaborat el Consell consultiu comarcal de la gent gran del Baix Llobregat. 

Pepi Boada, treballadora social de l'Ajuntament, ha destacat que enguany "encara per la situació de pandèmia hem minimitzat les activitats a un únic acte i amb totes les mesures sanitàries i de protecció per la pandèmia: un acte a l'aire lliure, amb el públic assegut, mascareta i prèvia reserva d'entrades". Per la seva banda, la també treballadora social, Eli Linares, ha destacat que la finalitat és oferir "una jornada festiva però també reivindicativa, en la qual les persones grans siguin les protagonistes i centre d’interès" a la vegada que es difon una imatge més positiva de l’envelliment. 

Enguany, el manifest ha incidit, igual que l'any passat, en com ha afectat la pandèmia a la gent gran: aïllament social, situació de les residències pel que fa a la gestió de visites de familiars, demora en visites mèdiques, tractaments o intervencions així com el procés de digitalització que ha deixat enrere moltes persones grans. Entre les reivindicacions, reforçar els sistemes de serveis socials i atenció sanitària, posar solució als problemes d'accessibilitat dels habitatges, la pobresa energètica, sostenibilitat del sistema públic de pensions i reduir la bretxa de gènere. Una altra de les peticions que apareixen cada any és que s'impulsi una Llei de Gent Gran a Catalunya.

Abans de la pandèmia, a Olesa s’organitzava una caminada conjunta, un esmorzar de germanor i la lectura del manifest així com múltiples activitats al llarg de tot el mes d’octubre. Elisabet Linares ha destacat que, pel que fa al manifest, lamenta que bona part de les reivindicacions es repeteixen cada any. Ara bé, enguany, com l’any passat,  s’ha posat l’accent en com la pandèmia ha afectat en la detecció de malalties, l’atenció presencial sanitària i a d’altres serveis. Linares també ha avançat que el manifest incideix en com a afectat a les persones grans l’ús de tecnologies i la virtualitat a l’hora de fer gestions rutinàries i que ha evidenciat la bretxa digital entre generacions.

Sobre activitats adreçades a la gent gran i les seves famílies, Pepi Boada ha destacat que ja s'han posat en marxa els tallers de memòria i la setmana vinent començarà un curs de cuidadors que consistirà en un espai de trobada i d’acompanyament per a persones cuidadores de gent gran i/o persones amb dependència. A més a més, també hi ha en marxa un servei de suport psicològic telefònic per poder fer acompanyament a processos emocionals que han sorgit arran de la pandèmia de la covid-19.

La reserva d’entrades per l’acte de diumenge es pot fer directament a Serveis Socials o trucant al 93 778 00 50 (Opció 5),  a l'Espai La Caixa (Parc Municipal), l'Associació Voluntaris d'Olesa (Parc Municipal), al Casal Cívic (Sant Bernat) i a  l'Associació de Veïns de La Central (Pl. Països Catalans). A més a més, Creu Roja del Baix Llobregat Nord col·labora amb el transport adaptat de les persones assistents a l'acte amb mobilitat reduïda. 

Documents relacionats