18/01/22

Olesa comemmora el Dia Europeu de la Mediació amb activitats de sensibilització

Olesa commemora el Dia Internacional de la Mediació, que se celebra divendres 21, amb un seguit d'activitats al llarg de tota la setmana per fer pedagogia i sensibilitzar sobre la importància de la mediació i la cultura de la pau per a la resolució de crisis i conflictes.

Image
Cartell amb informació sobre activitats que es realitzaran a la Biblioteca pel dia Internacional de la Mediació

Divendres, 21 de gener, es commemora el Dia Europeu de la Mediació i al llarg de tota la setmana l'Ajuntament d'Olesa ha programat diferents activitats a la Biblioteca Santa Oliva. Hi ha una exposició bibliogràfica que es podrà veure tots aquests dies; dilluns es va organitzat l'hora del conte per a petits lectors, que es va contextualitzar a l'entorn de la cultura de la pau; i per divendres hi ha programat el taller infantil "Em puc comunicar amb emocions!", a les 17.30h. amb Paula Arauz.

La responsable del Servei de Mediació d’Olesa, Paula Arauz,  ha explicat que l’objectiu d'aquestes activitats és "sensibilitzar sobre que és la mediació i la cultura de la pau, fer pedagogia en la mediació en conflictes i ajudar a buscar solucions en aquelles dificultats que apareixen pel que fa a les relacions socials".

L'acte principal serà el taller que es farà divendres 21, Dia Europeu de la Mediació, on es treballaran les emocions a la infantesa. “Aquest taller va adreçat a nens i nenes a partir de 4 anys i a les seves famílies i es treballaran les emocions d'una manera interactiva, es donaran eines per a que les famílies els puguin ajudar i acompanyar en la gestió de les seves emocions i resoldre possibles situacions de conflicte en que es puguin trobar", ha explicat la responsable del servei. Les inscripcions són gratuïtes i es poden reservar AQUÍ (reservar només per als infants)

Des del Servei de Mediació Ciutadana de l'Ajuntament d'Olesa es treballa des de dos àmbits: per una banda, l'atenció directa a les persones, i per l'altra, es treballa en el treball comunitari, fent pedagogia i sensibilització.

La mediació ciutadana és un sistema de gestió de conflictes que permet facilitar la negociació d’interessos confrontats i, alhora, potenciar el desenvolupament de la comunitat. Sovint, el fet d’apostar per la mediació fa possible no haver de recórrer a les vies judicials i, per tant, permet reduir riscos econòmics, emocionals i d’inversió de temps.

El Dia Europeu de la Mediació, cada 21 de gener, commemora l’aniversari de l'aprovació pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa de la 1a Recomanació núm. R (98) 1, sobre mediació familiar. Aquesta celebració té com objectiu fomentar els valors de la mediació (diàleg, respecte, confiança i responsabilitat) que aporten capital social i permeten progressar cap a una societat més madura i cohesionada.

 

Un servei gratuït en marxa a Olesa des del 2010

El Servei de Mediació Ciutadana d’Olesa es va engegar el 2010. La tipologia de conflictes que atén el Servei  de Mediació és variada. Es tracten conflictes veïnals (sorolls, neteja, mals entesos, animals, instal·lacions, humitats, etc.), conflictes comunitaris (problemes que involucrin tota l'escala d'un edifici), conflictes de barri o relacionats amb l’espai públic (entre diferents edificis o en relació a espais comuns, bars, locals comercials, etc.), conflictes educatius (escoles, instituts, bullying escolar), conflictes amb/entre joves, conflictes familiars (inter-generacionals, separacions i divorcis, herències, conflictes avis-fills), conflictes d’activitats econòmiques (lloguers, consum), i conflictes associatius (originats en el si d’una associació, o entre vàries entitats, o entre entitats i ciutadans/nes).

Les persones interessades a accedir al Servei de Mediació Ciutadana podeu contactar demanant cita prèvia a la recepció de l’Ajuntament o també es pot trucar al 93 778 00 50 (extensió 4020) o bé al telèfon mòbil 648.04.29.11  o al correu electrònic mediaciociutadana@olesademontserrat.cat. L’horari del Servei de Mediació Ciutadana és tot els dilluns i dimecres de 9.30h a 14.30 hores i de 15.30h a 18.30 hores, i dimarts i dijous de 9.30h a 14.30h. És un servei gratuït.