11/06/23

Olesa celebra una lluïda diada de Santa Oliva 2023

Les entitats locals van oferir rams i plantes a la patrona en la tradicional ofrena floral, que va estar precedida per la mostra i seguici de cultura popular. La resta d'activitats també han comptat amb molta participació.

Image
Festes de Santa Oliva 2023. Ofrena floral.

La festa de Santa Oliva 2023 va viure dissabte els actes centrals de la celebració, coincidint amb la diada de la patrona. Nombroses entitats van participar a l’ofrena floral davant el Porxo de Santa Oliva en un acte que, a banda de retre homenatge a la patrona, va tornar a ser una mostra de la cultura popular catalana, gràcies a les actuacions d’entitats com els Gegants, l’Esbart Olesà, Olesa Sardanista, els Bastoners del Montserratí i el grup de tabalada dels Diablots d'Olesa. Malgrat que l'inici de l'acte, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, va estar acompanyat d'una mica de pluja, moltes van ser les persones i entitats que no es van voler perdre una de les cites més especials de l'any. Com a novetat, enguany la mostra de cultura popular va comptar amb música en directe amb una formació creada especialment per a l'ocasió integrada per trompeta, fiscorn, tible i tenora. 

Un cop arribat el seguici d'autoritats, entitats i ciutadania davant del Porxo de Santa Oliva, i abans de l’ofrena floral (beneïda pel pare Luis Nsue) el Col·lectiu de Joves Santa Oliva va entregar els premis a l’avi i l’àvia més grans del barri, així com també a la nena més petita i els portal més bens engalanats. Enguany, el premi a l’avi més gran del barri ha estat per a Josep Pérez "Pepin"; el de l’àvia més gran ha estat per a Maria Guell, i el premi a l'infant més petit han estat per a Laia Roda. Quant als portals més ben engalanats, els premis van ser per Jan Llombart de Cal Cubano; el carrer Gras, 5, i els números 12, 14, 29 i 69 del carrer Santa Oliva.

L’alcalde en funcions d’Olesa, Miquel Riera, en el seu darrer discurs com a batlle, va voler recordar les paraules que va pronunciar com a batlle, el 2020, en el mateix acte, "quan tot just sortíem de la pandèmia i acabàvem de celebrar un acte de condol col·lectiu" i va apel·lar a "l'esperit solidari lluitador i creatiu d'aquest barri com a exemple inspirador per a tota la població. Avui vull apel·lar als mateixos valors: la cooperació, la col·laboració i la generositat com a eines imprescindibles per superar qualsevol repte col·lectiu".

Segons Riera, ara que Olesa és una ciutat de gairebé 25.000 habitants "en un món que cada cop és més global i interconnectat, i que també es mostra més individualista, superficial i sovint autodestructiu, vull felicitar-vos per mantenir la identitat de la vila donant continuïtat a les seves tradicions, engal·lanant balcons, celebrant sopars de veïns, organitzant la festa i compartint-la amb tots nosaltres de forma oberta".

Audio file

Podeu veure l'ofrena floral de Santa Oliva al canal de Youtube de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.

Una festivitat plena d'activitats

A banda de l’ofrena floral a la patrona, el dissabte va estar farcit d'activitats.  La jornada va arrencar amb l'obertura de la tómbola benèfica de les Paüles, ja tota una tradició per Santa Oliva. Com sempre, van ser desenes les persones que, sobretot a la tarda, es van acostar fins a l'antic convent per comprar butlletes en benefici a projectes solidaris a canvi de regals d'allò més variats, donats per comerços i ciutadania. 

Santa Oliva 2023. Tómbola de les Paüles.

També de bon matí va obrir la fira de Santa Oliva, amb productes d'artesania i gastronomia a la plaça de les Fonts, el carrer dels Arbres i el carrer de Salvador Casas. 

D'altra banda, desenes de persones van participar a la jornada de portes obertes a diferents edificis municipals: l'Ajuntament, la comissaria de la Policia Local, la Torre del Rellotge, el portal de Santa Oliva i el Centre Cultural Cal Puigjaner. A les visites molta va ser la canalla que va voler visitar, sobretot, les dependències de la Policia Local i de l'Ajuntament, on les visites van ser guiades per membres del govern en funcions.

Santa Oliva 2023. Portes obertes a l'Ajuntament.

Els espectacles familiars organitzats per La Xarxa Olesa han estat també tot un èxit, com és habitual. Divendres, el Centre Cultural Cal Puigjaner es va omplir amb "La mongetera màgica", a càrrec de Festuc Teatre. Dissabte a la tarda, la plaça Nova va quedar petita per acollir les nombroses famílies que van gaudir amb les acrobàcies de la companyia Planeta Trampolí i el seu espectacle "Back 2 classics". I avui diumenge, a les 19.30 h, la companyia de Sara Pons oferirà, al Centre Cultural Cal Puigjaner, l'espectacle de clown "Win-Do-W". 

Santa Oliva 2023. Espectacle familiar La mongetera màgica  Festes de Santa Oliva 2023. Espectacle familiar Back 2 classics

Dins el Ginesta Sound organitzat per l'agrupament escolta Sant Bernat de Claravall també hi va haver, dissabte al matí, proposta infantil amb Pol Nord, al Parc del Porxo. 

També el Parc del Porxo va acollir, al vespre, el concert de Santa Oliva, enguany a càrrec de Barcelona World's Music Ensemble i la seva proposta "Redescobrir la música del món".

I a la nit, les cites van ser el sopar dels veïns i veïnes de Santa Oliva i la tabalada i correfoc amb les colles Custus Ignis, Diablots, el Drac Olivé de la UEC amb la col·laboració dels Gegants d'Olesa, el Cuc de Molins de Rei, Gavà i El Masnou. 

Santa Oliva 2023. Correfoc  Santa Oliva 2023. Correfoc

El correfoc va acabar al Parc del Porxo de Santa Oliva, on el Ginesta Sound va oferir un concert jove fins la matinada. 

Les Festes de Santa Oliva 2023 finalitzen avui a la tarda amb noves activitats. 

A les 18 h, i a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, jornada castellera amb les colles Castellers d'Esparreguera i Xicots de Vilafranca. a les 18.30 h, els Amics de l'Orgue i de les Arts ofereixen un concert de Paolo Oreni a la parròquia de Santa Maria. I a les 19.30 g, dues propostes: animació infantil amb Sara Pons al Centre Cultural Cal Puigjaner i sardanes de Santa Oliva i trobada d'escoles sardanistes d'Olesa, amb la Cobla Vila d'Olesa, a la plaça de la Sardana.