13/04/21

L'Escorxador acull dijous l'acte de reconeixement a l'artista Pep Montoya, mort l’any passat

L'homenatge l'ha preparat la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa conjuntament amb una comissió encapçala per Susana Garcia-Duran, parella de Montoya. També s'està preparant una exposició de la seva obra a l'edifici de Cal Puigjaner.

Image
Cartell de l'Acte homenatge i presentació del llibre de Pep Montoya

L’Escorxador acollirà aquest dijous, 15 d’abril, un acte de record i homenatge a l’artista olesà Pep Montoya, que va morir fa tot just un any. L’acte inclourà la presentació del llibre-catàleg “Pep Montoya. En funció d’un dir” i una taula rodona al voltant de la figura de l’artista. El reconegut pintor, gran exponent de l’art contemporani català, va morir a causa de la covid-19 el 15 d’abril de 2020 amb 67 anys. Justament, el 15 d’abril també és el Dia Mundial de l’Art.

L’acte d’homenatge l’ha organitzat una comissió específica que ha treballat conjuntament amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, i que també està treballant en una exposició de l’obra de Montoya, la primera que acollirà l’edifici municipal de Cal Puigjaner, on s’estan fent els darrers treballs del projecte de rehabilitació de l’immoble.

La coordinadora de la Comissió Pep Montoya, Susana Garcia-Duran, parella de Montoya, ha destacat que tot el procés d’organitzar l’homenatge ha estat “ple d’il·lusió i emoció”. L’obertura de l’acte anirà a càrrec de l’Alcalde d’Olesa, Miquel Riera, que donarà pas a la presentació del llibre-catàleg “Pep Montoya. En funció d’un dir”, editat per Edicions paper d’Estrassa. Tot seguit es farà una taula rodona al voltant d’un concepte que l’homenatjat havia desenvolupat: si l’artista neix, es fa i es desfà. Hi participaran Teresa Blanch, exdegana de la Facultat de Belles Arts de la UB; els artistes Jaime Gili i Svetlana Limnios; i Alex Mitrani, doctor en Història de l’Art. L’acte el clourà el filòsof i amic personal de Pep Montoya Xavier Garcia-Duran.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha destacat que l’homenatge “és un acte molt especial per recordar en Pep Montoya” i que pretén “posar en valor la figura del pintor olesà des de la vessant personal, artística i professional”. Segons Xavier Rota, “Olesa tenia un deute pendent amb Pep Montoya, reconegut internacionalment, i per aquesta raó, a banda de l’homenatge, hem previst altres accions com ara l’exposició que s’està preparant per al mes de juny, perquè tothom pugui gaudir i conèixer el seu treball”. La mostra serà l’exposició anual de la regidora de Cultura per a aquest 2021.

Per la seva banda, l’editor del llibre-catàleg “Pep Montoya. En funció d’un dir”, Quim Moreno, d’Edicions Paper d’Estrassa, ha explicat que les persones que adquireixin el llibre trobaran un total de 28 textos que, des de diferents punts de vista, volen apropar la figura de Pep Montoya a la ciutadania.

Les entrades per assistir presencialment a l’acte d’aquest dijous s’han exhaurit però es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

Un artista reconegut internacionalment

Nascut a Olesa el 1952, Pep Montoya  ha estat un dels més grans exponents de l’art contemporani català. Doctor en Belles Arts, l’obra de Pep Montoya ha estat exposada arreu del món i forma part d’importants col·leccions d’Arts públiques i privades a Espanya, Anglaterra i Alemanya. Va ser professor a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, i també, als anys 80, a l’Escola d’Arts i Oficis d’Olesa. Precisament, amb l’Escola d’Arts i Oficis va iniciar, l’any 2009, una intensa col·laboració que el va dur a dinamitzar, des d’aquell any, els Diàlegs d’Art organitzats a l’entorn de diferents mostres a l’Espai d’Art de la Passió, a càrrec dels autors del cartell de l’espectacle. També va formar part del grup impulsor de l’Espai Josep Campmany, creat amb la voluntat de continuar el repte d’acostar la gent a l’art en homenatge al desaparegut artista i professor olesà Josep Campmany.

L’any 2012 va ser l’autor del cartell de la Passió d’Olesa, i aquell any va presentar a l’Espai d’Art la seva mostra “Formes democràtiques i il·lusions captives”. El 2016 va exposar també a Olesa, conjuntament amb Joan Furriols i Jordi Lafon, la mostra “Permeabilitats”. Fa uns anys també va fer una important donació d’obres seves a l’Ajuntament d’Olesa. De fet, una obra de Pep Montoya presideix l’actual despatx d’Alcaldia.

Feia temps que l’Ajuntament d’Olesa volia fer un acte de reconeixement a la figura d’en Pep Montoya, que la seva prematura i sobtada mort va evitar que pogués ser en vida. Després del sotrac que va representar la pèrdua de l’artista, la seva parella, juntament amb persones del seu entorn van proposar a l’Ajuntament col·laborar en fer possible aquest acte de coneixement i una mostra amb la seva obra.