06/05/21

L'Ajuntament detalla al veïnat de La Rambla-Eixample els projectes urbanístics del barri

L’Escorxador va acollir aquest dimecres al vespre l’acte “Urbanisme per barris: La Rambla-Eixample”, organitzat conjuntament amb l’Associació de Veïns, i al qual es va convidar a totes les persones que hi viuen per recollir els seus comentaris i suggeriments.

Image
L'Alcalde i Regidor d'Urbanisme Miquel Riera explica als assistents a l'Escorxador, els projecte del barri

La sessió d’aquest dimecres va anar a càrrec de l’Alcalde d’Olesa i Regidor d’Urbanisme, Miquel Riera; que va explicar als assistents els projectes urbanístics de futur del barri i del municipi. L’Alcalde va començar l’acte fent una introducció sobre l’evolució urbanística del municipi en els darrers cent anys i la utilitat del planejament urbanístic. Riera va explicar el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que té com a gran objectiu solucionar els problemes urbanístics i de planejament i manca d’equipaments, zones verdes i habitatge a preu assequible que comporta el actual Pla vigent, el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) aprovat el 1993, i que ha quedat completament obsolet. 

Pel que fa a la demanda d'habitatge, Riera va explicar que "una de les necessitats que té Olesa és la falta d'habitatge social, sobretot per col·lectius com gent gran, joves o més vulnerables. Actualment es calcula aquesta necessitat en més de 1.000 habitatges" .

Riera va detallar el que comporta aquest nou pla per al barri de la Rambla- Eixample, en quant que limita l’alçada d’habitatges de nova construcció a planta baixa més dues plantes (una menys que en l’actualitat) però sobretot dota de més espais per a equipaments i zones verdes i d'esbarjo per als veïns a aquest barri tant densament poblat. Aquest seria el cas del solar ubicat al carrer de Metge Carrers cantonada amb carrer d'Alfons Sala (conegut com "can Sequis") que es podria destinar a plaça i zona d'esbarjo pel barri, o l'espai que hi ha a l’aparcament dissuassori de La Central fins a les vies del tren. "Més de 15.000 metres quadrats de superfície que es podrien destinar a un ampli parc, equipaments per al barri i també a habitage social, on  més de la meitat dels habitatges, uns 600, serien a habitatge protegit i habitatge dotacional, que es aquell que es cedeix a l'Incasol o a la Generalitat per a que faci polítiques d'habitatge per a al Gent Gran i joves" explica l'alcalde.

El Pla Director de Barris i el Pla d'Usos de La Rambla

A part dels beneficis que comportaria el POUM, Riera també va detallar altres plans que afecten al barri com el Pla Director de Barris que contempla eixamplar i arranjar voreres i la introducció de més arbrat; el Pla de Mobilitat, que faria una zona restringida al trànsit i amb prioritat per a vianants sobretot a la zona d’Anselm Clavé on hi ha més comerç; i el projecte Voltem Anella Verda, un projecte que va entrar en funcionament al 2019 i que ha creat un total de 10 circuits urbans per a passejar i fer salut.

L’alcalde també va explicar el Pla d’Usos per la Rambla, que contemplaria quins usos se li donaria a la zona a nivell d'activitats; la el desenvolupament de la Xarxa de carril Bici,i també el projecte per continuar la urbanització de l’Avinguda de Francesc Macià amb l'eixamplament de la vorera i plantació d'arbres a la zona que resta pendent de fer fins a la rotonda de la zona de la Central i fins a l'altra rotonda del barri dels Closos. Fins ara s’ha fet el tram central.

Reordenació de la plaça Doctor Flèming i entorns

A la presentació de projectes urbanístics, Riera també va avançar als veïns i veïnes assistents com serà la reordenació de la plaça Doctor Flèming i entorn del cementiri vell, un projecte ambiciós de més de 2 milions d’euros que permetria dotar de més zona verda al barri de l’Eixample amb la construcció d’un gran parc. Sobre aquest tema, demà divendres hi haurà una sessió informativa per explicar el projecte al detall, a les 7 de la tarda, a l’Auditori de la Casa de Cultura.

Després de les explicacions dels diferents projectes, els veïns i veïnes van adreçar consultes com el tipus d’equipaments de barri que es contemplaria fer a la zona de La Central o la proporció d'habitatge social i com es fa distribució d’aquest tipus de vivendes entre els diferents barris del municipi, que en el cas de La Central seria la meitat de l’habitatge que es preveu construir a la zona del parking dissuassori.

La propera sessió informativa al veïnat serà dilluns dia 10, amb les veïns del barri dels Clossos, a les 19h a l'Auditori de la Casa de Cultura.