03/06/21

L'Ajuntament explica al veïnat de La Central els projectes del barri i recull els seus suggeriments

L’Escorxador va acollir ahir al vespre l’acte “Urbanisme per barris: La Central”, organitzat conjuntament amb l’Associació de Veïns, i al qual es va convidar a totes les persones que hi viuen per recollir els seus comentaris i suggeriments. A més d'explicar les afectacions del POUM, la sessió també va servir per recollir propostes i suggeriments.

Image
L'Alcalde i Regidor d'Urbanisme Miquel Riera explica al veïnat de la Central els projectes urbanístics

L’Ajuntament d’Olesa continua amb el cicle d’actes informatius adreçats als diferents barris del municipi, amb l’objectiu de detallar als seus veïns i veïnes quins plans o projectes urbanístics afecten cada zona.

La sessió d’aquest dimecres, organitzada a l'Escorxador, va anar a càrrec de l’Alcalde d’Olesa i Regidor d’Urbanisme, Miquel Riera; que va explicar als assistents els projectes urbanístics de futur del barri de La Central i també del municipi. Com a la resta de sessions informatives, Riera va començar l’acte fent una introducció sobre l’evolució urbanística del municipi en els darrers cent anys i la utilitat del planejament urbanístic. L’alcalde va explicar el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que té com a gran objectiu solucionar els problemes urbanístics i de planejament i manca d’equipaments, de zones verdes i d'habitatge a preu assequible que comporta el actual Pla vigent, el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) aprovat el 1993, i que ha quedat completament obsolet.

A part dels beneficis que comportaria el POUM, l’alcalde també va anomenar d’altres plans que afecten al barri i al municipi en general, com el Pla Territorial Metropolità, les Zones de Protecció de la zona fluvial del riu Llobregat i del Parc Natural del Montserrat; o el Pla Director Urbanístic d’Infraestructures de la ròtula Martorell-Abrera. També va nomenar el projecte Voltem Anella Verda, que contempla 10 itineraris de caminades al municipi i la urbanització de l’Avinguda de Francesc Macià amb l'eixamplament de la vorera i plantació d'arbres a la zona que resta pendent de fer fins a la rotonda de la zona de la Central i fins a l'altra rotonda del barri dels Closos. Fins ara s’ha fet el tram central.

Concretament a la Central, Riera va detallar que el nou POUM representa per al barri limitar la densitat poblacional en quant que limita l’alçada d’habitatges de nova construcció a la zona de l'Eixample a planta baixa més dues plantes (una menys que en l’actualitat) però sobretot que permetria dotar de més espais d’equipaments, com és un casal de barri, de més zones verdes i habitatge social (unes 540 vivendes) a la zona que actualment queda lliure a  l’aparcament dissuassori.  "Son més de 15.000 metres quadrats de superfície que es podrien destinar a un ampli parc, equipaments per al barri i també a habitage social, uns 540 serien a habitatge protegit i habitatge dotacional, que es aquell que es cedeix a l'Incasol o a la Generalitat per a que faci polítiques d'habitatge per a al Gent Gran i joves" va explicar l'alcalde.

A més, de la protecció de la zona dels horts de Vilapou, Riera va destacar que el nou planejament urbanístic "també permetria fer una zona verda a l'espai que queda lliure a tocar de les vies del tren que faria de coixí per amortir el soroll entre la zona de vivendes i la via del tren".

Després de les explicacions dels diferents projectes, els veïns i veïnes van adreçar consultes com quina és la demanda real d’habitatge a Olesa;  el tipus d’equipament per al barri que es faria en aquest zona; la possible solució per acabar els anomenats pisos de l’illa de can Dalmases, aturats fa anys; o la reubicació de la nova zona d’esbarjo per a gossos que està a tocar el carrer Jaume de Viver.

La propera i darrera sessió informativa es celebrarà el proper dilluns 7 de juny a les 7 de la tarda a l’Auditori de la Casa de Cultura amb el veïnat dels barris de Ribes Blaves i l’Oasis. Per assistir cal fer reserva prèvia a través del portal Vivetix.com