11/10/21

L'Ajuntament organitza les XII jornades de Memòria històrica d'Olesa

Les activitats es faran el proper divendres 15 d'octubre, Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista. Hi haurà una conferència sobre nomenclàtor d'Olesa i l'obra de teatre "Molotov".

Image
Cartell Memòria i Justícia amb la informació de les XII Jornades

Les XII Jornades de Memòria i Justícia d'Olesa de Montserrat enguany en concentraran en el dia 15 d'octubre, Dia nacional de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió fransquista. Enguany hi ha programada la conferència Espai públic i memòria democràtica: el nomenclàtor d'Olesa de Montserrat. Els casos de la Plaça del Terç N. S. de Montserrat, carrer Alfons Salas i carrer Duc de la Victòria, a càrrec de l'advocat i historiador Josep Cruanyes, i l'obra de teatre Molotov.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica ha explicat que "la idea de les jornades és organitzar activitats en diferents formats com conferències, teatre, concerts o exposicions per arribar al màxim de públic" i afegeix que "la conferència vol donar a conèixer la feina que està duent a terme la Comissió del Nomenclàtor, creada ja fa 4 anys, per fomentar la participació i garantir la transparència en l’elecció de noms d’espais públics,  promoure l’equitat de gènere i recuperar la memòria històrica i la lluita democràtica tot identificant el nom de carrers que atempten contra la democràcia i els drets fonamentals".

Formen part d'aquesta comissió tots els partits polítics amb representació municipal i dos historiadors que actúen com a assessors externs. La Comissió, reunida recentment, ha fet la proposta de canvi dels noms Plaça del Terç N. S. de Montserrat, carrer Alfons Sala i carrer Duc de la Victòria. Aquesta proposta, que ja s’ha presentat al Consell de Barris, es presentarà properament en sessions informatives pel veïnat i posteriorment es portarà a aprovació per Ple.  

La conferencia Espai públic i memòria democràtica es farà el proper divendres 15 d’octubre a les 19h a l'Escorxador. És gratuïta però cal fer reserva prèvia AQUÍ.

El mateix dia i lloc, a les 22h, es farà l'obra de teatre Molotov, un muntatge teatral sobre la vida de l'activista Cipriano Martos, mort el 1973, després d'ingerir un còctel Molotov durant un interrogatori policial. Està basada en el llibre "Caso Cripriano Martos", del periodista Roger Mateos.

Després de l'èxit de "Mort a les cunetes" (Premi al Millor Espectacle i al Millor Actor a la Mostra de Teatre de Barcelona), l'actor igualadí Joan Valentí i David Pintó pugen a l'escenari de nou per homenatjar les víctimes de la represió franquista.

Totes les activitats tenen aforament limitat. Podeu fer reserva prèvia per a l'obra AQUÍ