11/12/23

La biblioteca duplicarà la superfície actual amb un edifici sostenible i amb el mínim de despesa energètica

Els treballs d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva començaran el proper mes de gener (passat les festes de Nadal). L’equipament es  concep amb una construcció sostenible amb el mínim de despesa energètica.

Image
Imatge virtual del projecte d'ampliació de la biblioteca

Aquestes obres tenen d’una durada prevista de 16 mesos i estaran dirigides pels arquitectes tècnics que van redactar el projecte, l’estudi Coll-Leclerc Arquitectos. Aquest estudi d’arquitectura va ser el guanyador del concurs públic que va organitzar la Diputació de Barcelona per al projecte d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva d’Olesa.

L’ampliació de la biblioteca és un projecte molt complex que duplicarà la superfície útil de l’actual biblioteca amb la construcció d’una planta baixa que ocuparà tot el pati de la Casa de Cultura i alhora també generarà una nova zona verda al centre del municipi, amb la construcció d’una gran coberta vegetal. 

Judith Lecrec, una de les arquitectes responsables del projecte, explica com va sorgir la idea. “Per a nosaltres era molt important crear un espai obert i connectat amb la natura. Ens va cridar molt l'atenció el projecte del Bibliolilà, l’espai de lectura a la zona verda de darrera la biblioteca, i d’aquí ens va venir la idea de fer un edifici amb una gran coberta exterior verda. També a l’edifici actual de la biblioteca li volem donar la sensació d’estar a l'exterior”.

Audio file

L’ampliació de la biblioteca aprofita el solar del pati de la Casa de Cultura recuperant l’espai verd que tenia l’antic Hotel Gori a la seva coberta. “Vam tenir en compte la història d'aquest espai a l'hora de planificar l'ampliació ja que aquí havia estat el jardí de l’antic Hotel Gori i volíem recuperar aquesta idea de zona verda en l’ampliació de l’equipament i això es farà amb la coberta verda”. 

El projecte no tan sols amplia l’equipament amb un nou edifici en aquest pati, sinó que també millora l’edifici existent. “Hi haurà una única entrada per la biblioteca i la resta de serveis de la Casa de Cultura, però quan la biblioteca estigui tancada es podrà accedir igualment a la coberta exterior, que serà d'accés públic per a acollir actes”.

Audio file

La construcció també destaca a nivell mediambiental per l’estalvi que representarà: l’estalvi passiu del poc consum que necessita l’edifici, i també actiu, perquè tindrà una placa fotovoltaica que generarà llum als equipaments municipals. 

L’objectiu és que aquest edifici tingui el mínim de despesa energètica. Tindrà un sostre de terra vegetal que aïlla del sol i permet reduir la despesa energètica de l'aire condicionat, i alhora deixa que entri llum natural. Per a l’energia necessària per a posar en marxa les màquines que renoven l'aire o per la poca llum artificial que necessitarà, hi haurà plaques solars fotovoltaiques a la coberta de la Casa de Cultura. 

Aquesta coberta verda es podrà regar amb l’aigua acumulada a les cobertes que hi ha a la Casa de la Cultura. L’interessant d’aquesta la coberta verda és que no només és un espai decoratiu i pel lleure, sinó que també garantirà l'aïllament tèrmic de l’edifici i el farà més eficient.

“En els projectes actuals els arquitectes ja pensem en la sostenibilitat des el minut zero, en aprofitar tots els recursos com plaques solars,  recollir l’aigua, fer servir materials sostenibles per construir-lo i minimitzar costos. Nosaltres aquí podríem haver fet un edifici independent, no connectat amb l'actual, però hem decidit que si ja hi havia lavabos, una sala, un auditori, no caldria fer-ne més per no duplicar instal·lacions i així no encarir la despesa energètica” ha explicat l’arquitecta responsable.

Audio file

Amb les plaques fotovoltaiques que s’instal·laran a la coberta de la Casa de Cultura es crearà una comunitat energètica per a l’autoconsum de la biblioteca, e la Casa de Cultura i també de l'edifici de l’Ajuntament. L'edifici nou és eficient energèticament i només consumirà un 3%; la part més antiga de la biblioteca, un 25%; i l'edifici de l’Ajuntament representa un 50% de la producció d’aquestes plaques.