14/04/22

La ruta dels Misteris dona el tret de sortida a quatre dies de celebració de la Setmana Santa

A partir d'aquesta tarda es poden visitar els tradicionals Misteris. La Passió i les Caramelles d'Aulesa són dues de les propostes destacades dels dies festius de Setmana Santa.

Image
Un dels 11 misteris

Els carrers del centre d’Olesa són l'escenari aquests dijous i divendres Sant de l’especial pelegrinatge que centenars de persones, moltes vingudes de fora del nostre municipi, fan per visitar els Misteris d’Olesa: les onze imatges que representen diferents escenes de la vida i Passió de Crist i que es poden visitar en locals i cases de la vila. Les persones que vulguin fer la ruta dels Misteris podran aprofitar per participar en les visites guiades que s'ofereixen des del Col·lectiu dels Misteris, unes visites que permeten descobrir no només la historia, els detalls i les curiositats de les imatges i de la tradició dels Misteris, sinó també racons i indrets olesans.

La tradicional visita als Misteris arrenca avui, a partir de les 17.00 h, i fins la mitjanit. Aquesta tarda es faran dues visites guiades organitzades que sortiran des de l’Ajuntament, a les 17 h i a les 19.30 h. Les inscripcions tenen un cost de 5 € per als adults i es poden fer trucant al 663 60 59 20. També es pot fer la ruta seguint els llibrets informatius sobre els Misteris (a la venda per 3 €) o bé l’àudio-guia mitjançant codis QR a través del mòbil. Divendres es podran visitar durant tot el dia (d’11 h a 00 h), i les visites guiades seran a les 11 h, les 17 h, les 18 h i a les 19.30 h.

La Ruta dels Misteris d’enguany és la següent: el Bes de Judes (C/Colom, 149) seguit per l'Ecce Homo (C/Església, 32); el Camí del Calvari (C/Ample, 39, a Cal Pel·la); la Flagel·lació (C/Creu Real, 18); L'oració de l'Hort (C/Santa Oliva, 34); el Sant Crist, La Pietat i la mare de Déu dels Dolors o Dolorosa, a l'església parroquial; el Sant Sepulcre (C/Forn, 2), la Soledat (C/ Angelines, 24) i el Crist de l'Agonia, a l'església de Sant Salvador, ubicada al carrer Indústria. Podeu consultar tota la Ruta al Geoportal del web municipal. Com és habitual, les imatges resten exposades acompanyades de rams de flors, ciris i els espectaculars grillats, les plantes de brots blancs que sempre són un dels elements que més crida l’atenció dels visitants. 

D'altra banda, avui dijous també està prevista la Missa del Sant Sopar a la Parròquia de Santa Maria, a les 19 h, i un concert pregària a càrrec de la Coral Santa Maria al misteri del Bes de Judes a les 22 h.

L’església parroquial acollirà el dissabte 16 d’abril la Vetlla Pasqual, a les 20 h, i l’endemà, a les 12 h, la pasqua infantil catequètica.

El programa d’activitats de Setmana Santa es tancarà el dijous, 21 d’abril, a les 19 h, amb l’entrega de premis del concurs d’Instagram, i el de la Ruta dels Misteris infantil i de joventut al local de la Comunitat Minera Olesana.

Els Misteris d’Olesa: tradició i innovació

Malgrat comptar amb centenars d’anys d’història, els Misteris d’Olesa s’han adaptat a les noves tecnologies i ofereixen un servei d'àudio-guia mitjançant codis QR, fet que permet fer el recorregut sentint-ne explicacions amb el telèfon mòbil. A més a més, el Col·lectiu Misteris d’Olesa ha organitzat un concurs de fotografia d’Instagram per impulsar també la presència dels Misteris d’Olesa a les xarxes socials. Les  fotografies a Instagram es poden publicar amb l'etiqueta #misterisolesa2022 i guanyar un premi cultural. Tanmateix, els joves d’entre 15 i 35 anys rebran una targeta a l’inici de la ruta que hauran de segellar a cadascun dels Misteris per entrar en un sorteig.

La tradició dels Misteris es remunta a finals del segle XVII i es va desenvolupar també durant tot el segle XVIII. Posteriorment es va anar mantenint, tot i que de manera interrompuda, fins que, ja al segle XX, es va recuperar cap als anys 40. Es van mantenir fins a finals dels anys 60, quan es van prohibir per part de la parròquia local, arran unes indicacions del concili Vaticà II i el bisbat de Barcelona. Després de diferents intents per recuperar-ho, finalment va ser possible el 1994, gràcies a la insistència de l'olesà Mariano Segura.

Nova representació de La Passió d’Olesa

Com és habitual, La Passió d'Olesa també ofereix una representació especial Divendres Sant, amb la particularitat que, qui ho vulgui, la podrà seguir des de casa via streaming. 

Aquesta temporada 2022, la Passió d’Olesa ha estrenat la que potser és la transformació més gran de l’espectacle de les darreres dècades, amb un nou concepte dramatúrgic i una potència escènica a l’alçada de grans produccions. Un dels canvis més destacats és en la durada de l'espectacle, que s'escurça a dues hores i 15 minuts, i passa de tres a dos actes. 

La nova dramatçurgia aposta perquè l'espectacle no segueixi un ordre estrictament cronològic en les escenes, que ara s’enllacen d’una manera fluïda i àgil. També s'han recuperat textos que feia dècades que no es representaven i, alhora, s'han suprimit quadres que feia temps que formaven part de l’espectacle, enguany sota la direcció de Xavier Povill i Joan Gil.

Per a la compra d'entrada, entreu als enllaços:

Recollida de farigola per divendres Sant 

Durant aquesta Setmana Santa també s’ha organitzat novament l’excursió  a l’entorn de La Puda per recollir farigola. Es tracta d'una proposta organitzada pel Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa. L'excursió és de 4 quilòmetres amb dificultat molt baixa, i vol per recuperar i rememorar la tradició olesana d'anar a buscar farigola a l'entorn del balneari de la Puda de Montserrat cada divendres Sant.

  La sortida es realitzarà de les 09.30 h a les 13.00 h. El lloc de sortida serà el punt quilomètric 7.1 de la C-55, al trencall de la Puda de Montserrat. Cal portar: aigua, esmorzar, calçat i roba adequada. 

Les Caramelles d’Aulesa 

Dissabte, els i les joves cantaires de les Caramelles d’Aulesa tornaran a recórrer els carrers d’Olesa cantant les seves particulars caramelles: cançons populars que s’entonen per Pasqua o Pasqua Florida, que tradicionalment tenien temàtica religiosa (cantaven la joia de la resurrecció de Crist), i que en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i també d'aire satíric sobre qüestions locals i nacionals.

Les Caramelles d'Aulesa 2022 enguany es faran pel matí, a partir de les 10 h, amb arrencada al porxo de Santa Oliva.