11/07/23

Weingarten i Olesa de Montserrat compleixen 40 anys d'agermanament

Prop de 80 olesanes i olesans es desplaçaran aquest cap de setmana a la població alemanya per commemorar l'efemèride i realitzar un intercanvi cultural.

Image
Imatge oficial de les Festes del Vi de Weingarten pel 2023

Olesa de Montserrat es prepara per participar activament en les Festes del Vi a Weingarten, Alemanya, en el marc de la celebració del 40è aniversari de l'agermanament entre les dues poblacions. Aquesta cita, que es du a terme aquest cap de setmana, reunirà a prop de 80 olesans i olesanes, la majoria vinculats a entitats com l'Esbart, La Festa dels Miquelets i els Gegants, que s’han organitzat per viatjar a Weingarten a dur-hi una mostra de les tradicions olesanes. Aquest és un més dels diversos intercanvis, coordinats pel Comitè d'Agermanament, que han servit per crear llaços estrets entre els habitants d’ambdues poblacions, generant una relació de germanor duradora.

Com és tradició, la visita olesana a Weingarten es realitza durant les Festes del Vi on, enguany, les entitats d'Olesa de Montserrat tindran una presència destacada. Tal com ens explica al membre del Comitè d'Agermanament, Tomàs Sánchez, "l'Esbart i els Gegants faran actuacions al llarg del cap de setmana, mentre que La Festa dels Miquelets muntarà un campament al mercat català. Les actuacions serà una oportunitat perquè les entitats olesanes mostrin la cultura i les tradicions de Catalunya". Un dels actes centrals d'aquest cap de setmana serà la inauguració de la nova font de la Plaça d'Olesa, la qual comptarà amb una de les característiques cares d'àngel de les fonts olesanes, donada per la Comunitat Minera Olesana. Aquesta participació és fruit de l'esforç i l'interès del president del Comitè d'Agermanament de Weingarten, Siegbert Kolar, qui ha treballat per incorporar activitats catalanes dins de les Festes del Vi.

Audio file

Les Festes del Vi són una tradició local i se centren en una part important de l’activitat econòmica de Weingarten, on la vinya de la vall del Rin té molta presència. Sánchez destaca que “aquesta celebració, que s’allarga tot el cap de setmana, inclou un mercat, l'elecció de la Reina del Vi i diverses activitats culturals i gastronòmiques”. Aquesta celebració és una oportunitat per a la població local de mostrar el seu orgull per la cultura de la zona i la seva regió, i per als visitants de conèixer les tradicions alemanyes i gaudir de l'ambient festiu.

Audio file

La visita a Weingarten d'enguany marca un retorn a la normalitat després de quatre anys sense poder dur a terme els intercanvis a causa de la pandèmia. Els participants es mostren entusiasmats per reprendre aquesta relació tan especial i gaudir de l'hospitalitat de les famílies alemanyes que els acolliran durant el viatge. Tal com comenta Tomàs Sánchez, "més enllà de les festes i les tradicions, l'agermanament és una plataforma per a la comprensió cultural i l'enriquiment mutu entre les poblacions. A través d'aquests esdeveniments, es posa de manifest la voluntat de les dues poblacions de mantenir viva i prosperar aquesta relació d'agermanament duradora". És interessant assenyalar que a causa d'aquest intercanvi, s'han produït cinc matrimonis entre habitants de les dues poblacions, demostrant així la força dels llaços que s'han creat entre elles.

Audio file

Un agermanament amb 40 anys d'història

La història de l'agermanament entre Olesa de Montserrat i Weingarten va començar el 19 de juliol de 1980. En aquella data, la Rondalla d'Olesa, dirigida per Josep Gómez, va ser convidada a realitzar una gira pel sud d'Alemanya, que els va portar a visitar la ciutat de Karlsruhe i altres poblacions, inclòs Weingarten, el 22 de juliol. Aquesta trobada va ser tan fructífera que els alcaldes d'Olesa i Weingarten van decidir establir un intercanvi continu entre les dues localitats. Des d'aleshores, diversos grups i associacions han visitat tant Weingarten com Olesa, enriquint així la relació entre els seus habitants.

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va oficialitzar l'agermanament amb Weingarten en una sessió plenària celebrada el 8 de juny de 1982, amb l'aprovació unànime de tots els regidors. El 1983 es va signar a Weingarten el document oficial de l’agermanament entre les dues poblacions. Més endavant, el 21 d'abril de 1984, es va dur a terme a Olesa la ratificació de la signatura del document amb la presència dels alcaldes d'ambdues poblacions en aquell moment, Enric Térmens i Norbert Bensching, en un acte públic i festiu que va comptar amb la participació de la comunitat.