07/04/22

Celebració de la Setmana Santa 2022 a Olesa de Montserrat

Les activitats arrenquen aquest dissabte amb la presentació dels actes i continuaran fins al dijous 21 d’abril. D’entre les propostes més destacades, la tradicional Ruta dels Misteris i la representació de La Passió.

Image
Imatge dels misteris

La Setmana Santa d’enguany arrencarà aquest dissabte, 9 d’abril, amb un acte de presentació a l’Auditori de la Casa de Cultura, a les 12.30 h. Durant la jornada, també es podrà gaudir d’un concert d’obres de Franz Schubert, a càrrec del tenor Jordi Casanova i el pianista Miquel Jorba. Paral·lelament, s’inaugurarà al mateix espai l’exposició “La Processó del Sant Enterrament”, que es podrà visitar fins al 24 d’abril.

La Passió d’Olesa es representarà, a les 18 h, amb l'espectacle renovat d’enguany, tant en posada en escena com de durada (s’ha reduït a dues hores, dues parts i entreacte inclòs). Les entrades es poden comprar al web de La Passió d’Olesa i a les taquilles del Teatre (plaça de l’Oli, s/n). La Passió, que compta amb gairebé 500 anys d'història, s'ha adaptat a les noves tecnologies i aquest 2022 emetrà aquesta representació en streaming perquè es pugui gaudir també des de casa.

Les activitats continuaran l’endemà, a les 18:30 h, amb el concert de Diumenge de Rams a la Parròquia de Santa Maria. La Coral Sant Esteve i la Jove Orquestra del Montserratí, sota la direcció d’Eduard Vila i Perarnau, interpretaran ‘St. John’s PASSION de Bob Chilcott’. Les entrades tenen un preu de 12 €, però es poden comprar de manera anticipada per 10 € a dues parades del Mercat Municipal: a la Carnisseria Neus i al Bar Petit.

Tot i que ja ha estat exposada durant aquesta setmana, a partir del dilluns, 11 d’abril, quedarà inaugurada oficialment l’exposició dels Misteris al Mercat, formada per quadres de cada Misteri, i que es podrà visitar fins al 16 d’abril.

Dimarts, 12 d’abril, està prevista una de les activitats més esperades a la Parròquia de Santa Maria: la missa dels Misteris i l’actuació de la Moixiganga de l’Esbart Olesà, amb un ball que representarà diferents escenes de La Passió. Sara Valls, presidenta de l’Associació Col·lectiu Misteris d’Olesa, ha explicat que aquest any no hi haurà Processó del Silenci a causa del fet que “és un acte que s’ha de planificar amb molta antelació i teníem la incertesa generada per la situació sanitària”.

La tradicional Ruta dels Misteris, en què els fidels visiten les onze imatges que representen diferents escenes de la vida i Passió de Crist i que es poden visitar en locals i cases de la vila, començarà el dijous, 14 d’abril, amb dues visites guiades organitzades per l’Associació Col·lectiu Misteris d’Olesa, que sortiran des de l’Ajuntament, a les 17 h i a les 19.30 h, i que permetran una mirada en profunditat a un pelegrinatge que compta amb segles d’història. Les inscripcions tenen un cost de 5 € per als adults i es poden fer trucant al 663 60 59 20. Tanmateix, la ciutadania podrà fer la ruta per compte propi des de les 17 h i fins a la mitjanit, seguint els llibrets informatius sobre els Misteris (a la venda per 3 €) o bé l’àudio-guia mitjançant codis QR a través del mòbil.

La Ruta dels Misteris d’enguany és la següent: el Bes de Judes (C/Colom, 149) seguit per l'Ecce Homo (C/Església, 32); el Camí del Calvari (C/Ample, 39, a Cal Pel·la); la Flagel·lació (C/Creu Real, 18); L'oració de l'Hort (C/Santa Oliva, 34); el Sant Crist, La Pietat i la mare de Déu dels Dolors o Dolorosa, a l'església parroquial; el Sant Sepulcre (C/Forn, 2), la Soledat (C/ Angelines, 24) i el Crist de l'Agonia, a l'església de Sant Salvador, ubicada al carrer Indústria. Com és habitual, les imatges exposades s’acompanyaran de rams de flors i ciris. Podeu consultar tota la Ruta al Geoportal del web municipal.

Un dels al·licients de la ruta serà en forma de concurs, ja que es podran publicar fotografies a Instagram mitjançant el hashtag #misterisolesa2022 i guanyar un premi cultural. Tanmateix, els joves d’entre 15 i 35 anys, rebran una targeta a l’inici de la ruta que hauran de segellar a cadascun dels Misteris per entrar en un sorteig.

El dijous també està prevista la Missa del Sant Sopar a la Parròquia de Santa Maria a les 19 h i un concert pregària a càrrec de la Coral Santa Maria al misteri del Bes de Judes a les 22 h.

Divendres Sant, es tornarà a representar al Teatre La Passió d’Olesa, a les 11 h, i també es podrà seguir l'espectacle en directe via streaming.

La Ruta dels Misteris continuarà divendres durant tot el dia (d’11 h a 00 h), i les visites guiades seran a les 11 h, a les 17 h, a les 18 h i a les 19.30 h. La litúrgia de la mort i passió de Jesús i el Via Crucis se celebrarà a la Parròquia a partir de les 18 h.

L’església parroquial acollirà també el dissabte 16 d’abril la Vetlla Pasqual, a les 20 h, i l’endemà a les 12 h la pasqua infantil catequètica.

El programa d’activitats de Setmana Santa es tancarà el dijous, 21 d’abril, a les 19 h, amb l’entrega de premis del concurs d’Instagram, i el de la Ruta dels Misteris infantil i de joventut al local de la Comunitat Minera Olesana.

Productes turístics de Setmana Santa

El departament de Promoció Econòmica d'Olesa de Montserrat ha comptat amb el suport de l'empresa Turismo Vivencial per a posar en marxa tres paquets turístics per a aquesta Setmana Santa. Les opcions estan especialment pensades per a persones de fora del municipi que vulguin gaudir d'algunes de les tradicions olesanes més arrelades.

Els Misteris d'Olesa

Ruta dels Misteris i menú especial de Setmana Santa. L'experiència té un preu des de 35 € (mínim, 4 adults). El punt de trobada és la Casa de Cultura.

Olesa de Montserrat. Apassiona't

Entrada a l'espectacle de La Passió d'Olesa i menú especial de Setmana Santa. L'experiència té un preu des de 47,50 € (mínim, 2 adults). El punt de trobada és el Teatre de La Passió.

Olesa Mística i Artística

Entrada a l'espectacle de La Passió d'Olesa, menú especial de Setmana Santa i visita guiada pels Misteris d'Olesa. L'experiència té un preu des de 51,50 € (mínim, 4 adults). El punt de trobada és el Teatre de La Passió.

Per fer les reserves, cal trucar al 936 57 12 21 o bé entrar al web turismeolesademontserrat.cat.