17/11/23

Olesa de Montserrat celebra la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus

La Setmana Europea de la Prevenció dels Residus constitueix una oportunitat única per involucrar la comunitat d'Olesa de Montserrat en la promoció d'accions que ajudin a millorar la gestió dels residus, apostant per un entorn més net i saludable per a tothom.

Image
Instal·lació de l'exposició al vestíbul de l'Ajuntament per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2023

Del 17 al 26 de novembre, Olesa de Montserrat commemora la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, destinada a sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus. En aquest sentit, el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa ha organitzat diverses activitats per fomentar la conscienciació i la participació ciutadana.

Aquesta iniciativa és una bona oportunitat per donar a conèixer diferents aspectes del Pla de Prevenció de Residus, amb la mirada posada en un futur més sostenible per a Olesa de Montserrat. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, destaca "la rellevància d'aquesta setmana i les iniciatives plantejades per promoure l'adopció d'hàbits més sostenibles en la gestió dels residus".

Audio file

Dins d'aquesta commemoració, a partir del divendres 17 de novembre, es disposarà una selecció de llibres a la Biblioteca Santa Oliva, abordant temes de reciclatge. També s'instal·larà una exposició al vestíbul de l'Ajuntament, la qual ofereix una visió clara de les pràctiques inadequades de reciclatge que es fan habitualment. El tècnic cap de Medi Ambient i Sostenibilitat, Martí Figueras, comenta que "al cap i a la fi, adoptar nous hàbits és un procés fàcil i pot acabar suposant un impacte molt important".

Audio file

Durant la setmana, Olesa Ràdio mirarà d'analitzar aquest tema amb perspectiva de futur amb dues activitats. Dilluns 20 de novembre es farà una tertúlia infantil a Olesa Ràdio per conèixer l'opinió dels més petits sobre el reciclatge. Per altra banda, pel dimarts 21, s'ha programat una taula rodona per abordar com els centres educatius treballen en la formació sobre reciclatge, reconeixent la importància de l'educació en les generacions futures per a una gestió més responsable dels residus.

El dimecres 22, a les 17.15 h, una de les activitats més rellevants serà la performance titulada "Autòpsia de residus", la qual mostrarà de manera pràctica com una millor separació dels residus permet un reciclatge més eficient. Aquesta autòpsia d'un contenidor de rebuig revelarà les pràctiques incorrectes i posarà de manifest la necessitat de classificar adequadament els residus. Carreira explica que "es tracta de reproduir el triatge que es fa a nivel professional i valorar la feinada que comporta aquest procés que nosaltres podem minimitzar amb un senzill gest".

Audio file

Un dels punts centrals de la commemoració tindrà lloc aquella mateixa tarda a les 19 h, a l'Auditori de la Casa de Cultura: la presentació i xerrada al voltant del nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents a càrrec de l'empresa Lavola. Aquesta tecnologia innovadora pretén facilitar la tasca dels ciutadans en la gestió de residus, identificant l'usuari i oferint informació sobre el correcte dipòsit dels residus. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat explica que "després d'haver visitat altres poblacions amb sistemes de recollida de residus alternatius, s'ha arribat a la conclusió que l'únic inconvenient d'aquests nous models és les 'barreres mentals' dels usuaris".

Audio file

Durant tota la setmana, es realitzarà una demostració pràctica del funcionament dels nous contenidors intel·ligents. Això permetrà a la ciutadania conèixer de primera mà el sistema i comprovar la seva simplicitat d'ús, amb l'objectiu de promoure l'adopció massiva d'aquesta nova metodologia. Aquest contenidor s'anirà portant a diferents punts d'Olesa.

Un dels punts de mostra d'aquesta tecnologia, serà el mercat ambulant el divendres 24 de novembre. On, a més, s'aprofitarà per repartir material per facilitar el reciclatge i per incentivar la participació ciutadana en la correcta separació de residus. Un material que també es repartirà pels centres educatius durant la setmana.

La Setmana Europea de la Prevenció dels Residus constitueix una oportunitat única per involucrar la comunitat d'Olesa de Montserrat en la promoció d'accions que ajudin a millorar la gestió dels residus, apostant per un entorn més net i saludable per a tothom.

Cartell dels actes per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus