26/02/21

Resum del Ple ordinari del mes de febrer

El punt destacat va ser l’aprovació de la moció de suport a Pablo Hasél i la preservació del dret de llibertat d’expressió i la instal·lació d’una nova illa de contenidors al carrer de Colon.

Image
Assistents al Ple ordinari de febrer 2021

La moció de suport al raper Pablo Hasél i la preservació del dret de llibertat d’expressió i la reubicació d’una illa de contenidors d’escombraries al carrer de Colon van protagonitzar el debat plenari d’aquest dijous al vespre.

La sessió va començar amb la presa de coneixement de la renúncia al càrrec de regidora del PSC, d’Almudena Toledo; i la presa de possessió del nou regidor de la CUP, Miquel Barreres. També es va donar compte de l’estat d’execució del pressupost i de l’informe de morositat corresponent al 4rt trimestre de 2020, i de la relació de decrets del ple anterior.

Suport a la llibertat d’expressió

La moció de suport a Pablo Hasél i la preservació de la llibertat d’expressió va ser presentada pels grups de la CUP, el Bloc Olesà i ERC . Marc Serradó, de la CUP, va explicar aquesta moció que mostrava el rebuig a l’empresonament del raper i també exigia “l’anul·lació de totes les causes obertes i sentències condemnatòries de qualsevol persona que hagi fet ús del seu dret a la llibertat d’expressió. Exigirem al govern espanyol la derogació immediata de la llei mordassa, del delicte d’injúries a la Corona i la reformulació total del Codi Penal”. Serradó va afegir que  “aquesta setmana hi ha hagut manifestacions amb agressions i per això ho volíem afegir a la moció la supressió de la Brimo i Arro i de l’ús de les bales de foam”.

I és que per aquest motiu que aquesta moció es va modificar a darrera hora i va entrar d’urgència, per incloure demanar també la supressió de la Brimo (la brigada mòbil de mossos d’esquadra), i de la l’Arro (els efectes de les Àrees Regionals de Recursos Operatius). Segons Serradó “la seva actuació que no és digna d’una policia democràtica, a  cops de porra amb els manifestants, i també demanem la prohibició de l’ús de les bales de foam”. Al contingut inicial de la moció també es va afegir un altre punt que demanava a la Generalitat que no es personés com a acusació particular dels detinguts a les manifestacions.

L’alcalde Miquel Riera, va lamentar que, tot i entenent el sentit d’actualitat, a darrera hora s’haguessin afegit aquests dos punts “ hi ha grups polítics que ni se’ls han pogut mirar i es podien haver presentat en una altra moció. Desvirtuen el sentit de defensar, de manera unànime, el dret a la llibertat d’expressió”.

Aquests dos darrers punts que van entrar a darrera hora no van comptar amb el suport de la resta de grups i es va presentar la primera moció.

El regidor de Junts per Catalunya, Domènec Paloma, va manifestar que votaria a favor de la moció perquè l’objectiu principal era la moció a favor de la llibertat d’expressió “no ens agraden els actes violents que passen al final de les manifestacions i s’ha de revisar com actua el cos policial, però votarem a favor d’aquesta moció en defensa de la llibertat d’expressió, encara que no ens agradi el que diu el raper Hasél” va puntualitzar.

Al seu torn, el regidor de Ciutadans, Carlos Navia, va explicar que el seu grup no votaria a favor d’aquesta moció tot i estar d’acord en la defensa de la llibertat d’expressió “perquè no és cert el que diu aquesta moció. L’Estat Espanyol en democràcia no persegueix artistes. Aquesta persona entra a la presó per tenir delictes pendents”.

Per la seva banda, Jordi Parent, d’ERC, va dir que el clima de repressió democràtica havia quedat palès a la detenció del raper. “El tema de les injúries a la Corona ha sigut el que ha provocat la seva detenció, més enllà que tingués antecedents”. I també es va manifestar d’acord amb els dos punts que no havien entrar a la moció de petició de supressió dels cossos especials de policia i de l’ús de bales de foam.

Per contra, Fernando Vicente, va anunciar que el PSC votaria en contra perquè “aquesta moció no tracta de la llibertat d’expressió, sinó del recolzament a una persona masclista i misògina, i del discurs d’Espanya ens roba, i ara Espanya ens calla”. I va afegir “ a vegades, la llibertat d’expressió té límits, quan el que es diu propaga l’odi”.

Xavi Rota, del Bloc Olesà, en el seu torn va dir “subscrivim la moció per la llibertat d’expressió encara que no estiguem d’acord amb el missatge. Com en el cas de Charlie Hebdo, que segurament ningú compartiria la tira còmica. Si no creiem en la llibertat d’expressió en la gent que menyspreuem, vol dir que no creiem en la llibertat d’expressió”.

La moció de suport al raper i la preservació del dret de llibertat d’expressió es va aprovar amb 11 vots a favor de Bloc Olesà, ERC, CUP i Junts per Catalunya i els sis vots en contra de Ciutadans i PSC.

Presa de possessió del regidor de la CUP, Miquel Barreres

Durant el Ple es va fer la presa de possessió del regidor de la CUP Miquel Barreres, en substitució de Marc Guevara, que va renunciar al càrrec al ple anterior de gener. Barreres va prendre possessió prèvia renúncia anticipada de Oliva Serra i Cèlia Grivé. Barreres va poder ocupar el seu lloc al plenari un cop el secretari de la corporació va procedir a que el nou regidor prometés el càrrec.

Nova bateria de contenidors al carrer de Colon

L’altre punt destacat del debat plenari va ser al torn de precs i preguntes sobre els criteris d’instal·lació de contenidors al carrer de Colon tocant amb el carrer d’Alfons Sala que van formular des de Ciutadans, ERC i PSC.

L’alcalde, Miquel Riera, va explicar que aquesta actuació s’emmarca en un conjunt d’ accions amb l’objectiu de guanyar en eficàcia i eficiència en el servei de recollida d’escombraries. “Els criteris que es segueixen per a la seva instal·lació són que afectin al menor nombre possible de veïns, ubicar-los sempre que es pugui davant una plaça o un solar, però a vegades no és possible. Ningú vol tenir un contenidor davant de casa seva però que no estigui més lluny de 100 metres” va dir. “S’han estudiat totes les alternatives possibles i busquem la major eficiència en el servei de recollida de residus que repercutirà en la millora de la neteja i desinfecció al municipi”.

Aquesta actuació en concret ha consistit en l’eliminació de dues àrees de contenidors al carrer d’Alfons Sala, on hi havia contenidors de 1.100 litres de capacitat que ocupaven una distància d’uns 10 metres,  i s’ha substituït  per una àrea nova al carrer de Colon, amb contenidors amb més capacitat, (3.200 litres) que ocupen una superfície d’uns 4 metres de distància. “Aquí s’ha instal·lat la recollida de paper, envasos i restes però no el de matèria orgànica ni el de vidre per evitar sorolls i pudor” ha puntualitzat Riera.

A banda de la poca capacitat que tenien aquests contenidors, un altre dels problemes era la dificultats del camió de recollida per girar al carrer, a causa de les seves dimensions. “A la Rambla i carrers adjacents, amb blocs de pisos més poblats, no podia passar i això obliga a col·locar contenidors en àrees de carrers com Metge Carreras o Alfons Sala, que per això estan desbordats d’escombraries” ha explicar Riera qui ha remarcat que “els experts també ens diuen que no es poden crear àrees tan grans de contenidors perquè es crea la percepció d’abocador i els incívics deixen les deixalles a terra”.

Precs i preguntes

Al torn de precs i preguntes, els grups van fer vàries consultes sobre el projecte de l’hotel d’entitats que s’havia d’instal·lar a l’antiga escola Sant Bernat, una idea que no va tirar endavant; els semàfors de terra de la plaça de Catalunya, que s’han de reparar; sobre les dades de vacunació al municipi, on ja gairebé tota la població de residències, policia i professorat ja esta vacunat i ara començarà la vacunació a la població de més de 80 anys i grans dependents. També es va preguntar sobre totes les instàncies presentades pel club de petanca de Les Planes i que estaven pendents de resposta. En aquest tema, el regidor d’Esports, Domènec Paloma, va manifestar la seva sorpresa i va dir que cada setmana es reuneix amb les entitats del municipi i que no hi tenia constància però que ho revisaria.

Al final del ple, en el torn de precs i preguntes, un veí havia fet la petició de fer la pregunta sobre la ubicació dels contenidors al carrer de Colon però finalment no la va poder formular perquè es va trobar indisposat. Es va trucar al serveis mèdics i es va haver de donar per acabada la sessió.