03/01/24

Olesa viurà una Cavalcada de SSMM Els Reis d'Orient més inclusiva i participativa

Els valors comunitaris que caracteritzen les novetats d'enguany són fruit de la feina feta des del Departament de Cultura i Festes, que ha comptat amb la participació activa de la ciutadania.

Image
Cartell de la cavalcada de SSMM Els Reis d'Orient 2024

Divendres 5 de gener, se celebrarà la tan esperada cavalcada de Reis d'Orient a Olesa de Montserrat. L'esdeveniment, destinat principalment als més petits, implica un esforç conjunt de l'Ajuntament i diverses entitats per crear una experiència màgica i inclusiva per a tota la comunitat. Enguany, s'han implementat canvis per fomentar una participació més activa.

Com a novetat, la planificació d'aquest esdeveniment va començar el setembre passat amb una comissió participativa de Reis. Ferran Cerdeira, regidor de Festes, assenyala que "s'han recollit idees i propostes de la ciutadania en una col·laboració de mà a mà amb la comunitat, això ens permetrà seguir millorant les futures edicions". Això ha portat al fet que més de 20 entitats locals participin en la cavalcada d'enguany. Elisabeth Martínez, cap del Departament de Cultura i Festes, explica que "es compta amb la participació de diverses entitats en la creació de comparses, carrosses i altres elements perquè la cavalcada sigui més representativa i diversa".

Audio file

Per tant, aquesta edició té com a objectiu principal fomentar la participació ciutadana i obrir la celebració a tota la població perquè la Cavalcada sigui una festivitat en què tots es sentin partícips. "Volem que tots se la facin seva, des dels més petits fins als adults, fomentant la seva implicació en la preparació i el seguiment de l'esdeveniment," afirma Martínez.

Audio file

El recorregut començarà a la plaça del doctor Fleming a les 18 h i passarà per diversos carrers com Pau Casals, Amadeu Paltor o Anselm Clavé. Un punt crucial i innovador és l'espai inclusiu situat al carrer Francesc Macià, en el tram que va del carrer Jacint Verdaguer i la plaça de l'Oli. Aquest punt "Som Inclusió" proporcionarà un entorn més tranquil i còmode per a aquelles persones amb necessitats especials. L'espai estarà senyalitzat i el personal voluntari estarà present per ajudar aquelles persones que ho necessitin.

Recorregut de la cavalcada 2024

La plaça de Catalunya acollirà l'escenari final, un punt clau per a la recepció dels Reis d'Orient i l'entrega de les claus de totes les cases de la vila. L'arribada de la comitiva es preveu a les 20 h, tot i que l'horari pot variar depenent de les carrosses. "És un moment especial, on els més petits podran saludar personalment als Reis i hem disposat una gran passarel·la per poder fer-ho", apunta Cerdeira. A la plaça també es comptarà amb un punt "Som Inclusió" situat a la banda oest de l'espai.

Audio file

Un esdeveniment com aquest, per la gran aglomeració de gent i a l'ús de vehicles motoritzats, requereix unes mesures de precaució especials. Durant la Cavalcada, hi haurà personal voluntari a peu de carrer que procurarà mantenir la seguretat. Tot i això, cal tenir presents els següents consells:

  • És important no apropar-se a les carrosses ni intentar pujar-hi en cap moment.
  • Estigues sempre darrere de les barreres de seguretat o les àrees marcades per a espectadors durant el pas de les carrosses.
  • Evita pujar a baranes, reixes, contenidors o altres estructures altes.
  • Si es llancen caramels, no baixis a la calçada per recollir-los mentre hi hagi carrosses en moviment.
  • Durant la cavalcada, evita travessar el carrer.
  • No t’acostis a les carrosses quan estiguin aturades o realitzant càrregues de combustible.
  • Abstén-te de llançar caramels o qualsevol objecte cap al personal de seguretat, als participants de les carrosses, o a altres espectadors.
  • Una vegada finalitzi l'esdeveniment, és important sortir de l'àrea de manera ordenada, respectant les indicacions dels serveis de seguretat i l'ordre establert.

La Cavalcada dels Reis d'Orient a Olesa de Montserrat es podrà seguir a través d'Olesa Ràdio (90.1 FM i www.olesaradio.cat). També es geolocalitzarà en directe gràcies al perfil que l'Ajuntament té a la plataforma Wikiloc.