06/07/21

La piscina municipal d'estiu d'Olesa es suma de nou a la campanya Mulla't per l'esclerosi múltiple

El diumenge 11 de juliol a les 12 del migdia es farà un salt conjunt solidari a la piscina i s'animarà a nedar metres solidaris. L'objectiu del Mulla't és recaptar fons per a la investigació i fer visible l'esclerosi múltiple, malaltia que afecta 9.000 persones a Catalunya.

Image
Cartell dibuixat amb una noia tirant-se a la piscina

La piscina municipal d’Olesa de Montserrat s’ha sumat un any més a la celebració del Mulla’t per l’esclerosi múltiple, l’acte simbòlic de solidaritat amb les persones que pateixen aquesta malaltia impulsat per la Fundació Esclerosi Múltiple. Enguany, la cita es celebrarà aquest diumenge 11 de juliol i el salt solidari es farà a les 12 del migdia. L'objectiu de la campanya és conscienciar, visibilitzar i recollir fons per a la investigació d'aquesta malaltia crònica que, a dia d'avui, no té cura.

La campanya “Mulla’t per l’esclerosi Múltiple” és una activitat de sensibilització i participació coneguda arreu de Catalunya, que aquest any arriba a la seva 28a edició i que representa el segon acte de solidaritat més multitudinari de Catalunya. Es defineix com un acte simbòlic de solidaritat amb els malalts d’esclerosi múltiple, en el que, un dia d’estiu, es convida la població a fer un bany col·lectiu a les piscines de tot Catalunya. Al costat d’una àmplia participació ciutadana també donen suport un important nombre de personalitats del món de l’esport, la ciència, la cultura i l’espectacle.

Dioni Garcia, tècnic del departament d’Esports de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, destaca el simbolisme i l’espectacularitat d’aquest salt, en el qual, cada any, "hi ha participat una mitjana de 300 persones". Per la situació de pandèmia, Garcia ha assegurat que "el salt es farà complint les mesures d'higiene i distàncies de seguretat que marquen les autoritats sanitàries". 

Què és l'esclerosi múltiple?

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia crònica  sense cura del sistema nerviós central. És una de les malalties neurològiques més comuns entre les persones joves d’entre 20 i 40 anys i la segona causa de discapacitat en els països desenvolupats. També és coneguda com la malaltia de les 1.000 cares i es presenta en diferents símptomes en cada persona. El fet de tenir una diversitat tan gran de símptomes, dificulta el diagnòstic que es fa a través de diverses proves mèdiques que descarten altres malalties. Els diferents símptomes poden ser la manifestació de diferents malalties que s’han de descartar abans d’arribar a un diagnòstic definitiu.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune. Això vol dir que el sistema immunològic ataca estructures pròpies de l’organisme, com és el cas de la mielina en l’esclerosi múltiple. La mielina afavoreix la conducció dels impulsos nerviosos, de manera que quan resulta danyada es produeix una interrupció d’aquesta transmissió i apareixen els símptomes i signes