25/03/24

Olesa es prepara per viure intensament la Setmana Santa

Els Misteris i La Passió seran les protagonismes d’aquesta Setmana Santa a Olesa, on també hi haurà la tradicional sortida a La Puda per a recollir farigola o les Caramelles d’Aulesa, entre d’altres. 

Image
Ruta del Misteris i Representació de La Passió 2024

La Ruta dels Misteris i la representació de La Passió, són els actes destacats

Olesa de Montserrat viu intensament la Setmana Santa amb un programa d’activitats que atrau l’atenció de multitud de persones, tant olesanes com vingudes de fora del municipi. Els principals actes del municipi durant aquestes dates son la Ruta dels Misteris (festa d’interès local), la representació de Passió d’Olesa (declarada Festa d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya), la tradició olesana de fer una excursió per a recollir farigola a l’entorn de La Puda Divendres Sant i les Caramelles d’Aulesa

La Ruta dels Misteris

El programa de Setmana Santa 2024 que organitza el Col·lectiu Misteris d’Olesa va engegar el passat dissabte 16 de març amb la presentació de totes les activitats i la inauguració de l’exposició “Una mirada al present” i aquesta setmana té lloc l’activitat central: La Ruta dels Misteris.

Prèviament a l'obertura de tots els misteris, tradicionalment se celebra una missa en honor a aquestes imatges tradicionals. Serà demà dimarts 26, la Missa del Misteris i Moixiganga, que tindrà lloc a les 20h a la Parròquia de Santa Maria.  Des de fa uns anys, l'Esbart Olesà també s'encarrega de crear les espectaculars figures de la moixiganga. 

Dijous 28 i divendres 29 tindrà lloc l’acte principal que organitza el Col·lectiu Misteris d’Olesa: la ruta de Misteris. 

Els carrers del centre d’Olesa seran l'escenari Dijous i Divendres Sant de l’especial pelegrinatge que centenars de persones per visitar els Misteris d’Olesa: les onze imatges que representen diferents escenes de la vida i Passió de Crist i que es poden contemplar en locals i cases del municipi. 

Les persones que vulguin fer la ruta dels Misteris podran aprofitar per participar en les visites guiades que s'ofereixen des del Col·lectiu dels Misteris, unes visites que permeten descobrir no només la història, els detalls i les curiositats de les imatges i de la tradició dels Misteris, sinó també racons i indrets olesans. També s’ofereix un servei d'àudio-guia mitjançant codis QR, fet que permet fer el recorregut sentint-ne explicacions amb el telèfon mòbil.

La Ruta dels Misteris és la següent: el Bes de Judes (C/ Colom, 149) seguit per La Pietat (C/ Clota, 30); l'Ecce Homo (C/ Església, 32); el Camí del Calvari (C/ Ample, 39, a Cal Pel·la); la Flagel·lació (C/ Santa Oliva, 6); L'Oració de l'Hort (C/ Santa Oliva, 34); el Sant Crist i la mare de Déu dels Dolors o Dolorosa, a l'església de Santa Maria; el Sant Sepulcre (C/ Forn, 2), la Soledat (C/ de les Angelines, 30) i el Crist de l'Agonia, a l'església de Sant Salvador, ubicada al carrer Indústria. 

Podeu consultar tota la Ruta al Wikiloc d'Olesa i al Geoportal. Com és habitual, les imatges resten exposades acompanyades de rams de flors, ciris i els espectaculars grillats, les plantes de brots blancs que sempre són un dels elements que més crida l’atenció dels visitants. 

Les visites guiades es fan els dos dies que aquestes imatges estan obertes al públic: Dijous 28: a les 17 i 19.30 h i divendres 29: a les 11, 17, 18 i 19.30 h.

Les inscripcions es poden fer a rutamisterisolesa@gmail.com

Per Divendres Sant, recollida de farigola  

Per divendres 29, l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat la Sortida de Divendres Sant a La Puda. Aquesta caminada té com a objectiu recuperar el costum popular d’anys enrere d’anar a buscar farigola el Divendres Sant per l’entorn del balneari. 

A part de recuperar aquest tradició olesana, la ruta guiada també permet explicar la geografia i entorn de La Puda i Montserrat, la historia del Balneari i el Congost del Cairat. 

Joan Soler, Guia de Natura de l’Ajuntament d’Olesa ha explicat que  “des de l’Ajuntament vam trobar molt interessant recuperar aquesta tradició que es feia per Divendres Sant perquè es creia que la planta tenia els principis actius més elevats, coincidint amb la primera lluna plena de primavera”.

Audio file

La collita de farigola es fa de manera simbòlica per no degradar la vegetació de la zona i per aquest motiu, l'Ajuntament oferirà a les persones participats petits tests de farigola de viver.

Es tracta d’un recorregut senzill de 4 quilòmetres i es recomana portar aigua, esmorzar, calçat i roba adequada. El punt de trobada serà a les 10 h al punt quilomètric 7.1 de la C-55 (al trencall de la Puda). Qui no disposi de transport per desplaçar-se al punt d’inici, cal que ho faci saber a l’organització a rutes@olesademontserrat.cat

Per participar-hi es recomana fer inscripció prèvia a través de la plataforma Participa Olesa de Monserrat, o bé a rutes@olesademontserrat.cat 

Representació de La Passió d’Olesa

Divendres 29 de març hi ha nova representació de La Passió. Aquesta temporada 2024 l’espectacle consolida els canvis introduïts fa dues temporades i enguany La Passió aposta per una visió més humana de la història amb un espectacle adreçat a tot tipus d'espectadors.

Entre les novetats destaca que s’ha fet un espectacle més curt, amb un nou concepte de tractament dramatúrgic, tècnic i escenogràfic. L’alcalde, Jordi Parent, ha explicat que “La Passió és un espectacle digne de Brodway. S’han realitzat ajustos per millorar l’espectacle i s’han recuperat fragments  per mantenir la seva essència aconseguir un espectacle emocionant”.

Audio file

L’espectacle té una durada de dues hores i quinze minuts, incloent un entreacte amb subtítols en castellà i anglès de forma simultània a l’espectacle. Les següents representacions seran els dies 7, 13, 21 i 27 d'abril, i 1 de maig.

Dissabte 30, a les 20 h tindrà lloc la Vetlla Pasqual a la Parròquia Santa Maria, i l’endemà diumenge al matí, finalitzaran els actes religiosos amb la pasqua infantil catequètica i el bateig de nens i nenes.

Les Caramelles d’Aulesa 

Dissabte 30, els i les joves cantaires de les Caramelles d’Aulesa tornaran a recórrer els carrers d’Olesa cantant les seves particulars caramelles: cançons populars que s’entonen per Pasqua o Pasqua Florida, que tradicionalment tenien temàtica religiosa (cantaven la joia de la resurrecció de Crist), i que en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i també d'aire satíric sobre qüestions locals i nacionals. Cada any hi una un fil conductor i enguany serà l’autovia B-40.

Les Caramelles d'Aulesa 2024 es faran pel matí, a partir de les 10 h, amb arrencada al porxo de Santa Oliva.

Diumenge 31, a les 18.30H, hi haurà cinema al Casal amb la projecció de la pel·lícula “Maria Magdalena”,  drama bíblic de 2018 sobre la dona del mateix nom, escrita per Helen Edmundson i Philippa Goslett i dirigida per Garth Davis. Està protagonitzada per Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor i Tahar Rahim.