11/06/24

Olesa de Montserrat clou quatre dies de festa de Santa Oliva amb una lluïda ofrena a la patrona

La mostra de cultura popular, seguici i ofrena floral a la patrona van protagonitzar aquest dilluns la cloenda de la Festa de Santa Oliva 2024, que ha comptat amb molta participació en totes les activitats. 

Image
Ofrena floral a Santa Oliva 2024

Actuació d'Olesa Sardanista durant l'ofrena floral a Santa Oliva

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, ha fet una bona valoració dels quatre dies de celebració, destacat la varietat de propostes del programa de festes, amb activitats infantils, culturals i musicals per a tots els públics.

Ara bé, Parent ha condemnat els actes incívics de la matinada de divendres, quan un grup de persones va malmetre la decoració dels carrers del barri de Santa Oliva i “va deixar el barri ple de vidres trencats, vòmits pel terra i brutícia”. Per a l’alcalde, “Santa Oliva és festa, és ordre i és comunitat, i aquests actes incívics no poden passar”.

Audio file

La festa de Santa Oliva 2024 va viure aquest dilluns els actes centrals de la celebració, coincidint amb la diada de la patrona. Nombroses entitats van participar en l’ofrena floral davant el Porxo de Santa Oliva en un acte que, a banda de retre homenatge a la patrona, va tornar a ser una mostra de la cultura popular catalana. Hi van participar activament els Gegants, l’Esbart Olesà, Olesa Sardanista, els Bastoners del Montserratí, Fal·lera Olesana i els Castellers d'Esparreguera, que van actuar amb la música en directe d'una formació integrada per trompeta, fiscorn, tible i tenora. 

Un cop arribat el seguici d'autoritats, entitats i ciutadania davant del Porxo de Santa Oliva, i abans de l’ofrena floral (beneïda per Josep Pallarès), el Col·lectiu de Joves Santa Oliva va entregar el guardó a la persona més petita del barri, un nen de poques setmanes, Nil Paloma. Des del col·lectiu es van lamentar els actes incívics que es van viure durant la primera nit de la festa, que van donar com a resultat carrers bruts, vidres trencats, contenidors cremats i les decoracions que havia fet el veïnat malmeses. El barri, però, va reaccionar ràpidament i per aquesta raó el col·lectiu va lloar la feina de les persones que treballen per mantenir vives les tradicions.

Audio file

La regidora de Cultura, Emma Duran, va concidir a lamentar els actes incívics De tota manera, va celebrar que Olesa "és un poble viu i actiu" i va tenir un record per a la comunitat de les germanes Paüles, que van deixar el municipi fa uns anys però que van deixar com a llegat l'edifici de l'antic convent, on encara se celebra la tradiconal tómbola benèfica (organitzada per l'ssociació de Veïns del Nucli Antic) i que aviat obrirà portes com a "espai per poder ajudar i fer suport a persones que travessen un mal moment". 

Audio file

L'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, també va fer referència als actes incívics de la nit de divendres, i va assegurar que "Santa Oliva i Olesa, no és això". L'alcalde va recordar que el veïnat de Santa Oliva va fer pinya per tornar a decorar el barri i fer ben grossa la festa i que aquests són, precisament, els valors que defensa e municipi. 

Audio file

Una festivitat plena d'activitats

A banda de l’ofrena floral a la patrona, dilluns hi va haver diferents activitats molt participatives. La jornada va arrencar amb l'obertura de la tómbola benèfica de les Paüles, ja tota una tradició per Santa Oliva. Com sempre, van ser desenes les persones que, sobretot a la tarda, es van acostar fins a l'antic convent per comprar butlletes en benefici a projectes solidaris a canvi de regals d'allò més variats, donats per comerços i ciutadania. 

Organitzadores de la tómbola benèfica de Santa Oliva

D'altra banda, desenes de persones van participar la diada de Santa Oliva, aquest dilluns, en el que ja és un dels actes destacats de la diada de la patrona: la jornada de portes obertes als edificis municipals de l'Ajuntament, el Centre Cultural Cal Puigjaner, la Torre del Rellotge, el portal de Santa Oliva i la comissaria de la Policia Local.

L'alcalde, Jordi Parent; el 1r tinent tinent d'alcalde, Marc Serradó; la regidora d'Educació Infància, Anna Valero, i la regidora de Cultura, Emma Duran, van fer les visites guiades a l'Ajuntament, on més d'una vuitantena de persones, sobretot famílies amb canalla, van poder passejar-se pel saló de plens, l'OAC, el despatx de l'alcalde, el balcó del primer pis o la terrassa que corona l'edifici.

Igualment, moltes famílies van visitar la comissaria de la Policia Local, on van ser rebuts pel 1r tinent d'alcalde, Domènec Paloma i el regidor de Festes, Ferran Cerdeira, així com pel cap de la Policia Local.

També nombroses van ser les visites guiades a la Torre del Rellotge, Cal Puigjaner i el portal de Santa Oliva, on les explicacions històriques van anar a càrrec del regidor de Patrimoni, Xavier Rota.

Portes obertes a l'Ajuntament d'Olesa. 10 juny 2024

Els actes del dilluns, darrer dia de la festa, es van completar amb un espectace familiar amb la companyia La Baldufa i el concert de Santa Olva amb Sabor de Gracia, al Parc del Porxo.

Les activitats de Santa Oliva 2024 van començar divendres a la tarda amb un taller de llànties al Parc del Porxo adreçat especialment a la canalla, a càrrec del director de l'Escola Municipal d'Arts i Oficis.

Santa Oliva 2024. Taller de llànties

També divendres, l'historiador olesà Oriol Dinarès va oferir, al Centre Cultural Cal Puigjaner la xerrada titulada "La Passió de Santa Oliva de palerm i el seu culte". Dinarès va explicar la història de Santa Oliva i va donar opinions d'historiadors, alhora que va parlar del culte a Olesa de Montserrat. La conferència s'emmarcava dins el cicle "L'objecte del mes" de Cal Puigjaner.

Santa Oliva 2024-Xerrada sobre Santa Oliva

I a la nit, desenes de persones, sobretot nens i nenes, van gaudir d'una sessió de cinema a la fresca organitzada pel Departament d'Educació i Infància. Amb la portalada renaixentista de l'església de Santa Maria com a escenari, es va projectar la pel·lícula "Trolls 3".

Santa Oliva 2024-Cinema ala fresca

La primera jornada de la festa de Santa Oliva 2024 es va cloure al Parc del Porxo amb un concert Jove amb les DJs Tigresas, Santa Oliva i Monkey Hand.

Santa Oliva 2024-Festa jove del divendres 7 de juny

Malauradament, la segona jornada de la festa es va iniciar amb regust amarg a causa dels lamentables actes incívics que s’havien produït durant la nit i matinada. Els veïns i veïnes del barri de Santa Oliva van despertar amb els carrers plens de brutícia, ampolles i vidres trencats i les decoracions que havien fet per engalanar-los totalment destrossades. Alhora, durant la matinada es van cremar, de manera intencionada, set contenidors en diferents punts dels Closos, Sant Bernat i Les Planes.

Tot i la indignació de veure les garlades trencades, el veïnat de Santa Oliva va sumar de nou esforços per pintar flassades que decoressin els balcons.

Santa Oliva 2024-Veïnat pintant flassades

Durant tot el dia de la jornada de dissabte es va poder visitar la fira d'artesaia i gastronomia als carrers Salvador Casas, dels Arbres i plaça de les Fonts. D'altra banda, el Cau va oferir una nova edició del Ginesta Sound, que va començar amb un vermut electrònic a càrrec d'Svetlana i un dinar popular i també va incloure animació infantil amb Bitxicleta i, a la nit, nit de Ginesta amb els grups Boom Boom Fighters Akelarre Verions i Erra.

Santa Oliva 2024-Gnesta Sound

La tarda de dissabte hi va haver actuació castellera a càrrec dels Castellers d'Esparreguera, els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Berga, a la plaça e Fèlix Figueras i Aragay. Amb la plaça plena, les colles van carregar castells de la gamma de 6 i 7 i van compartir una jornada de germanor i esforç.

Va presidir la jornada l'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, acompanyat, al balcó de l'Ajuntament, pel 1r tinent d'alcalde, Marc Serradó i els regidors de Festes Ferran Cerdeira; Educació i Infància, Anna Valero; Medi Ambient, Ivan Carreira, i Comunicació Santi Gallardo.

Santa Oliva 2024-Jornada castellera

A la tarda, la canalla va gaudir amb l'espectacle familiar a càrrec de La Guilla Teatre i, ja al vespre, una multitud va seguir la tabalada i correfoc amb les colles diables locals Custus Ignis, Diablots i el Drac Olivé acompanyats pels diables de Montgat i de Barberà. 

Santa Oliva 2024-Correfoc

Diumenge al matí, la Plaça Nova va acololir un taller molt especial organitzat pel Departament d'Educació i Infància de l'Ajuntament d'Olesa: el Bàsket Beat. Les persones participants, entre les quals hi era la regidora d'Educació i Infància, Anna Valero, van poder crear ritmes musicals amb pilotes de bàsquet.

Santa Oliva 2024-Bàsquet Beat

La tarda de diumenge, la Plaça de la Sardana es va omplir de gom a gom amb la ballada de #sardanes de Santa Oliva, organitzada per Olesa Sardanista a càrrec de la Cobla Vila d'Olesa. La ballada va incloure la trobada de les escoles que han participat en el projecte "El país a l'Escola", Josep Ferrà i Esteva, Escolàpies Olesa i Creixen Povill, que van rebre un trofeu com a escola sardanista.

Van entregar els guardons l'alcalde d'Olesa, Jordi Parent, i la regidora d'Educació i Infància, Anna Valero. També van ser a l'acte el 1r tinent d'alcalde, Marc Serradó; la regidora de Cultura, Emma Duran, i el regidor de Patrimoni, Xavier Rota.

Jordi Parent i Anna Valero van agrair la participació de les escoles que han participat al projecte, així com a les famílies que havien participat a la ballada i havien omplert la plaça "de cultura i de tradició". Entregats els trofeus, la Colla Maig de Barcelona van oferir diversos balls amb el so de la Cobla Vila d'Olesa.

Santa Oliva 2024-Ballada de sardanes

Abans de la ballada, a Santa Oliva va tenir lloc un especial taller de memòria organitzat pel Col·lectiu de Joves Santa Oliva. Les persones participants van compartir records sobre com era abans el barri i van fer una passejada per rememorar aquests records. També es va oferir l'espectacle familiar La Xalera! amb la cia. Matito&Co, a la Plaça Nova.

Santa Oliva 2024-Espectacle familiar amb Matito&Co