14/01/09

MOMENT DELICAT EN LES NEGOCIACIONS ENTRE AJUNTAMENT I AFECTATS PER L´ARE

Les negociacions entre l'equip de govern i els propietaris afectats per l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) que la Generalitat ha proposat desenvolupar a la part sud d'Olesa, on es preveuen fer 900 habitatges, estan en un moment delicat. Si bé des de l'equip de govern asseguren que es farà tots els possibles per recollir les demandes dels propietaris afectats, sobretot la que fa referència a la no afectació d'un seguit d'habitatges que en teoria s'haurien d'enderrocar, un dels portaveus dels propietaris afectats, Victorio Abad, ha assegurat que senten que l'equip de govern no els escolta i que no està fent res per atendre les seves demandes. Recordem que dels 52 propietaris afectats per l'ARE, una quarantena s'ha mostrat en contra del projecte plantejat per la Generalitat.

El regidor de Planejament i Infraestructures d'Olesa, Ramon Pons, ha comentat que el que està fent l'equip de govern és intentar recollir les inquietuds de les persones amb habitatges i terrenys afectats i que estan preocupats per l'ARE, ja que, opina, l'Àrea Residencial Estratègica ha de ser quelcom globalment assumit. De tota manera, ha dit, no tot és a la mà de l'Ajuntament perquè el projecte és promogut per la Generalitat. Per tant, el que fa l'Ajuntament és traspassar aquest neguit a la Generalitat.

Segons Pons, si cal tocar l'ordenació d'algun sector de l'àmbit inclòs a l'ARE, o bé corregir la vialitat o canviar la qualificació per donar més tranquil·litat als afectats, s'intentarà fer.

Ramon Pons ha comentat que entre els afectats no només s'ha manifestat la preocupació pels habitatges que s'haurien d'enderrocar, sinó que també hi ha propietaris que no estan d'acord amb les càrregues econòmiques que suposarà el projecte respecte als beneficis que tindran; o bé alguns que no estan d'acord amb els habitatges que s'han de fer. De fet, l'Ajuntament va rebre al·legacions al voltant de totes aquestes consideracions durant el període de presentació d'al·legacions dels particulars, que va finalitzar el 17 de desembre. Ara, i fins al 30 de gener, l'Ajuntament té temps de presentar al·legacions. De moment, s'estan estudiant aquestes al·legacions, a la vegada que s'està treballant en el projecte d'urbanització. En teoria, cap al mes de març es preveu l'aprovació definitiva del projecte.

El regidor de Planejament i Infraestructures, Ramon Pons, ha dit que aquesta setmana l'Ajuntament voldria acabar de lligar les modificacions del projecte, i espera que hi hagi predisposició per part de totes les parts, ja que, ha assegurat, des de l'Ajuntament es treballa “pel bé comú i per buscar línies satisfactòries per a tothom”.

Pel que fa als canvis que es plantegen en el projecte, Pons ha dit que a "grosso modo" inclouen retocs en la vialitat per tal de desafectar alguns habitatges.

Per la seva banda, un dels propietaris afectats per l'ARE, Victorio Abad, ha manifestat a Olesa Ràdio que senten que l'equip de govern no els ha escoltat “deliberadament”, malgrat que, ha assegurat, els veïns han actuat de bona fe. De fet, ha recordat que volien fer accions de propostes però que de moment no han fet res com a mostra de bona voluntat.

Segons Abad, l'equip de govern té interès que es faci l'ARE, i per això entén que no atenen les reclamacions dels afectats, quan creu que tenen raó en considerar que casa seva es pot salvar, ja que es tracta d'habitatges consolidats, i per tant, són en sòl urbà. En aquest sentit, Abad creu que el que ha de fer l'Ajuntament és demanar a la Generalitat, directament, que es respectin tots aquests habitatges.

En tot cas, ha dit Victorio Abad, a parer seu l'ARE no és beneficiós, en general, per als propietaris, ja que per a la majoria les despeses que comportarà el seu desenvolupament són inassumibles, i a més, no se'ls ha donat cap garantia ni cap línia de crèdit fiable.

Victorio Abad també considera injust que ara els petits propietaris hagin d'assumir la responsabilitat que es faci habitatge protegit quan, durant molts anys, no s'han tirat endavant iniciatives per crear-ne per part del govern de la Generalitat. Abad, que ha assegurat que els afectats estan molt enfadats, ha afegit que s'ha d'escoltar la veu dels petits propietaris contraris a l'ARE, una quarantena del total de 52 propietaris del sector.

(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk  

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.