15/12/20

L'Ajuntament obrirà una convocatòria d'ajuts econòmics a propietaris de pisos buits que els cedeixin en lloguer

L'Oficina Local d'Habitatge d'Olesa de Montserrat té com a objectiu augmentar l'oferta de pisos de lloguer i començar a posar en funcionament la borsa d'habitatge amb pisos que ara estan buits i amb preus per sota de mercat i amb la garantia de l'administració pública.

Image
L'Ajuntament obrirà una convocatòria d'ajuts econòmics a propietaris de pisos buits que els cedeixin en lloguer

La regidoria d'habitatge de l'Ajuntament, a través de l'Oficina Local d'Habitatge d'Olesa de Montserrat, impulsa al municipi la Xarxa de mediació per al lloguer social que consisteix en un sistema de mediació en el mercat immobiliari per tal d'incrementar l'oferta de lloguer a preus moderats i, al mateix temps, mobilitzar el parc de pisos desocupats. Aquesta xarxa es nodreix d'habitatges nous o de segona mà que estan buits i es posen al mercat mitjançant la gestió de les borses d'habitatge. 

 

El primer pas per posar en marxa la borsa d'habitatge a Olesa de Montserrat és captar habitatges buits per posar-los en lloguer a un preu per sota de mercat i amb la garantia de l'administració pública. Per animar a les persones propietàries de pisos desocupats, l'Ajuntament obrirà l'any 2021 una convocatòria d'ajuts econòmics a propietaris de pisos buits que estiguin disposats a cedir-los en lloguer i que serviran per cobrir despeses necessàries perquè l'habitatge pugui ser llogat. Les Bases reguladores d'aquesta línia de subvencions s'aprovaran durant aquest mes de desembre per tal que es puguin començar a fer efectives a partir de l'any vinent. 

 

El regidor d'Habitatge d'Olesa de Montserrat, Jordi Martínez, ha afirmat que "tothom en sortirà beneficiat, ja que la persona propietària no tindrà un pis deteriorant-se pel fet d’estar tancat i tindrà un rendiment econòmic durant l’any. Paral·lelament s’estarà donant sortida a les necessitats d’habitatge que té el municipi" ja que "es té constància que hi ha pisos tancats a Olesa i per això s'inicia una campanya informativa per arribar a aquests propietaris". Concretament, Martinez ha destacat que al darrer estudi sobre la matèria es van detectar 129 pisos desocupats, dels quals espera "almenys incorporar a la borsa un 10%".

 

La tècnica de l'Oficina Local d'Habitatge (OLH), Maica Ribas, ha explicat que per començar la crida per posar en marxa la borsa d'habitatge s'adreça a tots aquells propietaris de pisos desocupats que es trobin en bones condicions, tot i que no tinguin cèdula d'habitabilitat, certificat energètic o, fins i tot en aquells en què caldria fer algunes obres de "caràcter menor com canviar piques, portes, aixetes o persianes defectuoses". Ribas ha remarcat que aquestes obres "seran subvencionables per part de l'Ajuntament en aquesta convocatòria d'ajuts econòmics pel 2021" així com també les despeses per fer front "a l'alta de subministraments, la cèdula d'habitabilitat i el certificat energètic, actualment imprescindibles per poder posar a lloguer un immoble". 

 

Altres avantatges que tindran les persones propietàries que posin en lloguer el seu pis a través de la borsa d'habitatge de l'OLH d'Olesa, tal i com ha explicat Maica Ribas, serien l’assegurança de la llar i caució a càrrec de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Avalloguer, un règim de cobertures amb una garantia de tres mesos al qual es pot acollir qualsevol propietari i que en cas de cedir el pis a la borsa s'amplia a sis mesos. A més, també s'ofereix servei gratuït d'assessorament, tramitació de contractes, seguiment de la relació contractual i control del bon ús dels habitatges llogats. A més, cal recordar que les persones propietàries de pisos desocupats que el lloguin a través de la borsa d'habitatge de l'OLH podran beneficiar-se d'una bonificació de l'IBI del 95%.

 

A canvi d’aquest seguit de garanties per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, així com dels ajuts econòmics i la gestió per part de l'OLH, es demana que la propietat rebaixi el lloguer un 20 % per sota del preu del mercat privat. De fet,  el preu de lloguer de cada immoble es fixarà tècnicament en funció de les característiques de l’habitatge i de la seva ubicació.

 

Qualsevol propietari interessat en cedir el seu pis a la borsa de lloguer pot adreçar-se a l’Oficina Local d’Habitatge trucant al 93 778 00 50 o a través del correu electrònic habitatge@olesademontserrat.cat. Abans d'incloure el pis a la borsa de lloguer, un tècnic del departament d'Urbanisme farà una inspecció de l'habitatge. Des de l'OLH han apuntat, però, que aquesta inspecció, malgrat dur-se a terme, no afectarà a les obres que hagi pogut ja executar un propietari i que seran subvencionables si s'adeqüen a les bases reguladores. Per als habitatges que encara no hagin fet obres, la inspecció tècnica haurà d'establir les obres mínimes a realitzar. Paral·lelment a aquestes tasques, l'Agència de l'Habitatge buscaria les persones arrendatàries.