04/10/23

Olesa celebra aquest cap de setmana la 16a edició de La Festa dels Miquelets

El 6, 7 i 8 d'octubre, Olesa es traslladarà al 1714 amb la celebració d'aquesta festa de recreació històrica que ofereix un ampli ventall d'activitats.

Image
Fotografia de soldats borbònics durant La Festa dels Miquelets del 2022

Olesa de Montserrat es prepara per acollir una de les celebracions més esperades de l'any: la 16a edició de La Festa dels Miquelets. Aquesta festa emblemàtica se celebrarà del 6 al 8 d'octubre i promet oferir als residents i visitants un cap de setmana ple de recreació i divulgació històrica. Adrià Carreras, president de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, comenta que "les principals novetats d'aquesta edició són el major nombre de representacions i de recreadors assistents".

Audio file

L'Associació Cultural La Festa dels Miquelets, amb el suport de l'Ajuntament d'Olesa, ha preparat un programa ric en activitats que transportarà al públic assistent als esdeveniments de la Guerra de Successió que van tenir lloc a Olesa i els seus voltants.

Divendres 6

Les activitats arrencaran el divendres, 6 d'octubre, a les 19.00 h, amb l’acte oficial de presentació de la festa a la Casa de Cultura, on també es presentarà l’exposició "La Coffie Catalane". Aquesta exposició arriba directament de Perpinyà i serà presentada per Llorenç Fonquernie, president de l'associació Temps del Vestit Rossellonès.

A les 22.00 h, se celebrarà l’acte institucional a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Aquest acte comptarà amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, i l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent. Un cop acabats els parlaments de les autoritats, s'iniciarà una marxa nocturna fins al Memorial 158, on es farà un homenatge i una ofrena floral a aquest monument dedicat als 158 soldats austriacistes que van morir a Olesa entre 1705 i 1714.

La nit acabarà a l'Espai Celler de Cal Puigjaner a les 23 h amb l'actuació del Trio de Capella de la Cobla Mínima interpretant músiques del segle XVIII.

Dissabte 7

El dissabte 7 d’octubre és el dia gran de la festa, on es concentren el gruix de les activitats. El dia comença a les 10.00 h amb l'obertura del mercat barroc i el campament militar. Com l'any passat, el mercat barroc es trobarà al voltant de l'església juntament amb el Mercat Origen Montserrat; i el caqmpament militar al pati del Centre Cultural Cal Puigjaner. 

Al llarg del matí hi haurà diferents tallers i activitats a l'entorn del mercat. El Parc Rural del Montserrat organitza a les 10.30 i les 12.00 h els tallers de creació d'hotels d'insectes i cistelleria, respectivament. Els més petits de la casa podran participar en la gimcana i elaborar corones de flors al campament civil ubicat a la plaça de la Cendra. Els interessats en els jocs de taula estan convidats a descobrir el joc de miniatures que el Club de Rol d'Olesa de Montserrat (CROM) ha preparat expressament per a la festa.

El matí acabarà amb la primera representació, a les 12.00 h a l'interior de l'Església de Santa Maria, del Consell de Guerra que aquest any duplica els passis per acollir la demanda de més públic. Aquest acte dramatitza amb actors locals el consell que va tenir lloc el 20 i el 21 d’agost de 1714 a Olesa. Carreras ha recordat que “és una obra que es va renovar l'any passat per entendre com va afectar la Guerra de Successió a Olesa”. El Consell de Guerra es tornarà a representar a les 17.00 h. Ambdues representacions són gratuïtes i obertes al públic.

Audio file

A partir de les 16.00 h es podrà tornar a gaudir de tallers com el de música i dansa de taverna a Cal Puigjaner i els d'espardenyes, joieria i escriptura antiga, al mercat barroc. Però el plat fort de la tarda arriba amb la gran batalla i captura del “Capitán Maria”, que se celebrarà al Parc de la Dona, passat el Porxo de Santa Oliva. L'activitat recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”.

Per a cloure el dia, es durà a terme sopar popular al Parc del Porxo de Santa Oliva, a les 21.00 h. Els tiquets es poden comprar als comerços El Pebre, El Rebost de Casa i La Vermuteria i també es podran adquirir al Punt d’Informació instal·lat a la plaça de les Fonts el mateix dia de La Festa. A les 22.00 h, al parc del Porxo de Santa Oliva, la nit continuarà amb un concert. Les actuacions musicals s'iniciaran amb en Ramon Redorta Duet i seguiran amb Fetus, el grup de punk encarregat de fer la cançó de la passada Diada nacional. Culminarà la nit amb les seves versions el duo de "frikifolk", All Foll.

Diumenge 8

La Festa dels Miquelets seguirà diumenge, 8 d’octubre, a partir de les 11.00 h, amb una conferència del recreador Germán Domingo sobre vestits i roba del segle XVIII, a l'Espai Celler de Cal Puigjaner. Al mercat barroc, es tornaran a preparar corones de flors i els infants a partir de 6 anys podran assistir a l’hora del conte amb la Companyia Lletres Màgiques.

 

A les 12.30 h del migdia, del Porxo de Santa Oliva sortiran dos grups que recrearan la batalla urbana pels carrers del Nucli Antic, que acabarà amb l’ajusticiament del “Capitán Maria” a la Plaça Nova. El president de l'entitat organitzadora explica que "aquest any s'ha volgut vetllar per una major visibilitat de l'acte, per això s'ha apostat per crear un mapa amb el recorregut i els punts des d'on el públic podrà observar la recreació de manera segura".

Audio file

L'últim acte de La Festa tindrà lloc al Parc del Porxo de Santa Oliva a les 17.00 h. És La Pedregada, una activitat familiar on els infants i joves construiran bombardes de farina i jugaran a capturar la bandera. L'acte acabarà amb una xocolatada per a tots els assistents.

Més dramatitzacions

A part del Consell de Guerra, també s'han doblat les rutes guiades, on els assistents podran aprendre tota la història que envolta La Festa dels Miquelets. "L’Olesa del 1714”, que consistirà en una ruta dramatitzada de la vida quotidiana durant el segle XVIII i que es farà el dissabte a les 10.30, 10.45, 18.00 i 18.15 h, i el diumenge, a les 10.45 i a les 12.12 h. L’altra ruta serà “Olesa de Montserrat i la Guerra de Successió”,  per descobrir com van viure els olesans i olesanes aquest conflicte i es durà a terme a les 12.00, 12.15, 17.00 i 17.15 h del dissabte, i a les 10.30 i 12.00 h del diumenge. Les entrades es poden comprar a Vivetix.

Aquest any també torna la ruta “La Festa dels Miquelets” adreçada a infants de 3 a 12 anys acompanyats per olesanes del segle XVIII i el mestre de minyons, on coneixeran qui són els miquelets. Les entrades també es poden comprar a Vivetix pel dissabte, a les 12.00 i a les 17.00 h o pel diumenge, a les 11.00 h.

Audio file

Totes les activitats de La Festa estan ubicades al Nucli Antic d'Olesa de Montserrat. Per poder facilitar l'accés a les persones amb mobilitat reduïda, l'organització ha buscat la col·laboració de GrupTG DX per oferir un servei de bus llançadora. Aquest transport serà gratuït i sortirà de la plaça de l'Oli a les 12.00, 16.00 i 18.00 h de dissabte, i a les 11.00 i 12.00 h de diumenge.

Documents relacionats