19/06/24

Olesa es prepara per la Festa Major

Olesa acollirà més d'una quarantena d'activitats programades per la Festa Major, repartides entre els dies 21 i 25 de juny.

Image
Cartell de la Festa Major 2024

Cartell de la Festa Major 2024, obre de l'il·lustrador navasenc Jaume Gubianas.

La Festa Major d'Olesa d'enguany tindrà lloc del 21 al 25 de juny. La festivitat promet oferir una àmplia varietat d'activitats dissenyades per a tots els públics, amb l'objectiu de fomentar la participació de la ciutadania i enfortir el sentiment de comunitat.

El regidor de Festes, Ferran Cerdeira, destaca que "més enllà de les activitats concretes per a cada franja de públic, s'han organitzat moltes activitats que són atractives per a tothom, des de les famílies fins als joves i la gent gran, oferint cinc dies plens d'activitats des del matí fins al vespre".

Audio file

Una de les principals novetats de l'edició d'enguany és delimitació de la plaça de la Sardana com a "espai lliure de petards". Aquesta és una iniciativa presa des de la comissió ciutadana de la Festa Major. Cerdeira explica que "aquesta és una prova pilot que vol millorar la inclusió i la salut de les persones que pateixen amb l'ús de la pirotècnia".

Audio file

21 de juny

El divendres, 21 de juny, donarà inici a les festivitats amb el tradicional pregó de Festa Major, que torna després d'uns anys. Aquest anirà a càrrec de tres patinadores olesanes, campiones del món de patinatge artístic, Paula, Laia i Andrea, a les 20 h a la plaça. Pel regidor de festes "recuperar el pregó i oferir-lo a gent d'Olesa és una manera de posar en valor la seva tasca".

Audio file

A partir d'aquí, arrencaran els actes festius amb l'espectacle itinerant "Cacos" i la Nit de Salsa al Parc Municipal. Abans, a les 17 h, haurà començat una festa de nova creació: "La Nit de les Bèsties", organitzada per la colla del Drac Olivé. La celebració oferirà una mostra d'imatgeria festiva, activitats familiars i un espectacular correfoc que posant la nota juvenil i vibrant a la primera nit.

22 de juny

El dissabte es posarà en marxa amb activitats infantils com són el taller per crear una serp d'aigua per la foguera de Sant Joan, al Parc Municipal, i un taller musical per a infants i nadons, a la Casa de Cultura. També en aquest marc familiar, aquella tarda començaran els espectacles familiars que s'aniran succeint cada dia, a les 19.30 h, al pati de l'escola Mare de Déu de Montserrat. Com a novetat, la 45a Trobada de Gegants s'ha mogut a les 18 h per evitar les hores punta de calor. 

A la nit, es podrà gaudir d'un dels actes més destacats de la programació d'enguany, el concert dels Figa Flawas, a la plaça Catalunya. L'actuació musical del grup de Valls anirà seguida de la Festa dels 80 i 90, a càrrec dels DJs Toni Peret i Pablo. La ciutadania podrà optar per altres propostes musicals en diferents espais de la vila: la Nit de Barraques, al Parc Municipal; la Festa Jove, a la plaça de l'Oli, i un concert d'èxits d'abans, amb Cafè Trio, a la plaça de la Sardana.

23 de juny

El diumenge començarà amb les Matinades que despertaran els carrers d'Olesa a partir de les 8 h. Un dels actes destacats del dia, serà la recepció del monument commemoratiu pels 40 anys d'agermanament amb el poble alemany Weingarten, que es farà a les 11 h a la rambleta del carrer Priorat. Durant el matí es repetiran les dues activitats infantils del dia anterior i la cercavila de la serp d'aigua creada. La cultura popular prendrà forma amb la tradicional rebuda de la Flama del Canigó i la revetlla, que se celebrarà al Llac del Parc Municipal amb un sopar de popular i l'encesa de la foguera. A les 20.30 i 23.30 h respectivament. Cerdeira destaca aquesta novetat "creada amb la voluntat de compartir un moment tan important amb tota la comunitat".

Audio file

Pel que fa a les propostes musicals del dia, al migdia es podrà assistir al vermut musical amb Cat Klezmer, a l'arbreda del Parc Municipal. La Parròquia Santa Maria acollirà un concert de corals d'Olesa, Abrera i Weingarten. La nit sonarà amb els concerts de revetlla que es repartiran entre la plaça Catalunya, amb un grup tribut a Mecano i The Tutsies; la plaça de l'Oli, amb Xarop de Nit; i la revetlla jove, al Parc Municipal, amb el grup olesà Lal'Ba com cap de cartell, seguit de Les Testarudes i The Papa's and The Popo's.

24 de juny

Sant Joan engegarà amb un nou acte de l'aniversari d'agermanament entre Olesa de Montserrat i Weingarten. En aquest cas es presentarà la restauració del monument commemoratiu del Parc Municipal. Al migdia, l'arbreda del parc, la divulgadora científica Lutravioleta representarà el seu espectacle familiar "Tot Catalunya". Tot seguit, es farà un nou vermut musical amb Anna d'Ivori.

La dansa d'arrel prendrà el protagonisme durant la tarda i nit amb l'esperat espectacle "95" de l'Esbart Olesà i el "Sardaxou" que organitza Olesa Sardanista a la plaça de la Sardana. El dia acabarà amb un nou concert jove al Parc Municipal, que comptarà amb un taller de maquillatge drag, i la popular "Nit de la Llum". Aquesta darrera activitat constarà de nou de la rua lluminosa que portarà als assistents des de davant l'ajuntament fins a la plaça Catalunya, on s'allargarà la festa amb els DJ Two Fucking. Des d'aquesta setmana ja es poden comprar amb antelació els materials lluminosos a través de Vivetix, passant-los a recollir a la Casa de Cultura. Ferran Cerdeira explica que "s'ha pres aquesta mesura per evitar cues i endarreriments a l'inici de l'espectacle".

Audio file

25 de juny

L'últim dia de les celebracions centrarà les seves activitats en la tarda-nit, començant per la ballada de sardanes amb la Cobla Vila d'Olesa, a l'arbreda del Parc Municipal. Posteriorment, s'aportarà un toc gastronòmic a la jornada amb els Tastets a l'arbreda de Cal Mané. Aquests estan organitzats per la Regidoria de Festes, la Regidoria de Promoció Econòmica i l'Associació de Comerciants i Botiguers d'Olesa. La cloenda de la festa arribarà amb el concert de La Nit del Canet, que tancarà els cinc dies festius amb una actuació musical que repassarà els èxits de la música en català.

Cerdeira lamenta no poder preparar actes de cloenda com els fanalets o els focs artificials degut a la situació climatològica que vivim. "Per motius de seguretat, no podrem mai més fer fanalets i a mi em sap un greu horrorós perquè era un tret identitari d'Olesa".

Audio file

Durant aquests dies, la ciutadania podrà visitar les paradetes d'artesania que ocuparan el tram del carrer Lluís Puigjaner que va de la plaça Catalunya al Llac del Parc Municipal. També es podran viure emocions a la fira d'atraccions que s'instal·larà al descampat del costat de la rotonda que comunica amb el Camí de La Puda. Aquestes activitats estaran operatives des del divendres fins al dilluns i dimarts, respectivament.

El regidor de Festes ha volgut agrair la participació de totes les entitats locals, destacant que "sense la seva col·laboració, no seria possible organitzar una festa major d'aquesta magnitud".

Audio file

Trobareu el detall de totes les activitats al programa adjunt en aquesta notícia.

Documents relacionats