Olesa commemora el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones
En el marc del 25N i amb l'objectiu de reivindicar i conscienciar sobre l’eliminació de la violència envers les dones, Olesa organitza del 9 al 26 de novembre diferents activitats.
El divendres 25 de novembre es commemora arreu el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Per reivindicar aquesta data, la Regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ ha preparat un programa d’activitats de sensibilització i de denúncia per promoure la reflexió i la sensibilització de la ciutadania sobre els diferents tipus de violència que pateixen les dones.
Fa unes setmanes es va convocar una comissió ciutadana oberta a totes les dones, col·lectius i entitats que ha servit per construir una celebració el més participativa possible. Laia Montes, regidora de Gènere, Feminisme i LGTBIQ+, comenta que "va ser una iniciativa molt important per poder conèixer les opinions de la ciutadania i incloure-la a la commemoració".
Les activitats del 25N han arrencat aquest dilluns, 6 de novembre, amb la il·luminació de color lila de la Torre del Rellotge com a símbol de la lluita contra la violència envers les dones. Aquesta es mantindrà d'aquest color fins al 26 de novembre. Però la primera va arribar el dijous 9 de novembre amb la xerrada "Si ens toquen a una, ens toquen a totes", a càrrec de l'Atzur Montserratí i Irene Sánchez Campins. On es va debatre entre la relació que hi ha entre les violències masclistes que pateixen les dones i les violències LGTBIQ-fòbiques. Montes destaca que "és molt important tenir clar que és una mateixa violència que té representacions diferents".
Dimecres 15, l'Escola d'Arts i Oficis amb el seu projecte "Accidents" proposa un taller de poesia i collage a la Biblioteca Santa Oliva, a càrrec de la Carla Grima. El 16 de novembre l'advocada especialista del SIAD d'Olesa, Lucía Ortiz, parlarà sobre la violència masclista en l'entorn digital. La regidora adverteix que "aquesta és una tendència preocupant que està creixent molt entre el jovent degut a les xarxes socials". La setmana acabarà el divendres 17 amb la xerrada "Què fer davant les violències masclistes?", a càrrec de l'advocada Carla Vall que ens parlarà sobre les eines per detectar aquestes violències.
El dijous de la setmana següent, 23 de novembre, Olesa Ràdio entrevistarà a Graciela Antencio, de la pàgina de referencia sobre feminicidis, Feminicidio.net. La biblioteca Santa Oliva se suma a la commemoració preparant una edició especial de l'Hora del Conte oberta al públic. Com en altres anys, durant el Mercat Ambulant del divendres 24, s'instal·larà un Punt Lila per informar a la ciutadania. El Punt Lila es repetirà aquella tarda, a la pl. Fèlix Figueras i Aragay, just abans de l'arribada de l'acte central d'aquesta celebració. El divendres 24, a les 18 h, es començarà a preparar la performance participativa que ha preparat Laltre col·lectiu. A continuació es farà la lectura de poemes antimasclistes, per part de l'associació Dones i Progrés, i del manifest unitari consensuat per la comissió ciutadana que es va formar per preparar el 25N a Olesa.
El dia de la commemoració, el 25 de novembre, l'Ajuntament ha preparat un bus per poder acostar a totes les persones que ho desitgin a la manifestació que s'organitza cada any a Barcelona. Montes recalca que "d'aquesta manera es deixa un espai a la reivindicació i es posen els mecanismes necessaris perquè les dones puguin assistir a aquesta manifestació". Totes les persones que vulguin reservar plaça ho poden fer a través de la plataforma Participa Olesa de Montserrat.
Per acabar, el diumenge 26 al migdia, el Consell Comarcal de Baix Llobregat organitza la 10a Marxa contra la violència masclista. Aquesta tindrà l'acte central al Parc de Torreblanca a Sant Feliu de Llobregat.
En el cartell adjunt a aquesta notícia es pot trobar tota la informació sobre cadascun d'aquests actes.