08/08/23

Consells de seguretat per a prevenir robatoris durant les vacances d’estiu

La Policia Local d’Olesa comparteix algunes recomanacions per protegir els domicilis i evitar sorpreses a la tornada de vacances.

Image
Consells de seguretat per a prevenir robatoris durant les vacances d’estiu

El mes d’agost és una de les èpoques de l’any on més s’incrementen els robatoris als domicilis davant l’absència dels propietaris, que aprofiten la temporada estival per marxar uns dies de vacances o fer escapades de cap de setmana. Davant aquesta situació, la Policia Local d’Olesa facilita a la ciutadania un seguit de mesures que poden ajudar a prevenir aquests delictes.

Isaac Aymerich, inspector en cap de la Policia Local d’Olesa de Montserrat, recorda que “és important destacar alguns consells de seguretat que són fàcils de portar a la pràctica i que ens poden ser molt útils”, i afegeix que “mentre nosaltres estem descansant després de tot un any de feina, malauradament hi ha persones que ens estan intentant robar”.

L’inspector en cap adverteix que les precaucions no només s’han de prendre als domicilis, sinó també a l’entorn virtual evitant les publicacions detallades del viatge a les diferents xarxes socials. Des de la Policia Local, es demana discreció i no difondre a aquests mitjans la intenció de fer un viatge, el destí, l’itinerari o els dies d’absència. De fet, es recomana penjar a les xarxes socials les fotografies de les vacances a la tornada o bé restringir el perfil perquè es mostrin les publicacions només als contactes.

Audio file

Aymerich també destaca no fer difusió davant desconeguts del projecte de viatges o vacances. “No cal explicar les nostres intencions a tot el veïnat, sinó només a família i als amics més directes perquè la informació pot arribar a terceres persones que no ens interessa que ho sàpiguen”, explica l’inspector en cap, que aconsella posar-se d'acord amb algun veí o persona de confiança perquè vigili l’habitatge durant el període d’absència i reculli la correspondència de la bústia, un dels principals indicadors de què no hi ha ningú a l’habitatge.

Audio file

Encara que pot semblar obvi, una de les primeres mesures que s’han de prendre és no deixar les claus amagades a l’exterior de l’habitatge, així com comprovar que tots els accessos, com és el cas de finestres i portes, estan tancats. Tanmateix, es recomana no baixar totes les persianes, deixant algunes pujades per a indicar que el domicili està habitat, i comprovar el bon funcionament dels sistemes de seguretat addicionals, com és el cas de les alarmes. Tot i això, si es compta amb il·luminació intel·ligent a casa, es pot activar de forma remota o utilitzar endolls programables perquè els llums s’encenguin i s’apaguin en diferents horaris. 

Audio file

Finalment, la Policia Local d’Olesa recomana fer un llistat inventariant els objectes de valor que hi ha al domicili, apuntant marques, models i números de sèrie si és necessari. Tot plegat, facilitarà la identificació dels objectes sostrets i una denúncia més específica en cas de robatori.

Mesures a tenir en compte durant el viatge

Tancar el vehicle quan estigui estacionat; evitar que els objectes que puguin incitar el robatori estiguin a la vista i guardar-los al maleter abans d’arribar al lloc de destí; evitar els descampats o zones poc transitades per deixar el cotxe; retirar la documentació de l’interior del vehicle quan estigui aparcat i instal·lar sistemes antirobatori o alarmes, són algunes de les principals accions preventives que es poden emprendre si es viatja en cotxe.

Per anar a la platja, és aconsellable portar els objectes imprescindibles i establir torns per entrar a l’aigua de manera que sempre hi hagi alguna persona vigilant les pertinences. 

En el cas de marxar a l’estranger, es recomana tenir a mà el número de telèfon de l’ambaixada o del consolat així com dels cossos de seguretat local.