04/10/21

Unes 300 persones participen en la commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans

El Parc Municipal va acollir diumenge l'acte, que va tenir com a gran protagonista el concert ofert per la formació liderada per Neus Mar.

Image
Unes 300 persones assistents al Dia Internacional de la Gent Gran

Unes 300 persones van gaudir ahir, diumenge, amb l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Persones Grans que l’Ajuntament d’Olesa va oferir al Parc Municipal. En una jornada que amenaçava pluja, la música de la formació liderada per Neus Mar va servir per espantar els núvols i per escalfar els cors d’un col·lectiu, el de la gent gran, que ha rebut especialment l’impacte de la pandèmia. Per aquesta raó jornades com la de diumenge són especialment ben rebudes per les persones participants i generen una especial satisfacció al Departament de Benestar Social de l’Ajuntament i a les entitats que treballen també per les persones d’edat, com Creu Roja, l’associació de Voluntaris d’Olesa i l’Espai de la Gent Gran.

L’acte va estar presidit pel regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, que va celebrar poder commemorar, un any més, la diada de les persones grans. El regidor va destacar que enguany, com a regal, els assistents a l’acte havien rebut una manta, símbol de l’abric i acompanyament que se’ls ofereix des dels Serveis Socials municipals.

Jordi Martínez va voler agrair la tasca que fan Creu Roja, l’associació de Voluntaris d’Olesa i l’Espai de la Gent Gran, i especialment la dedicació dels Serveis Socials, posant com a exemple la bona gestió feta arran l’incendi que el passat 11 de setembre va afectar un bloc de pisos de Sant Bernat. El regidor també va rebutjar el significat que sovint se li dona a la paraula “vell” i va reivindicar significats com ara “savi, expert, il·lustrat, assenyat...”.

Tot seguit, el regidor de Benestar Social va llegir el manifest elaborat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat en commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans 2021, una diada promoguda per l’ONU amb l’objectiu de situar les persones grans al centre d’interès mundial per un dia.

El manifest destaca que el col·lectiu continua patint “desigualtats i discriminacions”, així com missatges “discriminatoris i deshumanitzadors que s’han fet especialment evidents durant la pandèmia de la covid-19”. La pandèmia, de fet, diu el manifest, ha afectat de manera especial a les persones grans, no només per la pèrdua de vides sinó també pels “confinaments i restriccions, l’aïllament social, l’aturada o demora en visites mèdiques, tractaments o intervencions quirúrgiques”.

La situació a les residència, indica el manifest, “continua sent especialment dura pel que fa a la gestió de visites dels familiars, sortides i confinaments en cas d’algun positiu”. I els centres de dia i les atencions domiciliàries “tampoc han recuperat encara la normalitat”. Tot amb un procés accelerat de digitalització que s’ha desenvolupat “deixant enrere a moltes persones, no només les persones grans”.

El manifest remarca que l’envelliment de la població és un repte per a governs i organitzacions de tot el món, ja que l’allargament de la vida té “conseqüències socials, sanitàries i econòmiques que cal abordat des d’una estratègia global en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Per tot plegat, diu el text, les persones grans del Baix Llobregat volen reivindicar “la nostra plena ciutadania, la vellesa com a patrimoni col·lectiu i l’experiència i trajectòries vitals com a base per a la construcció d’una societat respectuosa, igualitària i de pau”.

Acabats els parlaments, les prop de 300 persones assistents a l’acte van poder gaudir amb l'excel·lent concert ofert per la cantant Neus Mar, acompanyada d'Emilio Sánchez a la guitarra; Enric Canada a les percussions, i Sònia Zurriaga a l'acordió.