17/10/22

Olesa commemora el Dia Internacional de les Persones Grans amb una gran festa

Unes 400 persones es van donar cita diumenge a L’Escorxador en una celebració organitzada pel Departament de Benestar Social de l'Ajuntament d'Olesa amb la col·laboració de l’Associació de Voluntaris d’Olesa, Creu Roja, l’Espai de la gent gran i l’Associació de Veïns de la Central.

Image
Jordi Martinez junt amb els organitzadors de les Associacions participants a la festa del Dia Internacional de les persones grans.

L'Escorxador es va omplir diumenge a la tarda de gom a gom amb la festa de commemoració del Dia Internacional de les persones grans, organitzada pel Departament de Benestar Social de l'Ajuntament d'Olesa amb la col·laboració de l’Associació de Voluntaris d’Olesa, Creu Roja, l’Espai de la gent gran i l’Associació de Veïns de la Central. La festes va aplegar unes 400 persones.

El regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, va fer la presentació de l'acte incidint en “les diverses mirades” que han de fer les persones, en aquest cas les persones d’edat, que “mirant enrere” veuen dos anys en els quals la covid-19 ha fet estralls entre el col·lectiu.

Jordi Martínez també va recordar la molta feina que fa la Regidoria de Benestar Social, en la qual, va dir, “s’ha passat d’un pressupost de mig milió d’euros a un d’un milió i mig d’euros”.

Tot seguit, el regidor va fer lectura del manifest del Dia Internacional de les persones grans, que enguany ha tingut com a lema “La resiliència i les contribucions de les dones grans”, destacant la capacitat de les dones grans d’afrontar amb èxit situacions desfavorables, adaptar-se i recuperar-se.

El manifest també remarca l’objectiu del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat de fer seus els objectius de Nacions Unides per a aquest 2022:

1. Destacar la resiliència de les dones grans front les desigualtats ambientals, socials, econòmiques i de per vida.

2. Sensibilitzar sobre la importància de disposar de dades desagregades per sexe i edat.

3. Fer una crida per a que s’inclogui a les dones grans al centre de totes les polítiques, assegurant la igualtat de gènere.

4. Estudiar la funció de les polítiques i els marcs jurídics per garantir la privacitat i la seguretat de les persones grans en el món digital.

5. Posar en relleu la necessitat d’un instrument jurídicament vinculant sobre els drets de les persones grans i d’un enfoc intersectorial de drets humans centrat en la persona per una societat per a totes les edats. El manifest recorda, en aquest sentit, que des del 2016 reclama l’aprovació d’una Llei de Gent Gran a Catalunya.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Voluntaris d'Olesa, Mari Carmen Manzanares, també va voler adreçar unes paraules a les persones assistents abans de fer l'homenatge a les persones centenàries del municipi. Manzanares va posar en valor “la saviesa i els valors que aporten les persones grans a la societat”. Enguany les persones centenàries que van rebre un reconeixement van ser Rosa Flores i Joan Castellet.

La festa va continuar amb el concert de "Els guateques de Rony Lomas", que van fet ballar i cantar de valent a tothom.