24/11/23

Resum Ple ordinari del mes de novembre

Tres mocions sobre la creació del Consell de la Gent Gran al municipi; el conflicte d’Israel i Palestina i de suport al poble palestí, i contra la tramitació d’una llei d’amnistia van ser els temes principals tractats al Ple ordinari del mes de novembre, celebrat dijous al vespre. Només una de les mocions, la referent al conflicte entre Israel i Palestina, va ser aprovada.

 

Image
Resum Ple ordinari del mes de novembre

La moció, presentada pels grups municipals de Bloc Olesà-CUP i ERC, insta la comunitat internacional a garantir el compliment de les resolucions de l'ONU, reclama la retirada de l'exèrcit israelià de la Franja de Gaza i demana la solidaritat i suport a la població palestina. També expressa la necessitat d’enviar ajuda humanitària i de donar suport a entitats i organitzacions que treballen en defensa dels drets humans. Finalment, la moció insta el govern espanyol a fer d’intermediari en l’àmbit internacional per posar fi al conflicte.

Les regidores de l’equip de govern Anna Valero i Laia Montes van presentar la moció de manera conjunta. El text expressa la preocupació pels recents esdeveniments i l’agreujament del conflicte entre Palestina i l’Estat d’Israel.

Audio file

També destaca la “colonització” iniciada pel govern d’Israel al segle XX a Palestina i assenyala que la situació “s’ha intensificat, especialment des de la matinada del 7 d’octubre”, condemnant l’atac de Hamas perpetrat en terreny israelià i els atacs sobre la població de la Franja de Gaza.

Audio file

Durant el debat, la regidora de Ciutadans, Vanesa Carrasco, tot i lamentar no haver pogut participar en la preparació de la moció, va expressar estar d’acord amb gran part del text però en desacord amb “la forma partidista amb la qual s’intenta portar endavant la moció en lloc de centrar-se en l’oposició a la guerra i l’exigència d’un alt al foc definitiu”. En aquest sentit, la regidora va defensar una moció presentada per Ciutadans al Parlament i que, segons Carrasco, “creiem que és la que s’hauria d’estar debatent”.

Audio file

Des d’Olesa Oberta-En Comú Podem, el regidor Samuel Rodríguez, també va criticar la falta de “treball conjunt” entre els grups polítics abans de la presentació de la moció. Rodríguez va elogiar la contextualització històrica que el text fa del conflicte, la sol·licitud de mesures sanitàries i la condemna de l’extermini sistemàtic i els crims de guerra. Ara bé, va qüestionar l’ús de l’expressió “conflicte” en lloc de “genocidi” per a descriure la situació entre Israel i Palestina. 

Audio file

El regidor de Junts per Olesa, Domènec Paloma, va posar l’accent en la condemna a l’atemptat terrorista perpetrat el 7 d’octubre. També va destacar que, tant Israel com Palestina, pateixen les conseqüències “d’un govern israelià d’extrema dreta”. El regidor va fer una crida a la comunitat internacional perquè intervingui i detingui les accions del govern israelià, destacant que la situació ha arribat “a un punt crític”.

Audio file

Des del PSC, el regidor Fernando Vicente va donar suport a la moció, subratllant la creença que “s’està vulnerant el dret internacional” i advocant per treballar cap al reconeixement de l’Estat de Palestina. Segons el regidor, “condemnem l'atac de Hamas i també el genocidi que està cometent l'estat d'Israel".

Audio file

Els dos grups ponent de la moció van defensar el text proposat. La regidora d’ERC, Anna Valero, va admetre que, si bé al text no apareix la paraula “genocidi”, sí ho fa la definició d’aquest terme, que és “actes indiscriminats amb la intenció de destruir totalment o parcialment un grup”. 

Audio file

Des del Bloc Olesà-CUP, Laia Montes va admetre que “la moció no és partidista, ja que les diferències en el llenguatge evidencien que no estan en el mateix punt ni defensen el mateix discurs. Mentre alguns parlen de guerra, nosaltres ens referim a genocidi, la qual cosa fa impossible una moció conjunta en aquest sentit”. 

Audio file

La moció conjunta de Bloc Olesà-CUP i ERC va quedar aprovada amb els vots favorables del PSC (5), Bloc Olesà-CUP (6), ERC (4) i Olesa Oberta-En Comú Podem (1), l’absteció de Ciutadans Olesa (1) i Junts per Olesa (1), i el vot en contra del PP (1).

Rebutjada una moció de creació d’un Consell de la gent gran al municipi

El PSC a Olesa de Montserrat va presentar conjuntament amb Ciutadans Olesa una moció per la creació del Consell municipal de la gent gran.

El regidor del grup municipal del PSC, Fernando Vicente, va ser l’encarregat de defensar aquesta moció.  Tot i que el regidor va reconèixer que “des del Departament de Benestar Social es fa una excel·lent feina, tant en l’àmbit tècnic com polític, per millorar la vida de la gent gran”, també va dir que el text de la moció volia donar “un pas més enllà” i donar resposta a les necessitats de les persones de més de 64 anys, que a Olesa de Montserrat representen un 17% de la població. 

Vicente va argumentar que des del grup municipal socialista la intenció era “impulsar programes socials de participació de les persones grans en totes les activitats i esdeveniments del territori”. “És important mantenir un vincle amb un grup d’edat que ha assolit un coneixement sobre la societat que molts dels que estem aquí, no tenim”, va afegir el regidor socialista.

Audio file

En aquest context, Vicente va plantejar al ple impulsar la creació d’un Consell municipal de la gent gran amb la intenció de millorar la representació i atenció de les necessitats especials d’aquest col·lectiu. A més de destacar que Olesa de Montserrat no disposa d’un consell específic per a la gent gran, Vicente va incidir en què el municipi no compta amb cap representant al Consell de la gent gran del Baix Llobregat. “Volem treballar l’envelliment actiu i donar veu i que sigui escoltat aquest sector de la població”, va dir Vicente.

La regidora Vanesa Carrasco va explicar que des de Ciutadans Olesa s’havien sumat a la moció del Partit Socialista perquè anava en la línia del programa del partit i “fins i tot en la d’una moció que estem preparant”. Carrasco va afegir que al municipi “hi ha prop de 2.000 persones de més de 65 anys que viuen soles i en moltes ocasions han d’afrontar a una solitud no desitjada que requereix de l’acompanyament de l’administració”. 

Audio file

En el torn de debat, el regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, es va mostrar d’acord a la creació d’un Consell municipal de la gent gran “com un punt d’inici d’un procés de reivindicació d’aquest col·lectiu que, a més de relacionar-se amb l’Ajuntament a través d’entitats i associacions, pugui determinar les seves prioritats reals de manera directa”. D’altra banda, Rodríguez es va mostrar favorable a comptar amb representació del municipi al Consell de la gent gran del Baix Llobregat, destacant que “dels 30 municipis que conformen la comarca, 17 n’aporten representants”.

Audio file

El regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, va agrair la valoració positiva del Partit Socialista envers la feina que desenvolupa el Departament de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa i va afegir que, des de l’equip de govern, es comparteixen una gran part dels motius de la moció. Ara bé, Martínez va manifestar que “aquelles mocions que es volen aprovar tàcitament, es bo parlar-les abans”.

Audio file

El regidor va recordar que davant la necessitat de millorar la detecció, l’atenció i la intervenció d’aquest col·lectiu, l’ajuntament va crear una unitat específica de la gent gran amb un equip format per dues treballadores socials i una treballadora familiar. A més, Martínez va exposar que, des del Consell de Benestar Social, es va impulsar la Xarxa de la gent gran en situació de vulnerabilitat; la taula de necessitats bàsiques per a donar resposta a casos d’urgència; el projecte “Olesa a l’aguait” adreçat a situacions de solitud no desitjada, i l’increment de la dotació als serveis de teleassistència i atenció domiciliària per evitar les llistes d’espera, entre d’altres accions.

Segons el regidor, “no tenim un Consell de la gent gran però sí estructures que s’assemblen”. Quant a la representació al Consell de la gent gran del Baix Llobregat, Martínez va argumentar que només participen un 55% dels municipis de la comarca i que “ens queda en un lloc molt desavinent per anar-hi des d’Olesa”.

Audio file

El regidor de Benestar Social també va voler indicar que el PSC no havia assistit mai, “tot i ser convidats”, als vuit consells de Benestar Social convocats des del gener del 2019 fins al setembre del 2023: “si realment hi ha una preocupació pel benestar de la gent gran, podrien haver participat en les reunions”, va dir. Per aquesta raó va demanar el PSC deixar sobre la taula la moció per treballar-la millor o bé retirar-la.

Des del PSC, Fernando Vicente va respondre que “els consells són per a la ciutadania, no per als polítics, i no cal anar per saber quan no funcionen”. A més, el regidor va avançar que, a partir d’ara, el grup municipal socialista presentarà una moció a cada sessió plenària “i esperarem que alguna s’aprovi i, si no, continuarem intentant-lo”.

Finalment, la moció per a la creació d’un Consell de la gent gran al municipi va quedar rebutjada. A favor hi va votar el PSC (5), Olesa Oberta-En Comú Podem i la regidora de Ciutadans Olesa. Bloc Olesà-CUP (6), ERC (4) i Junts (2), van votar en contra, i el Partit Popular s’hi va abstenir. 

Rebutjada una moció del Partit Popular contra la tramitació d’una llei d’amnistia

L’exposició de motius de la moció, defensada per la regidora popular Jesica Fernández, destaca que la llei d’amnistia aprovada l’octubre de 1977 va respondre a la necessitat de “reconciliació nacional, sent una demanda social i imprescindible per a impugnar l’ordenament jurídic de la dictadura”. També destaca que l’amnistia “va contribuir a posar fi a la repressió soferta per una part de la societat espanyola, consolidant així el camí cap a la democràcia”.

Segons la regidora, “en una democràcia europea consolidada, com és l’espanyola de 2023, una amnistia atempta contra alguns dels principis bàsics de l’Estat de Dret”. 

Audio file

La regidora de Ciutadans Olesa, Vanesa Carrasco, va indicar que des del seu grup es coincideix amb el fons de la proposta, però la moció presenta “algunes incongruències molt del PP”. També va aprofitar per  recordar que el Partit Popular també havia concedit indults i amnisties en el passat.

Ciutadans va reiterar la seva oposició “a qualsevol indult o amnistia, perquè crea ciutadans de primera i de segona categoria” i va argumentar que “la amnistia va en contra de la separació de poders i dels drets fonamentals dels ciutadans”. A més, Carrasco va considerar que “la llei d’amnistia insta als independentistes a repetir les seves accions” i que des de Ciutadans es farà tot el possible per frenar-les.

Audio file

El regidor Samuel Rodríguez, d’Olesa Oberta-En Comú Podem, va parlar en favor de la constitucionalitat de l’amnistia i va presentar exemples de països europeus com França, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Irlanda i Suècia, que han aplicat amnisties en diverses ocasions, “tot i que el seu ordenament jurídic no ho senyala expressament”.

Audio file

Des de Junts per Olesa, el regidor Ferran Cerdeira va iniciar la intervenció dient al PP que “des de Junts per Olesa tenim respecte absolut per la diversitat d’opinions, no com vostès, un partit que persegueix tot allò que no combrega amb les seves idees”.

Audio file

Cerdeira va mostrar la seva solidaritat amb la pressió que ha viscut el Partit Socialista a les manifestacions recents davant de la seu del partit a Madrid, i va instar al Partit Popular a comprendre que, malgrat hagin guanyat les eleccions, no sumen majoria “ni la sumaran mentre Catalunya i el País Basc continuïn dins d’Espanya”.

El regidor de Junts per Olesa, Domènec Paloma, va incidir en que el primer acord de la moció presentada pel PP, on “es refusa qualsevol tipus d’amnistia o indult, sigui quin sigui el delicte” oblida que el govern del Partit Popular va posar en marxa al 2012 l’amnistia fiscal “que va donar el perdó a més de 30.000 defraudadors. Quan els va interessar, sí que la van fer”.

Audio file

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, d’ERC, va acusar els tribunals “de colpejar durament el col·lectiu independentista i català”, atribuint part de la responsabilitat al Partit Popular. “Vostès van fer una amnistia generalitzada al 2012 que va legitimar el frau. Per tant, això també desqualifica els acords de la moció on diuen refusar i rebutjar qualsevol tipus d’amnistia o indult”, va afegir l’alcalde. 

Des del Bloc Olesà-CUP, el regidor Marc Serradó es va manifestar en la mateixa línia. Per al regidor, la moció presentada per el PP “destil·la odi, revenja, autoritarisme i incoherència amb el que el seu partit ha fet en aquest país durant molts anys”. Per a Serradó, la llei d’amnistia “s’ha de treballar perquè inclogui el màxim de persones possible i no pot ser en cap cas un pacte d’oblit i una renúncia al dret democràtic de l’autodeterminació dels pobles”.

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va expressar el seu agraïment a Junts i a ERC pel suport que ha permès la formació del govern del PSOE a Madrid, considerant que aquest acord “contribueix a reforçar la convivència”. Vicente va afirmar que els socialistes seguiran treballant durant els pròxims quatre anys “per un govern de progrés que millori la vida de la gent”.

“No entraré en baralles absurdes”, va respondre la regidora del PP, Jessica Fernández, que va afegir que l’única cosa que podia dir era “me gusta la fruta” fent referència a una frase que inicialment el PP va dir que havia pronunciat la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, quan es va referir amb un insult al president del govern Pedro Sánchez durant el debat d’investidura.

Domènec Paloma, regidor de Junts per Olesa, va qualificar la intervenció de la regidora del PP com a “desafortunada” i va manifestar que “el PP és incapaç d’assumir un resultat a les urnes”.

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent,  també va criticar l’“actitud provocadora” de Fernández, afirmant que “el seu comentari de me gusta la fruta no sé a qui es referia, però en tot cas tots tenim molt clar què és el que ha volgut dir”. Per això va assenyalar que, malgrat les diferències polítiques, “no es pot faltar el respecte”.

La moció del Partit Popular contra la tramitació d’una llei d’amnistia va quedar rebutjada amb els vots contraris del PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa i Olesa Oberta-En Comú Podem. Hi van votar a favor PP i Ciutadans.

Obres d’especial interès

El Ple municipal va aprovar dijous, amb els vots favorables de totes les formacions polítiques excepte el PP -que s’hi va abstenir-, declarar d’especial interès municipal les obres de rehabilitació de les façanes de quatre edificis situats al carrer de Sant Antoni, 12; al carrer de Francesc Macià, 126, i al Passeig del Progrés, 46. També les obres per a la construcció de 28 habitatges i 21 aparcaments al solar situat al número 1 del carrer de Miquel Coll i Alentorn per a la creació d’habitatges de lloguer protegit.

Aquestes declaracions suposen una bonificació del 95% de la quota de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes dels grups municipals, entre d’altres qüestions, el PSC va demanar una revisió de les dades mostrades i els ingressos reals dels càrrecs electes al portal de transparència de l’Ajuntament d’Olesa; una actualització de les tarifes d’aigua, i l’arranjament d’una fuita d’aigua a la piscina municipal d’estiu. El PP va qüestionar l’aportació de l’Ajuntament als lots de menjar que gestiona el Voluntariat Vicencià. Olesa Oberta va preguntar sobre temes relacionats amb el benestar animal. 

Quant a les preguntes del públic, les qüestions van girar al voltant del Parc de la Memòria i el carril de rodat per a bicicletes i vehicles de mobilitat personal. També es va fer un agraïment per l’aprovació de la moció en suport al poble palestí.