31/05/21

Olesa treballa en el projecte "Entorn sense Fum" per prevenir l'inici del tabac i crear espais sense fum

Avui, 31 de maig, se celebra el Dia Mundial sense Tabac, amb l'objectiu de destacar els riscos que té per a la salut el seu consum, i en aquesta línia, des de l'Ajuntament d'Olesa s'està treballant en un projecte per prevenir el consum de tabac entre els joves o retardar-ne l’inici, amb informació, sensibilització i creant espais sense fum.

Image
Cartell Entorn sense fum, espai vital

Avui, 31 de maig, es commemora el Dia Mundial Sense Tabac, aquest any amb el lema “Deixar de fumar, la teva altra vacuna”, i s'emmarca dins  de la 22a Setmana Sense fum, que se celebra del 25 al 31 de maig.

L'objectiu d'aquesta commemoració és destacar els riscos que té per a la salut el consum del tabac, sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.

En aquesta línia, des del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa es treballa en el projecte "Entorn sense fum" que té per objectiu prevenir l’inici del consum del tabac i l’exposició al fum ambiental en la població infantil i jove evitant que en el seu entorn habitual hi hagi persones fumant, sensibilitzant als adults com referents modelitzadors i informant als menors del risc del consum de tabac.

Aquest és un projecte comunitari d’àmbit municipal que va impulsar la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de prevenir el consum de tabac entre els joves o, secundàriament, retardar-ne l’inici, mitjançant actuacions en l’àmbit comunitari. 

“Entorn sense fum” pivota sobre tres eixos, que són, els infants i els adolescents, on s'informa sobre els riscos del tabac, mitjançant activitats relacionades, així com prevenir l’inici en el consum de tabac entre aquests col·lectius. Un segon eix és els espais, per a regular el consum de tabac i de cigarretes electròniques en els entorns seleccionats, tot informant-ne els usuaris amb la col·locació d’una placa que senyalitzarà l’espai com a “Entorn sense fum”. I el tercer, els adults, que contempla actuacions per sensibilitzar-los sobre el seu paper de models de cara als infants.

El projecte es basa en el fet que el comportament dels adults té una marcada influència sobre l’adopció de l’hàbit tabàquic en els infants i joves i és per això que se centra a evitar la presència d’adults fumant en aquells entorns exteriors que són freqüentats pels infants i joves. 

La senyalització dels espais es farà per fases; inicialment és senyalitzarà els edificis i equipaments municipals i posteriorment s’ampliarà a llars d’infants i centres educatius de primària i secundària, Casal Cívic, Biblioteca, centres culturals i altres entrades de centres de lleure amb presència d’infants i joves.

Per assolir els objectius serà necessària la implicació de tots els agents implicats: Comunitat educativa, Centre Atenció Primària i població en general.

Guia d'ajuda per deixar de fumar en 4 passos del departament de Salut

Consells per deixar de fumar del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya