25/07/23

Ferran Cerdeira: “l’Ajuntament d’Olesa liderarà el projecte de crear comunitats energètiques locals”

Ferran Cerdeira comença la seva trajectòria a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat assumint la nova regidoria d’Aigua i Energia, i també la de Festes.

Image
Ferran Cerdeira, regidor d’Aigua i Energia i Festes

Vinculat des dels 16 anys a l’espai del que actualment és Junts per Olesa, Ferran Cerdeira ha reconegut que, des de sempre, manté un interès especial pel servei públic. Per aquest motiu, el regidor estrena aquesta nova etapa amb “emoció i moltes hores de feina per desenvolupar tasques des de l’equip de govern”. Cerdeira ha assumit per al mandat 2023-2027 la regidoria de nova creació d’Aigua i Energia i també la de Festes.

El regidor ha avançat que un dels principals reptes que té la intenció d’impulsar des de la seva regidoria és la creació de comunitats energètiques locals, que és "una de les propostes que portàvem les tres formacions polítiques de l’equip de govern al programa electoral. Tot i que alguns municipis ja les han impulsat, és una qüestió emergent que requeria un nou espai polític per a la seva gestió”. D'aquí la creació d'una regidoria d'Aigua i Energia, ja que "en el context actual marcat pel canvi climàtic, quan s'han de prendre decisions mediambientals importants, l’energia ha d’anar de la mà de l’aigua”, ha explicat Cerdeira. 

Audio file

Segons Ferran Cerdeira, el camí per a la creació de comunitats energètiques és llarg i necessitarà un desenvolupament per fases: “és un àmbit que implica un canvi de paradigma en la concepció de l’energia i del seu consum a escala local”.  De fet, una de les claus de les comunitats energètiques locals consisteix en aconseguir que gran part de l’energia que es consumeix al municipi sigui produïda a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels edificis, tant públics com privats.  “L’Ajuntament d’Olesa liderarà aquest projecte i la ciutadania pot ser pionera a tota Catalunya”, ha manifestat Cerdeira. 

Audio file

Més enllà de la creació de comunitats energètiques, la regidoria d’Aigua i Energia també té l’objectiu de redactar un pla de transició energètica que faci avançar el municipi cap a la neutralitat de carboni l’any 2050.

Quant a la gestió de l'aigua, i malgrat que “l’escenari de l’aigua és complicat arreu de cara al futur, la Comunitat Minera Olesana fa a Olesa una gestió excel·lent que és model d’èxit a tot Catalunya”.

Crear plans d’estalvi d’aigua en els edificis municipals o conscienciar la població sobre els diferents models de consum són alguns dels temes que Cerdeira té la intenció de desenvolupar des de la seva regidoria.

Audio file

Pel que fa a la Regidoria de Festes, Cerdeira ha destacat que és un departament consolidat que "compta amb un gran equip tècnic". El regidor s’ha compromès a seguir la mateixa línia dels mandats anteriors: “es fan festes cada cop més exitoses i que agraden molt a la població. El repte és revisar què es pot millorar”. 

El regidor ha valorat molt positivament el pacte al qual van arribar les forces polítiques que formen part de l'equip de govern tripartit: “des de Junts sempre s’ha buscat el pacte i el diàleg. Amb els resultats electorals sobre la taula, es va decidir que valia la pena apostar per una entesa entre tres forces polítiques independentistes, progressistes i catalanistes que compartíem molts punts de programa”. De fet, Cerdeira ha qualificat l’acord polític com “un exercici de responsabilitat pel bé de la vila i que deixa a totes les parts satisfetes”.

Audio file

Graduat en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial i experiència professional a l'administració pública

Nascut a Olesa de Montserrat, Ferran Cerdeira és graduat en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial per la Universitat Autònoma de Barcelona. També té un màster en Geoinformació a la mateixa universitat.

Té experiència laboral en el sector de la restauració i l'alimentació. També ha treballat com a becari al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i a l'empresa de desenvolupament urbà Barcelona Regional.