28/01/09

EL CONSELLER DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES PÚBLIQUES SIGNA AMB L´ALCALDE EL CONVENI DE DESENVOLUPAMENT DE LA LLEI DE BARRIS

El Conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i l'Alcalde d'Olesa, Jaume Monné, ha signat aquest mateix migdia el conveni entre l'Ajuntament d'Olesa i el govern de la Generalitat per al desenvolupament del projecte d'intervenció integral del Nucli Antic d'Olesa. Tant el conseller Nadal, com l'Alcalde Monné han destacat un cop més l'alt esforç inversor que fa tant l'administració local com l'autonòmica amb l'objectiu de revitalitzar el barri històric de la població a partir de millores a la via pública, ajudes per a la rehabilitació de façanes, la creació de zones verdes, i la dinamització social i cultural del barri, entre d'altres. El conseller Joaquim Nadal, ha posat el projecte de rehabilitació de Cal Puigjaner com a exemple del que pretén arreu del territori la Llei de Barris: revitalitzar barris en perill de degradació.

El Conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal ha visitat avui Olesa per signar el conveni per a la posada en marxa del projecte d'intervenció integral al nucli antic, inclòs dins la Llei de barris de la Generalitat. Nadal, que s'ha mostrat satisfet pel projecte presentat per l'Ajuntament d'Olesa, ha destacat l'enorme esforç inversor de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament per poder actuar de forma directe al barri del Nucli Antic.

El conseller ha fet servir l'edifici de Cal Puigjaner com a exemple del que pretén, arreu del territori, la Llei de Barris: revitalitzar barris en perill de degradació.

Per Nadal, el conjunt d'actuacions que es faran els propers 4 anys amb els prop de 8'5 milions d'euros, permetran ajudar a crear una dinàmica nova que revitalitzi el barri del Nucli Antic.

El conseller Nadal, ha fet servir també la seva primera visió que ha tingut d'Olesa per explicar el que pot significar pel municipi el desenvolupament del projecte. És a dir, la intervenció directe de les administracions en la millora de l'espai públic i la possibilitat també de que els veïns del barri es puguin acollir a ajudes per a la rehabilitació d'edificis particulars permetran canviar la realitat actual del Nucli Antic.

Finalment, el màxim responsable del PTOP ha remarcat també que l'aportació de la Generalitat i de l'Ajuntament en el projecte d'intervenció integral al Nucli Antic, és superior als ajuts rebuts per Olesa des del Fons Estatal d'Inversió Local.

Nadal ha recordat a l'Alcalde Monné però, que ara és responsabilitat del consistori olesà el bon desenvolupament del projecte. I és per això que ha demanat a l'Alcalde que sàpiga escoltar les necessitats del barri.

També l'Alcalde Jaume Monné ha destacat l'esforç econòmic que suposa per l'Ajuntament d'Olesa la inversió de més de 4 milions d'euros al barri del Nucli Antic, i ha mostrat la satisfacció per haver rebut també el suport de la Generalitat de Catalunya. Monné ha recordat, com ja feia el conseller, amb quin objectiu es va presentar el projecte del Nucli Antic a la cinquena convocatòria de Llei de Barris.

Monné ha destacat que entre el conjunt d'actuacions previstes, les més destacades i que poden comportar un major canvi pel barri és la intervenció que suposarà el cobriment de la riera de Can Carreras, la rehabilitació de Cal Puigjaner com a referent cultural i la rehabilitació de Cal Repisa com a espai de revitalització social.

Jaume Monné aprofitava la visita del conseller per anunciar també el que serà el lema projecte d'intervenció integral del Nucli Antic: "Per Viure'l".

També l'Alcalde ha recordat que la actuació més imminent a fer és la pavimentació de la riera de Can Llimona.

Finalment Monné ha agraït el suport de la Generalitat, ha expressat el seu desig que la crisi econòmica no afecti el desenvolupament del projecte i ha mostrat la seva voluntat que el projecte sigui una realitat tal com està previst.

La visita a Olesa del conseller Joaquim Nadal servia també per inaugurar oficialment l'Oficina del Nucli Antic ubicada a la Casa de Cultura.

El conseller Joaquim Nadal arribava a Olesa, ahir cap a la 1 del migdia, després d'haver visitat també Esparreguera, també per signar el conveni per la Llei de barris; i Abrera, on ha visitat avui el tram desdoblat de la línia Llobregat-Anoia d'FGC entre Martorell i Olesa de Montserrat.

Aquesta actuació, que recordem es va completar a la tardor, ha inclòs la construcció d'un nou tram de via de 8 quilòmetres de longitud, en paral·lel al tram de via única existent, per tal de facilitar el creuament de trens i millorar les freqüències de pas al ramal de Manresa. A més, s'han millorat les estacions d'Abrera i Olesa de Montserrat, s'han construït 2 nous passos per creuar les vies amb seguretat i s'han instal·lat pantalles acústiques per minimitzar els sorolls a les àrees urbanes. El projecte ha comptat amb una inversió total de gairebé 50 milions d'euros.

El projecte s'emmarca dins del pla impulsat pel Govern per al desenvolupament dels metros comarcals, per reduir a més de la meitat les freqüències de pas a les comarques de l'Anoia, el Baix Llobregat i el Bages, i donar resposta a l'important creixement de la demanda a les poblacions de la línia en aquestes àrees. Així, al febrer del 2008 es van posar en servei els metros comarcals, un cop completat el desdoblament de via entre Barcelona i Martorell, així com un primer tram entre Martorell i Olesa.

Amb aquesta actuació es va aconseguir incrementar les freqüències al ramal de Manresa – Barcelona de 30 a 20 minuts. Així, ara circulen 3 trens cada hora en hores punta, en comptes dels 2 que circulaven abans.

Pel que fa al servei de la línia S4 entre Barcelona i Olesa de Montserrat, també ha incrementat la seva freqüència amb un tren cada 15 minuts, enfront dels 30 minuts d'abans.

Finalment, pel tram Barcelona – Martorell circula un tren cada 5 minuts en hora punta, quan abans ho feia cada 8:30 minuts.

Això sí, l'augment de la freqüència de pas ha fet que desapareguin els trens semidirectes, i per aquesta raó, el temps de trajecte entre Olesa i Barcelona, en algunes hores, s'ha incrementat, fet que ha comportat la queixa d'alguns usuaris olesans.

A partir de l'estiu va entrar en funcionament la totalitat dels 8 quilòmetres nous de doble via entre Martorell i Olesa de Montserrat. Aquesta actuació, que s'ha completat aquesta tardor, ha aportat més regularitat a la línia, atès que en cas d'incidències, permet disposar d'un espai que funcioni d'apartador i minimitzi possibles afectacions en els horaris i les freqüències dels trens.

D'altra banda, amb l'objectiu de continuar treballant en la millora del servei, FGC ha comprat 9 trens nous de la sèrie 213, amb els quals tota la flota que circula a la línia Llobregat-Anoia quedarà homogeneïtzada. La implantació dels nous trens, més moderns, còmodes i adaptats a persones amb mobilitat reduïda, es completarà aquesta primavera, la qual cosa comportarà la retirada definitiva dels 10 darrers combois de la sèrie 211 que van entrar en servei l'estiu del 1987.

El desdoblament del tram entre Martorell – Enllaç i Olesa de Montserrat ha inclòs la construcció d'un nou tram de via de prop de 8 quilòmetres de longitud en paral·lel a la via única existent. El nou tram de via s'inicia a l'estació de Martorell - Enllaç i discorre en paral·lel i a la dreta de la via existent en una longitud de 2,5 quilòmetres, fins a arribar al sud del terme municipal d'Abrera, on la doble via passa a situar-se a l'esquerra de la via existent. El tram desdoblat finalitza 2 quilòmetres al nord de l'estació d'Olesa.

El conseller Joaquim Nadal ha pogut visitar, doncs, aquest matí, aquest desdoblament de via, abans de dirigir-se primer a Esparreguera i després a Olesa, on ha vingut a signar el conveni per al desenvolupament del projecte d'intervenció al nucli antic inclòs a la Llei de barris.

Aprofitant la visita del Conseller Joaquim Nadal a Olesa, des d'Olesa Ràdio hem volgut conèixer també la posició del conseller davant diferents qüestions que relacionades amb Olesa depenent del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Joaquim Nadal, en la seva visita a Olesa ha manifestat que la situació econòmica global pot afectar al desenvolupament, en algun municipi català, de la llei de barris. El Conseller ha recordat però que davant aquesta possibilitat ja existeix la opció de prorrogar l'execució del projectes en terminis més allargats.

Nadal ha anunciat també que en la propera convocatòria de la Llei de Barris, el propi decret llei incorporarà la opció de que en els municipis petits, de aproximadament 3.000 habitants, la Generalitat de Catalunya financii un 70% del import total dels projectes.

Sobre altres qüestions relacionades també amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el conseller Nadal, ha afirmat per exemple, que es treballa amb un projecte de variant de la C-55 diferent al inicialment proposat a tenor de les al·legacions presentades pels diferents municipis. Un traçat, amb el que actualment treballa el PTOP, que Nadal ha definit com a “ajustat”.

També el conseller s'ha referit a les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) i a la oposició frontal que ha rebut en alguns municipis catalans. Nadal n'ha destacat els beneficis que comporta pel país, a través de la creació d'habitatge públic, i ha admès però que en els casos en que la oposició al seu desenvolupament ha estat des de tots els àmbits del mateix municipi, s'ha degut molt possiblement a un dèficit en l'explicació per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Ja per últim Nadal responia també a la demanda de reducció del temps en el trajecte Olesa-Barcelona, pràcticament renunciant a aquesta possibilitat per una impossibilitat tècnica i d'infraestructura. Malgrat descartar la possibilitat de reduir el temps del trajecte, Nadal ha recordat que el govern de la Generalitat segueix treballant per augmentar les freqüències de pas de combois, per tal que la ciutadania disposi més sovint d'un tren per accedir a Martorell, Barcelona o Manresa.

Un conjunt de qüestions que resten encara sobre la taula, i que des d'Olesa Ràdio els informarem puntualment sobre qualsevol novetat.

(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk  

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.