27/05/24

Els alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat es reuneixen per abordar les necessitats del territori

En la primera sessió del mandat es van tractar temes comuns en matèria de feminisme, desenvolupament econòmic i sobre prevenció d’incendis. 

Image
Consell d'alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat celebrat el 24 de maig de 2024

Consell d'alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat

L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, va participar divendres a la reunió del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat organitzada pel Consell Comarcal. Es tractava de la primera sessió del Consell del mandat 2023-27. L’objectiu d’aquestes trobades periòdiques és possibilitar que els municipis de la zona puguin treballar de manera conjunta i coordinada diferents els temes que els afecten. 

Un dels punts destacats de la trobada va ser la presentació dels recursos de prevenció d’incendis i gestió forestal que habilita la Diputació de Barcelona als municipis de la zona, a càrrec del diputat delegat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega. En aquest cas, Fàbrega va explicar els  recursos tècnics i econòmics que destina la Diputació per preparar el territori per fer front als incendis forestals; per millorar la protecció de persones i béns amb l’obertura i manteniment de franges i parcel·les municipals en urbanitzacions i nuclis de població, i per disminuir els riscs d’incendi forestal amb la retirada d’abocaments.

Abans, la presidenta del Consell Comarcal, Eva Martínez, va obrir la sessió amb la informació relativa a programes i plans comarcals. Pel que fa a l’àmbit de Feminisme, la consellera de Feminisme i Gent Gran, Vicky Castellanos, va presentar les campanyes que recentment s’han posat en marxa: d’una banda, la reedició de la campanya “Construïm espais feministes” de conscienciació i sensibilització amb materials dissenyats especialment per als punts liles; i de l’altra, “El Baix Llobregat (Co)Responsable”, engegada aquest 2024 amb l’objectiu d’incidir sobre la importància de la gestió del temps en les famílies i la necessitat de compartir tasques i treballs de cura.

A continuació, el conseller d’Agenda Urbana, Juan Pablo Beas, va explicar el treball que s’està realitzant des del Consell Comarcal en l’elaboració del Pla d’Actuació Comarcal 2024-2027. Aquest Pla, alineant amb l’Agenda Urbana,  servirà per tenir una visió integrada del Baix Llobregat i estructurar estratègies de cara al futur.

Per la seva banda, el conseller de Règim Interior i Desenvolupament Econòmic, Estratègic i Agrícola, Fernando Vicente, va explicar els projectes que s’estan posant en marxa en aquest àmbit. Entre d’altres, va destacar que s’està treballant en la creació de l’Oficina de Gestió Estratègica de la Concertació Territorial del Baix Llobregat, com a instrument per fixar objectius concrets compartits per a la gestió estratègica, promoure la col·laboració amb els actius de la comarca i orientar les polítiques en una doble escala d'actuació: local i supralocal, entre altres.

Vicente també va informar del projecte d’Atracció i Retenció d’Inversions al Baix Llobregat Nord i Vallirana, iniciativa que pretén establir un marc de coordinació amb els agents del territori per a les inversions en els municipis de què no són de l’AMB. Alhora, el projecte vol promoure la transformació digital i energètica, fomentar la innovació tecnològica i l’economia circular i atraure i retenir inversions per a generar nous llocs de treball. A més, un dels objectius és impulsar la competitivitat comarcal fomentant l'adopció de tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) entre les empreses locals, a través del projecte IMPULS-IA. 

L’alcalde, Jordi Parent, ha destacat, precisament, la necessitat que els municipis puguin actuar activament en “com afronta els nous reptes el sector del comerç i com integra noves eines com la intel·ligència artificial, però també cap a on han d’evolucionar els mercats municipals i els mercats no sedentaris”. 

Audio file

Jordi Parent ha valorat molt positivament aquesta primera trobada, en què els alcaldes i alcaldesses de la zona comparteixen inquietuds i demandes comunes del territori. Precisament, l’alcalde d’Olesa va aprofitar el consell per posar en comú la preocupació per la manca de gestió forestal dels boscos de la comarca, una situació que  suposa “un gran risc d'incendi sobretot per la població que viu en urbanitzacions i zones properes a les masses forestals”.